Primarii din două comune bistriţene,  chemaţi la DNA Cluj în scandalul şefilor din Poliţia Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii comunelor bistriţene Nimigea şi Mărişelu, Mircea Runcan şi Toma Someşan, se află acum la audieri la DNA Cluj, potrivit unor surse judiciare. Numele celor doi apare în scandalul iscat acum două săptămâni de şefii IPJ Bistriţa-Năsăud care acum se află în arest preventiv.

Doi primari de comună din judeţul Bistriţa-Năsăud, Mircea Runcan din Nimigea şi Toma Someşan din Mărişelu, au fost chemaţi la DNA Cluj să le explice procurorilor cum au transformat statutul unor drumuri deschise circulaţiei în drumuri forestiere sau de hotar doar din pix.

Primarii „transformau” drumurile publice din pix pentru a-l ajuta pe şeful de la Rutieră. Potrivit procurorilor DNA, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, a apelat la trei primari din judeţ pentru a „schimba” statutul unor drumuri publice din comunele lor, astfel încât evenimentele produse acolo să nu fie catalogate drept accidente rutiere.

Astfel, în luna iunie, în Mărişelu un tren loveşte o căruţă, rezultând decesul unei persoane şi rănirea alteia. Roberto Hasnăş apelează la un apropiat al primarului comunei Mărişelu, Toma Someşan, pe care îl roagă să-i obţină un act din care să rezulte că drumul respectiv nu era deschis circulaţiei rutiere. Pe baza acestui act, şeful de la Rutieră ia legătura cu Direcţia Poliţiei Rutiere din IGPR, unde raportează că e vorba despre un drum de hotar, pasând astfel cercetarea evenimentului Poliţiei Transporturi Feroviare.

Roberto Hasnăş apelează şi la primarul comunei Nimigea, Mircea Runcan, de două ori pentru a schimba din pix statutul unor drumuri. Astfel, la finalul lunii septembrie, în Nimigea pe un drum de pietriş, deschis circulaţiei publice, are loc un accident cu victime.

„Deşi subordonatul îi comunică faptul că aflase de la primar că drumul respectiv este deschis circulaţiei publice, Hasnăş Roberto îi solicită să îl determine pe primar să elibereze un act prin care să ateste în mod mincinos faptul că acel drum nu este drum public, scopul urmărit de comisarul şef fiind acela de a nu raporta producerea unui accident rutier cu victime. În cele din urmă, Hasnăş Roberto s-a deplasat personal la primarul şi secretarul comunei Nimigea, determinându-i pe aceştia să îi elibereze un act în care s-a menţionat că acel drum „nu este reglementat circulaţiei”, fapt pe care Hasnăş Roberto îl raportează telefonic lui Mureşan Ioan Ovidiu”, precizează procurorii DNA.

Un astfel de act a emis şi primarul comunei Leşu Ioan Pop, când un bărbat s-a răsturat într-un pârâu cu o maşină de teren şi a decedat pe loc. Acesta a transformat un drum asfaltat într-unul forestier, pentru ca evenimentul respectiv să nu fie raportat ca fiind un accident rutier cu victimă.

Niciunul dintre cei trei primari care au emis acte false pentru a-i sprijini pe capii poliţiei bistriţene nu au putut fi contactaţi de reporterul „Adevărul“, la începutul acestei săptămâni, pentru a comenta dezvăluirile făcute de procurorii DNA.



Vă mai recomandăm:

Unul dintre şefii Poliţiei bistriţene, aflat în arest pentru abuz în serviciu, urma să fie avansat pentru „merite deosebite“ chiar de Ziua României

Deputatul Ioan Oltean i-a cerut abuziv şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud să afle cine îl înjură pe Internet. Poliţia s-a executat: „duşmanul” era angajat la SRI

Accident rutier în urma căruia o fetiţă a ajuns în comă la spital, muşamalizat de capii poliţiei bistriţene

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite