Povestea de necrezut a preotului vindecat ca prin minune după ce a fost împuşcat în cap de un soldat neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi a fost grav rănit preotul a trăit până la 84 de ani FOTO: ziarullumina.ro
Deşi a fost grav rănit preotul a trăit până la 84 de ani FOTO: ziarullumina.ro

Preotul Augustin Pop a fost împuşcat în cap în data de 10 octombrie 1944 de către un soldat neamţ, alături de alte 6 persoane. El a fost singurul care a supravieţuit şi nimeni nu-şi explică cum a reuşit asta, mai ales că nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare. Credincioşii din Mijlocenii Bârgăului consideră această vindecare drept un miracol.


Preotul Augustin Pop s-a născut în 1901 în comuna Bosna din Sălaj, fiind descendentul mai multor familii de preoţi. A preluat Parohia Mijlocenii Bârgăului în anul 1926, unde a slujit aproape 50 de ani.

Potrivit Mariei Holbură, unul dintre oamenii care l-au cunoscut foarte bine pe Augustin Pop, preotul era blând şi foarte implicat în viaţa comunităţii pe care o păstorea.

Liniştea din viaţa şi comunitatea păstorită de Augustin Pop a fost zdruncinată în toamna anului 1944, când a fost arestat de mai multe ori alături de alte persoane de pe Valea Bârgăului de către militari nemţi. Era anchetat pentru „activitate naţionalistă” şi eliberat de fiecare dată.

În toamna anului 1944 a fost însă reţinut din nou şi dus în beciul unui restaurant din Prundu Bârgăului. Alături de preot au fost reţinute alte 6 persoane de pe Valea Bârgăului, un comerciant, un zidar, un croitor, un casier, un agricultor şi o casnică de doar 25 de ani.

În acele  clipe de groază am auzit însă în urechea mea stângă următoarele cuvinte, rostite clar, de trei ori: „Nu te teme, că-i scăpa”


Au fost mai apoi duşi de către militarii nemţi şi unguri pe şoseaua naţională şi siliţi să intre într-o grădină. Părintele povesteşte în notele redactate în 1982, înainte cu doar doi ani să se stingă:

”Acum mi-am dat seama că merg spre împuşcare. Am început a tremura şi slăbi de picioare. Mă gândeam că nu  ştie nimeni de soarta mea, nici soţia, nici credincioşii. În acele clipe de groază am auzit însă în urechea mea stângă următoarele cuvinte, rostite clar, de trei ori: „Nu te teme, că-i scăpa”. Am mai mers vreo 30 de metri, până când ofiţerul din faţa mea a spus „itt van” (n.r. aici e), arătând spre o groapă şi retrăgându-se. Cel din urma mea a tras cu revolverul...Trei senzaţii am înregistrat imediat în trupul meu: un sunet puternic, o fierbinţeală şi o lovitură după cap, după care m-am prăbuşit la pământ, cu faţa în jos. Glonţul de revolver mi-a perforat capul, intrând pe după urechea dreaptă, căci eu mă uitasem mereu la ofiţerul din dreapta mea, a ieşit pe sub ochiul stâng şi s-a dus mai departe”.

După ce au plecat soldaţii, părintele a ieşit din groapă şi a fugit spre muntele Heniu, deşi era împuşcat în cap. A fost căutat de către militari în noaptea cu pricina cu ajutorul unor razii, dar fără rezultate.

augustin pop 1

Preotul Augustin Pop a slujit în comunitatea care l-a adoptat vreme de aproape 50 de ani (FOTO: ziarullumina.ro)

La câteva zile de la „execuţie” părintele s-a întors acasă, revenindu-şi cu fiecare zi, fără îngrijiri medicale de specialitate. Casa i se transformase în loc de pelerinaj, credincioşii venind să vadă minunea. După trei luni părintele s-a întors în biserică, revenindu-şi complet, doar cu leacuri tradiţionale, spre surprinderea tuturor.

Preotul Augustin Pop a făcut şi demersurile necesare pentru ca groapa comună, unde fusese şi el împuşcat în cap, să fie redeschisă, iar oamenii executaţi să fie înmormântaţi creştineşte. De nenorocirea din 1944, dar şi de cei executaţi atunci ne aduce aminte o troiţă care a fost pusă în locul în cauză. Părintele a murit în 1985, la vârsta de 84 de ani.

Informaţii preluate de pe ziarullumina.ro

Vă mai recomandăm:

Mărturia unui bârgăuan: „În noaptea în care tatăl meu era împuşcat, eu evadam"

FOTO Cel mai blamat „securist” bistriţean a murit cu un an înainte să afle verdictul justiţiei în cazul său

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite