Primar, despre propunerea de verificare a copacilor care ar putea să cadă pe oameni într-o furtună: „Nu avem specialişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtuna de duminică a doborât zeci de copaci în Bistriţa. Unul dintre ei a omorât un bărbat care se afla cu familia la plimbare în Parcul Municipal. Câţi dintre copacii din municipiu se pot transforma în arme mortale în caz de furtună? Nu se ştie, asta pentru că Primăria Bistriţa nu are un specialist care să-i evalueze.

Vântul puternic ce a însoţit furtuna de duminică a pus la pământ zeci de arbori doar în Bistriţa. Aceştia au avariat autoturisme, au blocat străzi şi drumuri şi chiar au omorât un om.

Ioan Pugna, un bărbat de 57 de ani din Bistriţa, a fost omorât de un astfel de copac, în timp ce se plimba cu familia în Parcul Municipal. Acesta nu a reuşit să se ferească de copacul care a căzut peste el şi peste nepoţelul de 5 ani. Dacă cel mic a putut fi salvat, fiind protejat chiar de trupul bunicului său, bărbatul de 57 de ani a decedat. 

Primăria Bistriţa şi-a trimis muncitorii la curăţenie, iar la 48 de ore de la furtună, copacii căzuţi erau istorie. Cum rămâne cu ceilalţi copaci care se pot transforma într-o armă mortală la următoarea furtună?

În cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, consilierul local liberal Sorin Hangan a propus evaluarea şi inventarierea copacilor din Bistriţa, pentru a evita tragediile precum cea din Parcul Municipal.

„Nu avem specialişti care să inspecteze arborii. Şi de altfel duminică s-au rupt chiar arbori de doar 4-5 ani şi cu diametre de 8-10 centimetri, în timp ce alţii care erau bătrâni şi bolnavi, au rămas în picioare”, a fost răspunsul primarului Ovidiu Creţu. 

Primăria Bistriţa ar putea apela la Direcţia Silvică sau chiar la ocolul silvic care se află în subordinea sa pentru a evalua arborii din municipiu, însă edilul încă nu a luat în calcul o asemenea variantă.

Cum se pune problema în alte oraşe

La Sibiu, monitorizarea stării de sănătate şi integritate a arborilor din oraş, de pe domeniul public, este în responsabilitatea Serviciului de administrare a parcurilor şi zonelor verzi. Ei sunt responsabili de toaletare, prin urmare ei verifică în mod repetat toţi copacii, cu precădere cei bătrâni sau masivi. O a doua situaţie distinctă este cea a copacilor aflaţi pe domeniul concesionat asociaţiilor de locatari.

”Dacă locuitorii doresc, din diferite motive, să fie tăiat sau toaletat un copac, un inspector al Primăriei merge în teren pentru a constata starea arborelui. Dacă este vorba de o specie protejată, se cere asistenţa Direcţiei Silvice Sibiu, căci şi reprezentanţii acestei instituţii trebuie să se exprime, după care se emite un aviz de tăiere”, arată Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Sibiu.

La Alba Iulia, în timpul lucrărilor de restaurarea a Cetăţii Alba Carolina, un număr de peste 100 de copaci seculari au fost tăiaţi pentru a se putea moderniza piaţa centrală. Fostul parc Custozza a devenit Piaţa Cetăţii. În prezent, în piaţă mai sunt doar 10 copaci.

Primăria a apelat la serviciile Ocolului Silvic ai cărei reprezentanţi au analizat fiecare copac în parte. A fost întocmit un memoriu, care a fost înaintat Primăriei şi pe baza acestuia au fost tăiaţi arborii.

Vă mai recomandăm:

Efectele furtunii în Bistriţa-Năsăud: doi bărbaţi au murit, 17 au fost rănite. 70 de case şi blocuri avariate, 30.000 de persoane fără curent electric

Băieţelul care a fost salvat din furtună cu preţul vieţii bunicului său va fi externat chiar în ziua în care bărbatul este condus pe ultimul drum

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite