Povestea doamnelor în ghete cu crampoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de fotbal ACS Heniu alături de antrenorul Călin Svoboda şi preşedintele George Ruscău FOTO: Bianca Sara
Echipa de fotbal ACS Heniu alături de antrenorul Călin Svoboda şi preşedintele George Ruscău FOTO: Bianca Sara

PERFORMANŢĂ Echipa feminină de fotbal ACS Heniu, din comuna bistriţeană Prundul Bârgăului, există doar de un an de zile, dar joacă deja în prima ligă. Jucătoarele au între 16 şi 42 de ani.

ACS Heniu, o echipă de fotbal feminin din comuna Prundu Bârgăului, reuşeşte meci de meci să adune în tribune mai mulţi spectatori decât reuşeşte Gloria Bistriţa, echipa-fanion a judeţului. ACS Heniu este singura echipă de fotbal feminin din judeţul Bistriţa-Năsăud şi singura din ţară care reprezintă o comună şi a reuşit o asemenea performanţă.


De curând, echipa de fete a reuşit să promoveze în Superligă, asta după ce jucătoarele au învins tot ce au prins în cale. Nu le-au oprit din drumul lor nici bugetul modest şi nici obligaţiile pe care le au o parte dintre jucătoarele trecute bine de prima tinereţe.


„Am 30 şi ceva de ani de experienţă ca jucător şi ca antrenor de fotbal, iar anul trecut am înfiinţat o echipă de fotbal feminin, în premieră pentru judeţ. Am ajuns la un punct la care mi-am spus că am nevoie de altceva, a fost o mare provocare pentru mine“, precizează George Ruscău, preşedintele echipei.


De unde vine numele echipei


Performanţele atinse încă din primul an de activitate i-au demonstrat lui George Ruscău că este pe drumul cel bun, în ciuda faptului că susţinerea unei echipe feminine în Superligă necesită un buget anual de 200.000 de lei. Numele „ACS Heniu“ vine să prevestească performanţa la care au ajuns fetele. Acesta vine de la Vârful Heniu, cel mai înalt din Munţii Bârgăului, la poalele cărora se antrenează sportivele.


Antrenorul echipei este Cătălin Svoboda, care a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, însă s-a văzut nevoit să se reprofileze. Astfel, printre antrenamentele cu fetele de la ACS Heniu, Călin Svobodă salvează vieţi, fiind subofiţer în cadrul ISU Bistriţa.


„Avem jucătoare din toată ţara şi de toate vârstele. Sunt fete care au venit din Timişoara sau Iaşi pentru a juca fotbal la Prundu Bârgăului. Cea mai tânără are 16 ani, iar cea mai în vârstă are 42 de ani, Rodica Ţegle. Doamna a fost căpitan al echipei naţionale de fotbal în anii 90. Avem patru jucătoare care au trecut sau se apropie de 40 de ani, una are 38, alta 39, alta 40 şi alta 42“, precizează antrenorul Călin Svoboda.


După ce ani de zile a antrenat echipe de băieţi, antrenorul de 39 de ani spune că nu s-ar mai întoarce la fotbalul masculin. „Fetele sunt mult mai receptive şi este mai uşor de lucrat cu ele. Jucătoarele mai în vârstă îşi împărtăşesc experienţa cu cele mai tinere, iar asta s-a dovedit a fi un plus“, completează Svoboda.


Seriozitatea jucătoarelor l-a determinat pe preşedintele echipei să pună şi bazele unei echipe de fotbal feminin de junioare, sub 14 ani. „Parcă la băieţi nu e atâta motivaţie ca la fete. Unele vin chiar dacă îşi lasă acasă familia. Vin la antrenamente cu plăcere. De multe ori mi-am pus şi eu întrebarea cum reuşesc să împace viaţa de familie cu sportul“, adaugă Geroge Ruscău.


Fotbal cu băieţii, pe maidan


Rodica Ţegle (42 de ani), cea mai în vârstă dintre jucătoare, a început să joace fotbal profesionist încă din 1990, fiind selectată la echipa de fotbal feminin a municipiului. După doi ani, a ajuns la echipa de fotbal feminin a oraşului Oradea, unde a petrecut 7 ani. Tot de acolo a avut ocazia să fie selectată în echipa naţională a României şi chiar să fie căpitanul echipei.


„Am început prin a juca fotbal cu băieţii pe maidan. Chiar şi după ce am abandonat fotbalul de performanţă, nu am încetat să joc, am continuat să joc cu băieţii pe diferite terenuri sintetice. Când am auzit că se înfiinţează o echipă de fotbal feminine, nu am ezitat“, povesteşte Rodica Ţegle.


Femeia locuieşte pe Valea Bârgăului şi lucrează ca la un complex comercial din Bistriţa. Naveta, familia şi job-ul nu au împiedicat-o să facă performanţă şi să fie prezentă la toate antrenamentele echipei.

„Familia mă susţine, pentru că şi soţul a jucat fotbal în Liga a III-a şi mă înţelege, iar băiatul meu  joacă şi el la Gloria Bistriţa. A început şi el de tânăr, pe la 10 ani. La început, fiului meu îi era un pic ruşine de prieteni, dar când a văzut că fac faţă şi cu băieţii a început să fie mândru de mine“, mai spune Rodica.

Una dintre jucătoarele considerate de către antrenor un talent înnăscut este Adina Rognean din Josenii Bârgăului. Tânăra de doar 19 ani a început să joace fotbal la modul profesionist în urmă cu doar un an. Aceasta a fost selectată în lotul naţional al României, în meciul cu Franţa şi Italia.

Vă mai recomandăm:

FOTO Radu Negulescu, sportivul cu un număr record de titluri la tenis de masă care a adus primul ecograf în România

Fostul sportiv Radu Negulescu are nu mai puţin 23 de titluri naţionale şi 17 internaţionale la tenis de masă. De asemenea, a câştigat cu CSM Cluj de 5 ori Cupa Campionilor Europeni. A fost şi un medic ginecolog excepţional, aducând în România primul ecograf.

Campioana cu 100 de medalii la tenis care a lăsat o viaţă de succes în străinătate pentru a trăi în Bistriţa

Sportiva Mihaela Şteff are peste 100 de medalii naţionale şi internaţionale, devenind campioană naţională în Italia şi Germania, dar şi campioană europeană de patru ori. Deşi performanţele îi permiteau să se stabilească şi să antreneze în orice ţară din lume, sportiva a ales sala de tenis de masă unde se antrena, acum mulţi ani, pentru marile competiţii ale lumii. La Bistriţa.

Ileana Hangan, sportiva „necunoscută” cu 18 titluri de campioană naţională la schi fond şi biatlon

În ciuda faptului că Bistriţa-Năsăud nu este un judeţ unde schiul este un sport cu tradiţie, totuşi şi această zonă a dat sportivi de valoare, despre care se vorbeşte însă prea puţin. Un astfel de exemplu este Ileana Hangan, care a obţinut 18 titluri de campioană naţională şi a reprezentat România de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite