Povestea „Vikingului“ de România. Cum a ajuns un ardelean să joace într-unul dintre cele mai populare seriale din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Coman (stânga),  alături de King Harald Finehair şi de un alt figurant FOTO: Arhivă Personală
Cătălin Coman (stânga),  alături de King Harald Finehair şi de un alt figurant FOTO: Arhivă Personală

Serialul „Vikingii“, unul dintre cele mai populare seriale cu tentă istorică din lume în acest moment, a avut în distribuţie şi un român: pe Cătălin Coman. El a făcut figuraţie în anul 2016 în seria ajunsă la sezonul al cincilea.

Cătălin Coman este din Năsăud, are 34 de ani şi de curând s-a mutat în Canada. Dar în 2016 a avut parte de experienţa vieţii sale. Trăsăturile sale nordice, înălţimea impunătoare şi barba i-au adus un post de figurant într-unul dintre cele mai populare seriale cu tentă istorică din lume: „Vikingii“. 

Cătălin a părăsit ţara în 2005, când i s-a oferit posibilitatea să lucreze în Irlanda, în domeniul construcţiilor. Deşi abia atunci terminase liceul, tânărul nu a stat pe gânduri, a împrumutat bani de la mama sa pentru drum şi dus a fost. Din cei mai bine de zece ani petrecuţi în Irlanda, românul a lucrat cam jumătate în construcţii, iar restul, ca agent de pază la un hotel.

Fan înrăit al serialului „Vikingii“, românul s-a hotărât să participe la castingurile organizate de compania producătoare a seriei în 2015, după ce a văzut un anunţ pe internet. Atunci, însă, norocul nu i-a surâs. Lucrurile s-au schimbat în 2016, când năsăudeanul şi-a încercat din nou norocul, tot aşa, după ce a dat peste un anunţ postat de producători pe reţelele sociale. 

L-AU AJUTAT BARBA, ÎNĂLŢIMEA ŞI TENUL DESCHIS

Cătălin le-a trimis un e-mail producătorilor, anunţându-şi intenţia de a lua parte la castinguri. După o săptămână, a fost sunat şi invitat la o întâlnire cu producătorii. Mii de fani s-au prezentat la castinguri, printre ei numărându-se mulţi chinezi şi brazilieni. Aceştia însă nu aveau nicio şansă, evident, pentru că producătorii căutau persoane cu trăsături nordice. Năsăudeanul a fost ales pentru a face pe figurantul trei săptămâni. Producătorii chiar l-au rugat să devină figurant permanent al serialului, însă decizia de a se muta în Canada l-a împiedicat să continue filmările.

Acesta spune că l-au ajutat barba, statura, năsăudeanul având o înălţime de 1,96 de metri, şi tenul deschis. La casting, fiecare dintre figuranţi completa un chestionar, unde erau cerute detalii fizice, precum numărul de la papuci şi lungimea braţelor.

viking bistrita 4

Statura impunătoare l-a ajutat pe năsăudean să fie ales din prima (Foto: Arhivă Personală)

„Am stat în jur de trei săptămâni cu ei. Am filmat pentru sezonul cinci, care a fost realizat în 2016. Filmările au început în luna martie şi s-au terminat de Crăciun. Ne luau din Dublin, din centru, la ora 5.00 dimineaţa. Ajungeam pe la 6 şi ceva la studiouri acolo şi începeam pe la 7, după ce ne luam costumul, ne aranjau şi mâncam micul dejun. Începeam la 7, când încă era noapte afară şi terminam la 7-8 seara“, povesteşte românul.

Potrivit actorului de ocazie, în întreg proiectul sunt angrenaţi mii de oameni. Câteva sute sunt doar figuranţi, la care se adaugă actorii principali, echipa de producţie, echipa de machiaj şi responsabilii de costume.

NOUĂ SPRINTURI LA DEAL PENTRU UN CADRU

Mare parte dintre filmările pentru acest serial se desfăşoară pe teritoriul Irlandei. Sunt în jur de 30 de locaţii unde se filmează, însă cea mai importantă este situată în Wicklow County, unde producătorii au închiriat o carieră de piatră, unde au amenajat un lac artificial, pe malurile căruia a fost amenajat un sat, celebrul „Kattegat“.

Cătălin Coman a avut ocazia, în cele trei săptămâni petrecute la filmări, să vadă cinci dintre aceste locaţii. A luat parte şi la marea bătălie dintre fiii lui Ragnar, difuzată în episodul 8. 

Deşi telespectatorii au impresia că sunt mii de oameni care iau parte la marea bătălie, năsăudeanul dezvăluie faptul că mai mult de câteva sute de figuranţi nu compun armatele. Cum reuşesc să păcălească telespectatorii? Ei bine, schimbă pur şi simplu scuturile şi actorii din primele rânduri:

„Sunt 400 de figuranţi care înfăţişează o armată în care ai impresia că sunt mii. Îţi schimbă scuturile şi cam atât. Nu se văd pe cameră detaliile, ca să-şi dea seama lumea că în ambele armate sunt aceiaşi oameni. De exemplu, când se întâlnesc armatele, în episodul 8 din sezonul 5, am alergat nouă sprinturi la deal, doar să poată trage cadrul acela“.

viking bistrita 6

Una dintre bărcile folosite la filmări (Foto: Arhivă Personală)

FLOTELE SUNT FORMATE DIN DOAR PATRU BĂRCI

Nici numărul bărcilor apărute în serial nu coincide cu realitatea. Mai mult, Cătălin Coman spune că în realitate sunt doar patru bărci, restul sunt multiplicate cu ajutorul programelor de editare. 

Un alt detaliu interesant este că majoritatea figuranţilor nu sunt irlandezi, ci polonezi. Se pare că polonezii au trăsăturile pe care le caută producătorii. Mare parte dintre femeile blonde care apar în serial ar fi de origine poloneză. Producătorii nu sunt interesaţi de naţionalitatea figuranţilor şi a actorilor. Singura condiţie este ca aceştia să aibă rezidenţă şi drept de muncă în Irlanda, să îi poată plăti şi să aibă trăsături nordice.

După o lună de filmare, un figurant putea să meargă acasă cu câteva mii bune de euro. Ora de filmare era recompensată cu 18-19 euro, iar orele suplimentare erau plătite cu aproape 30 de euro. Filmările se întindeau şi pe 12 ore zilnic. Pentru o scenă de doar câteva secunde, se întâmpla să se filmeze ore întregi, figuranţii fiind puşi în situaţia de a repeta aceleaşi mişcări şi de zeci de mii de ori. Cătălin Coman spune că tocmai aceste repetiţii interminabile făceau grea sarcina figuranţilor.

„Totul e greu. Eu credeam că a fi actor e o chestie simplă. Nu-i adevărat. Mi-e greu mie, care trebuie să stau cu un steag sau cu o secure în mână sau să mă fac că lovesc pe cineva. Pentru că de zece mii de ori tot aia o faci. De actorii principali ce să mai zic? Se vede şi pe ei că sunt foarte obosiţi. La jumătatea zilei, ei erau morţi. Filmau câteva ore cu figuranţii să poată să stea să se odihnească o oră-două. Efectiv nu mai pot. Eu am crezut că e uşor.Sunt mulţi care fac parte din echipa de filmare şi până nu le convine tuturor cum a ieşit scena aceea, nu pleci de acolo. Aşa că poţi să faci aceeaşi mişcare şi de 10.000 de ori dacă trebuie. Ţin minte că la un moment dat nu le plăcea cum arătau steagurile şi le-au modificat de mii de ori. Cu toate acestea, e mişto, e o experienţă pe care nu poţi s-o uiţi“, povesteşte românul.

viking bistrita 1

În echipa de luptători ai Lagerthei (Foto: Arhivă Personală)

L-a surprins plăcut faptul că actorii principali sunt oameni simpli, fără aere de vedete. Mai mult, aceştia dau dovadă de o răbdare foarte mare când sunt agasaţi de figuranţii care vor să stea de vorbă cu ei şi să facă poze. Românul estimează că 70% din figuranţi nu sunt acolo pentru bani, ci pentru experienţă. 

„Nu are voie nimeni să se apropie de locurile de filmare. Eu am avut ocazia să vorbesc doar cu King Harald, un băiat foarte fain. Stai practic lângă toţi actorii principali, dar ei îşi văd de treabă, mai glumesc cu regizorul , dar sunt foarte concentraţi înainte de replici. Ei sunt aduşi doar la scene, după care pleacă“, mai spune Cătălin. 

Pentru un aspect cât mai realist, echipele de machiaj sunt aproape de figuranţi şi de actori. Figuranţii şi actorii sunt „murdăriţi“ pe faţă sau mânjiţi cu sânge. Le sunt desenate inclusiv unghiile, pentru a da impresia că sunt murdare. Atunci când plouă, se opresc scenele, iar cei de la machiaj îi „murdăresc“ pe faţă pe figuranţi. King Harald, care are pe toată faţa un tatuaj trebuie să petreacă în fiecare zi de filmare ore bune până când îi este desenat şi redesenat. 

Vă mai recomandăm:

Un supererou cu turban se îndrăgosteşte de o româncă. O ardeleancă stabilită în Canada face senzaţie într-o producţie de la Bollywood

În căutarea Casei Lannister. 10 motive pentru care trebuie să vizitezi Dubrovnik, staţiunea unde s-a filmat „Game of Thrones“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite