Produsele naturale de curăţenie, mai prietenoase cu pielea decât cele din comerţ. Ce recomandă dermatologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele naturale făcute în casă sunt mai prietenoase cu pielea FOTO: nocclean.ro
Produsele naturale făcute în casă sunt mai prietenoase cu pielea FOTO: nocclean.ro

Tot mai multe persoane calcă pragul dermatologului, după ce s-au ales cu iritaţii şi alergii în urma folosirii banalelor produse de curăţare a casei. Deşi sunt considerate „învechite”, produsele naturale pentru curăţare, care sunt mult mai ieftine şi pe care le putem face în casă, ne pot feri de alergii şi iritaţii.

În urmă cu câteva decenii, părinţii şi bunicii noştri nu aveau la dispoziţie produsele de curăţenie care au invadat piaţa românească în ultimii ani. Mirosurile erau eliminate, iar grăsimea curăţată cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

Lemnul era lustruit cu ceară de albine, iar amidonul de porumb combinat cu sifonul mergea de minune pentru eliminarea petelor. Pentru înlăturarea petelor de pe covor sau scaune tapiţate era folosit şi oţetul, combinat cu sarea. Mirosurile neplăcute erau eliminate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu şi al lămâiei.

În 2015, aceste soluţii sunt considerate învechite, locul lor fiind luat de produse care pot dizolva orice murdărie în doar câteva secunde. Acestea însă sunt pline de chimicale, care ne pot afecta destul de serios pielea.

„Foarte multă lume are probleme de la aceste produse de curăţare. Acestea sunt foarte greu de tratat, pentru că de multe ori cei cu probleme nu ştiu exact la ce sunt alergici, mai ales că foarte multe produse pot să ducă la apariţia alergiei”, explică medicul specialist dermatolog Liliana Pop-Mîndru.

Aceasta spune că produsele de curăţare din comerţ pot să producă alergii, dar şi iritaţii. Dacă alergiile apar sub forma unor pete roşiatice cu bubiţe, însoţite de mâncărime, iritaţiile apar încă de la primul contact şi sunt însoţite de senzaţia de usturime sau chiar durere.

Pentru a evita alergiile şi iritaţiile cauzate de aceste produse, dermatologii ne recomandă utilizarea mănuşilor protectoare sau chiar schimbarea acestor produse cu unele naturale.

Produsele naturale, mai prietenoase cu pielea

Pasta din bicarbonat de sodiu, oţetul combinat cu sarea, uleiul de măsline pentru mobilă, uleiurile esenţiale pentru un miros plăcut şi lămâia, care omoară mirosurile neplăcute din frigider şi nu numai sunt mai puţin nocive decât produsele din comerţ.

„Cele naturale sunt mai puţin alergizante decât cele din comerţ. Sunt mult mai puţine şanse să facem alergie la ele. E mai ok să le folosim pe acelea, deşi prea puţini sunt cei care renunţă la produsele din comerţ pentru cele făcute în casă, în principal din cauza eficienţei. Trebuie avut însă grijă şi cu cele naturale, pentru că unele produse folosite în concentraţii necorespunzătoare pot să provoace şi ele iritaţii iritaţii”, explică doctoral Liliana Pop-Mîndru.

Vă mai recomandăm:

Gelurile antibacteriene, substanţe folositoare sau adevărate otrăvuri pentru organism? Ce boli pot provoca înlocuitorii săpunului

Secretele pielii catifelate în gerul cumplit al iernii. Dermatolog: „Nu numai tenul trebuie pregătit, ci tot corpul“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite