Porcul unguresc pe cale să facă România celebră în lumea preparatelor din carne. „Jambonul de Parva“, delicatesă din porc Mangaliţa inventată în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Strugari, primarul comunei bistriţene Parva, vrea să pună localitatea pe care o păstoreşte pe harta specialităţilor din carne, cu ajutorul rasei mangaliţa, un porc de origine ungurească. De câţiva ani, edilul experimentează mai multe reţete de jambon şi speră ca în curând să poată produce industrial „jambonul de Parva”.

„Sunt un om idiot, nu ştiu dacă-i bine sau nu”, îşi începe povestea amuzat Ioan Strugari, primarul comunei Parva, când îl întrebăm de jambonul de Parva, pe care-l numeşte nu doar un proiect personal, ci un hobby.

Edilul a ales să experimenteze cu unul dintre cele mai pretenţioase preparate din carne. Spaniolii, italienii, portughezii şi francezii au propria variantă de jambon. Cunoscând ambiţia primarului din Parva, în curând şi România va avea propria variantă de jambon. 

Proiectul l-a început în urmă cu trei ani, iar de atunci experimentează. Îşi roagă fraţii stabiliţi în Spania să îi spună cele mai bune reţete de preparare a jambonului, pe care le pune în practică acasă, în Parva. 

Acesta însă nu ţine carnea la maturat 6 luni cum fac spaniolii, ci doar o lună sau două. Edilul spune că secretul jambonului este baiţul făcut din mirodenii şi sosuri, în care se odihneşte carnea 30 de zile. Cât despre ce anume conţine acest baiţ, primarul devine brusc secretos.

image

Foto: ro.all.biz

„Mai avem puţin de lucrat la reţetă, la preparat. Încă nu iese exact cum vreau eu. Aş vrea ca peste câţiva ani să-l produc industrial şi să las primăria”, spune cu convingere Ioan Strugari. 

Şi când vine vorba despre modul de păstrare, Ioan Strugari s-a gândit să profite de fostele galerii miniere din zonă, unde şi vara temperatura se menţine constantă la 1-2 grade Celsius. 

Edilul ar vrea să transforme „jambonul de Parva” într-un brand, un preparat de munte care să-i ajute pe micii gospodari din zonele montane să se dezvolte. 

Rasa mangaliţa, secretul gustului extraordinar al jambonului 

Potrivit primarului, nu doar baiţul şi maturarea dau gustul deosebit al jambonului său, ci şi carnea. Jambonul este făcut obligatoriu din porc „de mangaliţa”, o rasă ungurească de porc domestic, care nu doar că are o carne mai fragedă, ci se hrăneşte doar cu iarbă proaspătă şi ghindă. 

„Deşi abia acum este redescoperit, porcii din rasa aceasta, sunt porcii copilăriei noastre. Aceştia asigurau carnea pentru familie un an întreg. Se tăia înainte de Crăciun şi ajungea până la celălalt Crăciun”, îşi aminteşte primarul (foto). 

Ioan Strugari are alături de familia sa fermă de porci de când se ştie. De 5 ani s-a întors la vechea sa „iubire” – porcul de mangaliţa. Edilul spune că nu doar a crescut cu această rasă, ci calităţile sale l-au determinat să-şi înfiinţeze o fermă axată pe acest tip. Ferma are în prezent 15 exemplare. 

„E o rasă foarte rezistentă. Şi acum aceşti porci trăiesc în pădure, consumă foarte multă verdeaţă. Nu le dau nicio formă de concentrate. Nu cred că jambonul ar ieşi aşa dacă aş fi folosit din altă carne”, mai spune edilul.  

Momentan, primarul face acest jambon doar pentru familie şi prieteni, susţinând că nu vrea să se dezvolte, până nu este sigur că gustul şi reţeta sunt cele dorite. 

„Le-am dat şi prietenilor să guste să vedem ce zic şi ar mânca şi oasele din jambon”, constată amuzat Ioan Strugari. 

Vă mai recomandăm:

Brânza de burduf: cum se prepară şi cum să recunoşti celebra brânză românească făcută după reţete de sute de ani, în inima munţilor

Bulbii de crin de munte, florile de soc, fructele de slăbănog din „cămara” Munţilor Rodnei dau gust bucătăriei tradiţionale de sute de ani

Secretele reţetei de bulz, delicioasa mâncare din munţi. De ce trebuie ca 5 minute să se „odihnească” obligatoriu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite