Povestea saşilor plecaţi de zeci de ani din România care au refăcut Biserica Evanghelică din Bistriţa, mistuită de flăcări, în care se rugau în copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Evanghelică din Bistriţa este una dintre dovezile măiestriei saşilor care în urmă cu un secol erau majoritari în micul burg săsesc. Deşi au plecat de decenii din Bistriţa, saşii au suferit la unison când şi-au văzut simbolul copilăriei în flăcări. Tot ei au fost cei care au sprijinit financiar reconstrucţia bisericii cu cel mai înalt turn de piatră din Transilvania.

Data de 11 iunie 2008 va rămâne cu siguranţă în mintea bistriţenilor, dar şi a saşilor care au părăsit oraşul în urmă cu câteva decenii bune pentru a se stabili n Austria sau Germania. Biserica Evanghelică, simbolul Bistriţei şi al saşilor, era cuprinsă de flăcări.

Focul a pornit de la schela montată în jurul turnului încă din anul 2006, aceasta fiind necesară pentru reabilitarea componentelor artistice de pe turn, precum şi pentru execuţia lucrărilor de înlăcuire a învelitorilor din tablă zincată cu tablă de aramă.

Incendiul a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acesta prăbuşindu-se la o oră şi jumătate de la declanşarea incendiului. Au fost, de asemenea, distruse şi planşeele din lemn de la nivelele intermediare, dar şi clopotele care s-au prăbuşit şi s-au topit, precum şi mecanismele ceasului.

Aproximativ 60 de pompieri din trei judeţe au intervenit cu 12 autospeciale pentru a salva Biserica Evanghelică. Vinovaţi pentru catastrofă au fost găsiţi trei minori de etnie rromă, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Aceştia au fost „supravegheaţi” o perioadă de către IPJ, însă au scăpat basma curată.

biserica evanghelica in flacari gandul.info

Bistriţenii şi saşii din toate colţurile lumii au privit înmărmuriţi cum flăcările cuprind Biserica Evanghelică (Foto: gandul.info)

La cinci ani de la dezastru, turnul Bisericii Evanghelice a fost refăcut complet şi chiar dotat cu lift, fiind singurul monument istoric din România şi din Europa care are aşa ceva.

Saşii au suferit alături de bistriţeni când au văzut biserica în flăcări

Thomas Hartig, vicepreşedintele şi directorul executiv al Forumului Democrat German din Bistriţa îşi aduce aminte perfect acele momente şi acum la mai bine de patru ani şi jumătate de la eveniment.


„Forumul German a fost prima entitate care şi-a luat angajamentul că va ajuta la strângerea donaţiilor pentru reconstrucţie. Chiar atunci am donat 6000 de euro, toţi banii care existau în vistieria Forumului German la data respectivă. Noi am fost un imbold şi am reuşit să strângem din fondurile necesare, cu ajutorul Asociaţia Saşilor Bistriţeni”, îşi aminteşte Thomas Hartig.

thomas hartig

Thomas Hartig îşi aminteşte că Forumul Democrat German pe care-l conduce a donat tot ce avea pentru Biserica Evanghelică (Foto: Adevărul.ro)

Acesta mai spune că în momentul în care a aflat că a luat foc Biserica Evanghelică a început să plângă în hohote, iar telefonul i s-a înroşit. Bistriţenii şi saşii plecaţi prin toată lumea îl sunau să-l întrebe ce s-a întâmplat, dar şi să-şi ofere ajutorul.

„Mă sunau oamenii din toată lumea, din Germania, Austria şi până SUA. Au suferit la fel de mult şi saşii, dar şi românii, pentru că Biserica Evanghelică nu este numai simbolul saşilor, ci şi al bistriţenilor în general şi chiar şi al Transilvaniei. Toţi erau înmărmuriţi şi plângeau. Pentru ei era un şoc, Biserica Evanghelică îi ghida când veneau de la şcoală acasă, în copilărie”, completează Thomas Hartig.

Zeci de mii de euro au donat la acea dată saşii care s-au stabilit în Austria sau Germania şi chiar şi acum la aproape 5 ani distanţă continuă să o facă potrivit contabilizării donaţiilor.

Deşi s-au stabilit de multe decenii în alte ţări, pentru saşi Biserica Evanghelică continuă să rămână simbolul lor, iar Bistriţa locul natal, unde se adună anual. Tot anual, în Biserica Evanghelică se ţine o slujbă specială pentru saşii care se întorc în oraşul natal.

„Oriunde pleci în lumea asta îţi aduci aminte de locul natal. Locul în care te-ai născut este sfânt. Sufletul le-a rămas aici”, explică Thomas Hartig solidaritatea de care au dat dovadă saşii din Germania şi Austria.

Bistriţa are cel mai înalt turn de piatră din Transilvania

Biserica Evanghelică a fost zidită în anii 1320-1470 prin contribuţia saşilor care erau majoritari în Bistriţa şi a fost refăcută în peroada 1560-1563 de către Petrus Italus da Lungano. Turnul, care are 75 de metri, este cel mai înalt turn de piatră din Transilvania (legenda acestui turn o puteţi citi aici).

De asemenea, pe peretele de sud al bisericii se află cea mai veche sculptură gotică din Transilvania ce datează din anul 1320, care înfăţişează o placă funerară cu un cavaler cu spadă şi scut.



Vă mai recomandăm:

Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, încă surprinde prin grandoare şi detalii arhitecturale

Cu siguranţă una dintre cele mai frumoase clădiri din Bistriţa este Biserica Evanghelică, în ciuda nenorocirilor care s-au abătut asupra sa de-a lungul timpului. Aceasta este una dintre cele mai vechi din Transilvania  şi are cel mai înalt turn din piatră din ţară, de 75 de metri.

Misterul din jurul celei mai vechi lespezi de pe Biserica Evanghelică, simbolul Bistriţei

Cea mai veche piesă de pe Biserica Evanghelică, lăcaşul de cult care a devenit simbolul Bistriţei, este o lespede datată în secolul al XVI-lea. În jurul acesteia şi mai ales a personajului pe care îl înfăţişează circulă mai multe legende. Una dintre ele o au în centru pe Ursula, una dintre primele femei din Bistriţa ce a avut privilegiul de a apărea în documentele oficiale ale cetăţii cu donaţii făcute bisericii.

Biserica Evanghelică, singurul monument istoric cu lift din România, se pregăteşte să intre în circuitul turistic internaţional

Primăria Bistriţa alocă peste 45.000 de lei pentru o expertiză care să indice lucrările de care mai are nevoie Biserica Evanghelică pentru a putea fi inclusă în circuitul turistic internaţional. Aceasta ar urma să fie gata în toamna acestui an.





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite