Pomohaci a făcut contestaţie: vrea să îmbrace din nou haina preoţească. Cine are ultimul cuvânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul-cântăreţ Cristian Pomohaci vrea să redevină preot, după ce a fost caterisit de către tribunalul bisericesc de la Alba Iulia. Acesta a contestat decizia, ultimul cuvânt urmând să-l aibă Mitropolitul Ardealului ÎPS Laurenţiu Streza.

Preotul-cântăreţ Cristian Pomohaci a fost caterisit, adică a fost exclus din Biserica Ortodoxă Română, în data de 28 iulie 2017. Decizia a fost luată de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. 

„Consistoriul Eparhial s-a pronunţat şi a decis caterisirea preotului Cristian Pomohaci. Acest lucru presupune pierderea pentru totdeauna preoţiei şi a posibilităţii de a ocupa un post în acticităţile biserceşti. Decizia a fost luată urmare a faptului că nu au fost prezentate probe şi dovezi care să-l dezvinovăţească de acuzaţiile care i s-au adus şi pentru prejudiciul extraordinar de imagine pe care l-a adus bisericii ortodoxe”, a declarat, în data de 28 iulie, reprezentantul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, preotul Oliviu Botoi. 

Fostul slujitor al Domnului este acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, existând chiar şi o înregistrare audio în acest sens. Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis o anchetă care-l vizează pe preot. 

Înainte ca Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe să ia această decizie, Pomohaci a cerut retragerea temporară din preoţie, din motive medicale. Acesta nici nu a prezentat vreo dovadă care să vină în apărarea sa în cele 30 de zile puse la dispoziţie de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. 

La nici o lună de la decizia Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Pomohaci contestă decizia de excludere din Biserică. Cel care va avea ultimul cuvând de spus va fi Mitropolitul Ardealului ÎPS Laurenţiu Streza.

Informaţia a fost confirmată de inspectorul eparhial Corneliu Voinea pentru Agerpres: „Cristian Pomohaci a depus apel. Trebuie întâi ca şeful instituţiei să primească toată corespondenţa. Dacă ne-o repartizează, verificăm şi, dacă întruneşte condiţiile pentru a putea fi acceptat, se propune ierarhului aprobarea în lista pentru judecată”.

Acesta a mai spus că există posibilitatea ca Mitropolitul Ardealului să respingă cererea fostului preot: „Există dacă nu vine cu alte date. Dar trebuie să i se dea omului dreptul la apărare”.

Chiar în ziua în care a fost exclus Pomohaci din Biserică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Daniel le-a cerut scuze credincioşilor pentru preoţii implicaţii în scandaluri sexuale. 

„Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină”, a fost mesajul transmis de mitropolit. 

Pomohaci a mai fost pedepsit pentru că a refuzat să renunţe la muzică

Nu este pentru prima dată când Cristian Pomohaci este pedepsit de către superiorii săi. În anul 2013, acesta a fost trimis pentru o lună la Mănăstirea Afteia din judeţul Alba, drept pedeapsă, după ce preotul a refuzat să renunţe la muzică pentru preoţie.

În ciuda acestui „avertisment” venit din partea Arhiepiscopului de Alba Iulia, ÎPS Irineu Bistriţeanul, Cristian Pomohaci a continuat să cânte muzică populară şi bisericească şi să slujească la biserica din localitatea Moşuni (judeţul Mureş). 

Mai mult, acesta şi-a clădit o întreagă avere din concertele şi apariţiile TV din ultimii ani. Ziar de Cluj a dezvăluit că preotul-cântăreţ ar avea doar în Cluj-Napoca 8 apartamente, cu o valoare estimată la 1,2 milioane de euro. 

Vă mai recomandăm:

Cristian Pomohaci solicită Arhiepiscopiei din Alba Iulia retragerea din preoţie din motive medicale. Preotul este cercetat pentru racolare de minori în scop sexual

AUDIO Preot celebru în Ardeal, acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un tânăr. „Facem sex, te plătesc pentru sex“

Memoriu la Patriarhie pentru susţinerea preotului Pomohaci semnat de peste 1.700 de enoriaşi: „Mai marii noştri nu sunt nici ei poleiţi în aurul luminii”

AUDIO Tânărul care l-a înregistrat pe preotul Pomohaci: „M-am enervat foarte tare când am auzit că vrea să facă sex cu mine“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite