Povila de Bârgău şi Pita cu crumpiri, singurele produse tradiţionale atestate în ultimii doi ani în Bistriţa-Năsăud

Povila de Bârgău şi Pita cu crumpiri, singurele produse tradiţionale atestate în ultimii doi ani în Bistriţa-Năsăud

Povila de Bârgău este realizată după o reţetă veche de sute de ani FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Din anul 2013 doar două produse tradiţionale au obţinut atestat de la Ministerul Agriculturii. Este vorba despre Povila de Bârgău şi Pita cu crumpiri, ambele aparţinând asociaţiei AFI Pro Familia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magiunul din prune făcut ca în urmă cu secole pe Valea Bârgăului şi pâinea cu cartofi sunt singurele produse tradiţionale atestate în Bistriţa-Năsăud din 2013. Din anul 2013, de când legislaţia s-a schimbat, în Bistriţa-Năsăud nu au mai fost înregistrate alte produse tradiţionale.

Cele două produse, care poartă numele „Povilă de Bîrgău” şi „Pită cu crumpiri”, aparţin asociaţia AFI Pro Familia. Produsele nu au aditivi, sunt făcute din produse locale şi după reţete vechi de sute de ani.

În anul 2013, Adriana Tăut, reprezentanta asociaţiei dezvăluia pentru Adevărul faptul că este o adevărată luptă de voinţă şi răbdare atestarea unui produs tradiţional. Din acest motiv, asociaţia care deţine în portofoliu peste 10 produse, şi-a încercat norocul doar cu două dintre preparate.

Vă mai recomandăm:

FOTO O gospodină din Bistriţa Năsăud i-a cucerit pe străini cu o plăcintă devenită marcă înregistrată. Secretele unei reţete care s-a „copt” la Runcu Salvei

Brânza de burduf: cum se prepară şi cum să recunoşti celebra brânză românească făcută după reţete de sute de ani, în inima munţilor

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările