Povestea drumeţiei electorale a studenţilor din Canada sau cum e să dormi în cort la -1 grad şi să străbaţi 80 de kilometri pe jos de dragul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi au realizat o pagină de Facbook unde postează fotografii şi peripeţii din călătoria lor FOTO: Arhivă personală
Cei doi au realizat o pagină de Facbook unde postează fotografii şi peripeţii din călătoria lor FOTO: Arhivă personală

Imposibilitatea de a vota a românilor din diaspora a trezit patriotismul tuturor conaţionalilor de peste hotare indiferent de colţul lumii unde se aflau. Umilinţa la care au fost supuşi românii din Anglia, Germania sau Spania i-a impresionat şi pe doi studenţi din Canada, care s-au hotărât să bată pe jos 80 de kilometri până la secţia de votare pentru a îndemna românii din toată lumea să meargă la urne.

Ioan şi Alecsandru sunt doi studenţi români, din Ardeal şi respectiv Moldova, care studiază istoria şi lingvistica la o universitate din Canada. Au 22 şi respecitv 27 de ani, locuiesc în acelaşi apartament într-un cămin studenţesc din Victoria, oraş situat la 127 de kilometri de Vancouver, acolo unde se află ambasada României.

Ioan a votat şi în primul tur, chiar dacă a fost nevoit să bată 127 de kilometri până la secţia de vot. Spune că nu au fost probleme acolo, reuşind să-şi exercite dreptul la vot în doar 10 minute. Cu toate acestea, bistriţeanul nu a putut rămâne indiferent la umilinţele prin care au trecut românii din Spania, Anglia, Germania sau Franţa care au stat jumătate de zi la cozi în faţa ambasadelor şi s-au trezit că nu pot vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Acesta şi-a luat colegul de apartament, şi el român, şi au pornit în călătoria vieţii lor. Cei doi au bătut pe jos 80 de kilometri şi alţi 40 de kilometri până la secţia de votare. Călătoria s-a întins pe trei zile şi a inclus o noapte petrecută în cort la o temperatură de minut un grad.
 

studenti canada 1

Studenţii au pornit în drumeţie vineri (Foto: Arhivă personală)

Ce i-a determinat totuşi să-şi sacrifice trei zile şi să îndure oboseală fizică şi nesomnul pentru a ajunge la secţia de votare?

„Incidentele din diaspora, statul la coadă, neputinţa de a vota, numărul mic de votanţi. Plus că am simţit că trebuie să facem ceva. Vrem să arătăm că un efort se poate face. Vocea fiecărui cetăţean contează”, precizează Ioan pentru Adevărul.

Cei doi au făcut o pagină de Facebook specială dedicată acestui demers, care deja a adunat peste 4500 de linke-uri şi sute de mesaje de încurajare şi admiraţie venite de la români din toate colţurile lumii.

„Nu ne aşteptam, mulţi români ne-au lăsat mesaje. Am trimis link-ul cu pagina la 10-15 persoane şi au dat mii like. Am fost foarte bucuroşi să vedem interesul acesta. Să sperăm că interesul la vot va fi la fel de mare”, completează Ioan.

Acesta este un demers manifest pentru toţi românii care aleg să nu meargă la vot, lăsându-i pe alţii să aleagă în locul lor. Este un demers pentru România, motiv pentru care, cei doi sunt însoţiţi pe tot parcursul „călătoriei electorale” de un tricolor. Drapelul a fost prins de rucsac, iar la campare a fost prins de cort.


Drapelul i-a însoţit pe cei doi în această drumeţie (Foto: Arhivă personală)

studenti canada  5

Deşi este o drumeţie ce necesită condiţie fizică şi pregătire în acest sens, cei doi studenţi nu se tem că nu vor reuşi să ajungă la secţia de vot în timp util. „Dacă va necesita să mergem pe întuneric suntem dispuşi să o facem”, spune Ioan.La secţia de votare vor ajunge la 12:00, ora Canadei (22:00 ora României).

Nu au fost scutiţi de peripeţii în această drumeţie. La primul loc de campare s-au trezit că plaja unde voiau să se odihnească este privată, iar în tunelul Massey au întâlnit un poliţist impresionat de demersul lor care a insistat să îi escorteze jumătate de kilometru până la ieşirea din tunel întrucât acesta nu are cale de acces pentru pietoni.

Vorbesc despre demersul lor, însă cei doi studenţi sunt secretoşi când vine vorba despre propria persoană, pentru că ar dori ca cei care îi urmăresc să aprecieze iniţiativa şi nu persoanele. „Nu am vrut ca oamenii să se axeze pe noi ca şi persoane, ci am vrut să se axeze pe ideea noastră şi pe iniţiativa noastră”, explică Ioan.

Duminică dimineaţa, cei doi mai aveau de parcurs doar 10 kilometri până la secţia de votare. Au ignorat febra musculară şi durerile crunte care îi chinuie şi au cerut detalii despre situaţia din ţară, despre câţi oameni au ieşit în stradă weekendul acesta pentru dreptul la vot al românilor din Diaspora şi câţi şi-au anunţat intenţia de vot în marile capitale ale Europei.

Vă mai recomandăm:

Alegeri prezidenţiale 2014. Mii de români stau la coadă la secţiile din Munchen, Paris, Viena, Madrid şi Londra - #Diasporavoteaza

Cozi la vot în Republica Moldova. Aleg preşedintele României ca să scape de Rusia





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite