Unul dintre cele mai importante situri de exploatare preindustrială a sării din Europa, pus în valoare cu ajutorul proiectului SALT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional vine să salveze monumentele exploatării preindustriale a sării din două judeţe din Transilvania: Bistriţa-Năsăud şi Harghita. Acesta, care visează şi situl arheologic de la Băile Figa, include ghiduri de bune practici pentru autorităţile locale,  delimitarea siturilor sau realizarea planurilor topografice.

Proiectul poartă numele „SALT. Salvgardarea monumentelor exploatării preindustriale a sării din Transilvania” şi vizează 9 monumente de exploatare  din Bistriţa-Năsăud şi Harghita.

Obiectivul general al proiectului SALT îl constituie realizarea documentaţiei ştiinţifice şi a unui ghid de bună practică adresat administraţiilor locale necesare pentru protejarea a cinci situri arheologice legate de exploatarea sării şi a patru fântâni de apă sărată din estul şi nord-estul Transilvaniei.

„Toate monumentele vizate de proiect se află într-un proces accelerat de degradare din cauza agresiunii umane şi a factorilor naturali. SALT va întreprinde o serie de măsuri, în conformitate cu legislaţia naţională, pentru ca cele 8 obiective care nu au statutul juridic de monument să poată fi clasate ca monumente istorice şi de arhitectură,” se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, în cadrul proiectului se va asigura şi expertizarea ştiinţifică a monumentelor vizate, localizarea şi delimitarea lor, precum şi realizarea planurilor topografice.

„În cazul sitului arheologic de la Băile Figa, aflat pe teritoriul unei staţiuni de agrement şi astfel cel mai expus agresiunii umane, proiectul îşi propune informarea primăriei oraşului Beclean, populaţiei locale şi turiştilor beneficiari ai serviciilor staţiunii Băile Figa, asupra valorii cultural-ştiinţifice şi potenţialului turistic al acestui monument, precum şi asupra obligaţiilor legale care le revin privind protejarea acestuia”, mai precizează responsabilii de proiect.

Potrivit responsabililor de proiect, acesta va contribui la dezvoltarea şi diversificarea ofertei turistice a celor două judeţe.

Deşi nu a fost promovat până acum, situl de la Băile Figa este unul dintre cele mai importante din Europa, când vine vorba despre exploatarea sării din preistorie şi până astăzi. Acesta se întinde pe 500 de metri pătraţi, iar obiectele descoperite au trecut prin mâinile cercetătorilor din Marea Britanie şi SUA. Siteul a fost deschis publicului pentru prima dată în vara acestui an.

Prima descoperire în locaţia cu pricina a fost făcută în anul 1977 de către geologul bistriţean Ioan Chintăuan, care a găsit o „troacă” de lemn. Abia în 2005 obiectul a fost scos din perimetrul unde a fost descoperit, an în care zona a şi fost examinată de arheologii Valerii Kavruk de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi Anthony Harding de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Toaca găsită încă din 1977 a fost examinată într-un laborator din Gröningen, stabilindu-se „vârsta” acesteia: aproximativ 3000 de ani. Un an mai târziu, în 2006 mai sunt găsite încă cel puţin trei piese similare, dar şi urmele unor construcţii, amenajări şi instalaţii din lemn. S-au alăturat câteva obiecte precum: ciocane de minerit, un fragment de topor, toate lucrate în piatră.

Vă mai recomandăm:

Tezaur de galbeni recuperat din Londra, după ce a fost furat din Sarmizegetusa

FOTO Relaţiile economice intense ale Transilvaniei cu Polonia, susţinute de tezaurul de la Şopteriu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite