Primăria Bistriţa a fost constrânsă să renunţe la căsuţa de lux a veveriţelor, din Parcul Municipal

Primăria
Bistriţa a fost constrânsă să renunţe la căsuţa de lux a veveriţelor, din Parcul Municipal

Angajaţii Primăriei Bistriţa au luat miercuri căsuţa din parc FOTO: Bistriţeanul.ro

După un an şi jumătate în care a primit critici şi chiar avertizări din partea altor instituţii, Primăria Bistriţa a renunţat în sfârşit la căsuţa de lux a veveriţelor din Parcul Municipal. Gardul a fost demontat marţi, iar construcţia a fost mutată cu totul miercuri dimineaţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna aprilie a anului 2016, Primăria Bistriţa monta în Parcul Municipal o volieră specială pentru veveriţe. Aceasta avea drept scop să ajute la repopularea parcului cu veveriţe, după ce animalele s-au refugiat în altă parte în timpul lucrărilor de modernizare a zonei.

Odată cu voliera care a costat 14.000 de lei şi a fost realizată de o firmă din Bistriţa, au fost cumpărate şi 6 veveriţe, de la un crescător din Oradea. Cu ajutorul volierei, municipalitatea voia ca cei mici să poată observa animalele mai de aproape, iar veveriţele să folosească voliera pe post de casă şi să se înmulţească în aceasta. 

Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Din cele 6 veveriţe nu a mai rămas niciuna. Câteva au decedat, iar câteva au evadat. Ultima a evadat în urmă cu câteva luni, după ce cineva a vandalizat voliera şi a eliberat-o.


Voliera a fost amplasată în Parcul Municipal în urmă cu mai bine de un an şi jumătate

Voliera declarată „ilegală”

Dispariţia animalelor nu a fost singura problemă a municipalităţii. Un biolog din Bistriţa a sesizat Garda de Mediu, susţinând că animalele nu beneficiază de suficient spaţiu. Instituţia a somat Primăria Bistriţa şi a obligat-o să mărească voliera şi să ofere astfel mai mult spaţiu veveriţelor.

Problemele nu s-au oprit aici. În urmă cu câteva luni Direcţia de Culte şi Patrimoniu, într-o şedinţă de Colegiu Prefectural, dezvăluia faptul că Primăria Bistriţa nu a obţinut avizele necesare din partea Ministerului Culturii pentru mai multe amenajări din Parcul Municipal, considerat zonă istorică.

În acest sens, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a deschis o anchetă. Avizele din partea Ministerului Culturii nu sunt singurele care lipseau. Potrivit Agerpres, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat, în urma unui control, că Primăria Bistriţa nu obţinuse nici autorizaţie de construire pentru volieră.

Instituţia a dat termen Primăriei Bistriţa până în data de 4 decembrie să intre în legalitate sau să demonteze căsuţa. Cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului, Primăria Bistriţa a luat decizia să renunţe la căsuţa de lux.

Astfel, marţi, angajaţii Primăriei Bistriţa au început demontarea gardului care împrejmuia construcţia, iar miercuri, voliera a fost luată din Parcul Municipal cu ajutorul unei autospeciale de tractări auto. 

În cadrul şedinţei de Consiliu Local de marţi, primarul Ovidiu Creţu a dat de înţeles că nu va renunţa la idee, urmând să mai caute veveriţe până în data de 4 decembrie, iar dacă nu găseşte căsuţa va fi folosită în alte scopuri. Se pare că între timp s-a răzgândit.

Vă mai recomandăm:

 
 
 
citeste totul despre: