Povestea campionului la tenis de masă care a revoluţionat diagnosticarea prenatală în perioada comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa sportivului Radu Negulescu este parcă desprinsă dintr-un roman. A fost un sportiv de excepţie, palmaresul său numărând 23 de titluri naţionale şi 17 internaţionale la tenis de masă. A fost şi un medic de excepţie, fiind pionierul diagnosticului prenatal şi cel care a adus primul ecograf în România.

Radu Negulescu s-a născut în anul 1941 Bistriţa, însă a trăit în Cluj-Napoca şi mai apoi s-a mutat cu tot cu familie în Germania. Acesta a fost un sportiv de excepţie, remarcându-se şi în domeniul medical.

Cartea sa de vizită este impresionantă, Radu Negulescu deţinând 5 titluri de Campion al Europei la juniori la tenis de masă, castigate alături de CSM Cluj. Sportivul mai are în palmares şi patru titluri de campion balcanic, 23 de titluri naţionale la seniori şi 17 titluri de campion internaţional. Din anul 1999 acesta este şi maestru emerit al sportului.

Tenisul de masă nu a fost singura pasiune a bistriţeanului. Acesta a moştenit de la tatăl său dragostea pentru medicină şi a ajuns să facă o carieră în acest domeniu, asta în ciuda faptului că a reuşit să intre la Medicină abia din a treia încercare. Tatăl său, Jean Negulescu a înfiinţat maternitatea din Bistriţa, pe care a condus-o nu mai puţin de 35 de ani.

Sportivul a avut ocazia să se specializeze la Londra în planning familial, primind în 1976 şi o bursa de la fundaţia Humboldt pentru perfecţionare la Ulm. În anul în care a primit bursa, Radu Negulescu a adus şi primul ecograf în România. Acesta a fost achiziţionat cu sprijinul fundaţiei Humboldt şi a costat 75.000 de mărci germane.

Radu Negulescu a deschis primul cabinet de ecografie din ţară, în cadrul clinicii de ginecologie clujene. Tot el este singurul care a putut prezenta pentru prima data în ţară un cariotip al unui făt viu, sănătos, intrauterin. Fostul sportiv a fost primul din ţară care a utilizat ecograful în diagnosticarea sarcinii şi a afecţiunilor ginecologice. A fost practic pionierul metodelor de diagnostic prenatal al malformaţiilor fetale.

Acesta este şi autorul primei cărţi de ecografie pentru obstetrică şi ginecologie elaborată de un specialist din România. De-a lungul timpului a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în reviste medicale.

În 1981, când deja era un medic ginecolog renumit în România, fostul sportiv pleacă cu soţia în concediu în Germania, de unde nu se mai întoarce. Îşi lasă în ţară copii, care atunci aveau 12 şi respectiv 10 ani, revăzându-i abia după 9 luni când reuşeşte să îi aducă în Germania. 

Înformaţii şi fotografii preluate din volumul de memorii „Viitorul Vine din Trecut”

Vă mai recomandăm:


Academician Dr. Virgil Enătescu, inventatorul psihiatriei cibernetice. A fost inclus între cele 500 de genii ale secolului XX

FOTO Pompei Gh. Samarian, savantul care a deschis drumuri în medicină. "Nenea doctorul" a descoperit cele mai vechi leacuri şi reţete

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite