Povestea vicarului asasinat acum 150 de ani pentru că s-a împotrivit construirii unei fabrici de alcool

Povestea vicarului asasinat acum 150 de ani pentru că s-a împotrivit construirii unei fabrici de alcool

Crima i-a şocat pe locuitorii oraşului Năsăud FOTO: flick.com

Chiar dacă este greu de crezut, preoţii au plătit cu viaţa pentru tot felul de lucruri, aparent neînsemnate. Este şi cazul vicarului Anchidim Pop din Năsăud, care a fost asasinat în 1858 pentru că a îndrăznit să se împotrivească construcţiei unei fabrici de alcool. Asasinul a fost tocmai investitorul, care, ironia sorţii, a murit în acelaşi fel.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1858 o crimă i-a oripilat pe locuitorii oraşului Năsăud. Victima era tocmai vicarul Anchidim Pop, un personaj important şi respectat al oraşului. Motivul pentru care acesta a fost asasinat este demn de un film: vicarul s-a împotrivit şi a luptat împotriva ridicării unei fabrici de spirt în sătucul Jidoviţa, din apropiere de Năsăud.

Investitorul a fost Kahan Jankel, care-l avea ca asociat pe Neuman. Cei doi intenţionau să înfiinţeze o fabrică de spirt, contând pe o circulaţie care să le asigure câştiguri mari. Intelectualii năsăudeni în frunte cu Anchidim Pop au pus gând rău afacerii celor doi, motiv pentru care oamenii de afaceri au pus la cale un plan prin care îşi propuneau să elimine cea mai mare piedică: pe Anchidim Pop.

Într-o noapte de decembrie, cei doi s-au furişat în grădina vicarului şi i-au bătut în fereastră. Acesta a deschis larg fereastra şi s-a aplecat să vadă cine îl deranjează, moment în care Jankel i-a astupat cu o mână gura, iar complicele său l-a sugrumat cu o sfoară.

După ce vicarul a murit, cei doi l-au tras prin fereastră în curte, i-au legat un bolovan de gât şi l-au aruncat în canalul morii. Corpul vicarului a fost găsit chiar a doua zi. Deşi crima a fost anchetată, nu a fost găsit ucigaşul.

Nu după multă vreme Jankel şi-a atins scopul şi a înfiinţat fabrica de spirt în Jidoviţa, care l-a ajutat să se îmbogăţească. Acesta nu a putut să se bucure multă vreme de această avere făcută peste noapte.


Într-o noapte, fostul său complice Neuman, tentat de averea lui Jankel a intrat pe furiş în dormitorul fabricantului de alcool şi l-a atacat prin somn. Acesta a fost omorât împreună cu soţia sa, fiind sufocaţi cu ajutorul pernelor.

Ucigaşul şi complicele său au fost identificaţi şi au fost pedepsiţi cu moartea prin spânzurare şi respectiv cu muncă silnică pe viaţă.

Informaţii preluate din revista Pisanii SângeorzeneVă mai recomandăm:
 

Poveştile lacului bistriţean din creierii munţilor sau cum s-au dat 105 ani de puşcărie pentru soldaţii beţi care au omorât nevinovaţi

Una din cele mai odioase crime petrecute vreodată în judeţul Bistriţa-Năsăud trezeşte şi acum lacrimi în colţul ochilor. Deşi au trecut 23 de ani de la tragicul moment, familiile îndoliate ale celor trei bărbaţi ucişi cu bestialitate de cinci soldaţi beţi nu au beneficiat nici până în prezent de compensaţiile materiale, stabilite de magistraţi după ani lungi de procese.

 

Povestea de necrezut a preotului vindecat ca prin minune după ce a fost împuşcat în cap de un soldat neamţ

Preotul Augustin Pop a fost împuşcat în cap în data de 10 octombrie 1944 de către un soldat neamţ, alături de alte 6 persoane. El a fost singurul care a supravieţuit şi nimeni nu-şi explică cum a reuşit asta, mai ales că nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare. Credincioşii din Mijlocenii Bârgăului consideră această vindecare drept un miracol.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările