Poliţiştii care făceau legea infractorilor în Bistriţa. Şeful Poliţiei Rutiere, către un subaltern: „N-are fractură, nu? Ioane, tu eşti băiat deştept şi te orientezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost zguduit din temelii după ce comisarul-şef al instituţiei şi alţi doi subalterni au fost reţinuţi, fiind cercetaţi de DNA pentru abuz în serviciu. Ioan Ovidiu Mureşan, Leon Cloşcă şi Roberto Hasnăş au ascuns accidente, şi-au determinat subalternii să încalce legea şi chiar au favorizat persoane cercetate penal.

UPDATE 20.50 Şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, reţinuţi pentru abuz în serviciu, au fost arestaţi preventiv, marţi seară, pe 30 de zile, de către magistraţii Tribunalului Cluj.

„Cei trei poliţişti din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost arestaţi preventiv pe 30 de zile printr-o sentinţă a Tribunalului Cluj. Apărătorii celor trei poliţişti au depus contestaţii la măsura luată, acestea urmând să fie judecate de Curtea de Apel Cluj", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, citată de Mediafax.


Luni de dimineaţă, birourile şi casele a cinci şefi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud erau luate la puricat de către procurorii DNA. Vizaţi au fost comisarul-şef al Inspesctoratului Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşca, şeful Poliţiei Rutiere Roberto Hasnăş, precum şi şeful Serviciului Arme şi Muniţie Ioan Ani şi adjunctul Inspectoratului Ciprian Buta.

Singurul care a scăpat doar cu percheziţii, nefiind cercetat şi nici dus la audieri la sediul DNA Cluj-Napoc,a a fost Ciprian Buta. După ce luni a petrecut mai bine de 5 ore în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, adjunctul instituţiei, Ciprian Buta s-a urcat în maşina personală şi a pornit spre casă, precizând pentru reprezentanţii presei că nu este cercetat, nu va fi audiat la Cluj-Napoca şi că nici nu ştie ce a cauzat problemele colegilor şi respectiv ale şefului său.

Luni seara, ceilalţi patru, precum şi omul de afaceri Traian Larionesi şi alţi martori, în total 15 persoane, au fost duse la audieri la DNA Cluj-Napoca, unde au fost audiate până marţi dimineaţa, când instanţa a decis ca comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, Leon Cloşca şi Roberto Hansăş să fie reţinuţi în prima fază pentru 24 de ore.

Comisarul-şef Ioan Ovidiu Mureşan este cercetat pentru abuz în serviciu, procurorii constatând 14 nereguli comise în perioada iunie-noiembrie 2014. Acesta a falsificat actele de constatare şi raportare în cazul a trei accidente rutiere, din care au rezultat răniţi şi chiar decedaţi. De asemenea, potrivit procurorilor, acesta a încălcat atribuţiile de serviciu falsificând actele unui autoturism de teren pentru diminuarea cuantumului taxei de mediu, cauzând o pagubă statului în valoare de 4000 de euro. În acest demers a fost ajutat chiar de către şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, care îi este şi fin comisarului-şef.

Procurorii arată în referatul făcut public şi că Ioan Ovidiu Mureşan a oferit în trei rânduri informaţii confidenţiale unor persoane fizice şi şi-a determinat agenţii din subordine să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu sancţioneze încălcări ale legislaţiei rutiere.

Acesta a ascuns un accident săvârşit de un şef de post din care a rezultat rănirea unei fetiţe de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului şi a feţei. Ioan Ovidiu Mureşan s-a folosit de funcţia sa şi pentru a interveni în diverse dosare penale, în încercarea de a-i proteja pe unii dintre cei implicaţi, apelând chiar la un primar pentru a-i potoli şi respectiv a-i schimba pe agenţii care nu se comportau cum dorea comisarul-şef.

Procurorii au mai scos în evidenţă faptul că Ioan Ovidiu Mureşan a primit mai multe cadouri de la omul de afaceri Traian Larionesi pentru a închide ochii la diverse nereguli de natură economică, penală sau chiar rutieră comise de el, de apropiaţii săi sau de angajaţi. Ioan Ovidiu Mureşan a primit un autoturism de teren fabricat în 1996, dar şi o armă de vânătoare în valoare de 17.000 de lei.

image

Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere (Foto: bistritanews.ro)

Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere şi finul comisarului-şef Ioan Ovidiu Mureşan este şi el cercetat pentru abuz în serviciu, procurorii identificând nu mai puţin de 48 de acte de abuz în serviciu.
Acesta a falsificat în 10 cazuri acte de constatare şi raportare a unor accidente rutiere, cerându-le poliţiştilor din subordine să determine martorii şi pe cei implicaţi să facă declaraţii mincinoase. Printre accidentele pe care le-a acoperit şeful Poliţiei Rutiere se numără şi unul cauzat chiar de către nepotul comisarului-şef, în care au fost rănite două persoane.

Şeful Poliţiei Rutiere a acoperit 27 de nereguli privind transportul de mărfuri, obligându-şi agenţii din subordine să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu sancţioneze cele constatate. De asemenea, cinci şoferi au rămas cu permisele de conducere, deşi se impunea suspendarea temporară a dreptului de a conduce pe drumurile publice.

image

Leon Cloşcă, şeful Poliţiei Năsăud

Şeful Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă este cercetat pentru abuz în serviciu, dar şi pentru efectuarea de operaţiuni comerciale, incompatibile cu funcţia îndeplinită, după ce a administrat o păstrăvărie din Bistriţa-Năsăud.

Procurorii au identificat 24 de acte de abuz în serviciu, printre care falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere, determinarea subordonaţilor să-şi încalce atribuţiile de seriviciu şi să nu sancţioneze diverse nereguli sau din contră să sancţioneze persoane nevinovate. De asemenea, acesta a ascuns alături de comisarul-şef Ioan Ovidiu Mureşan un accident comis de un şef de post şi a închis ochii când a surprins un transport de lemne cu acte false de provenienţă.

Atât Roberto Hasnăş cât şi Leon Cloşca au fost cadorisiţi de omul de afaceri Traian Larionesi cu materiale de construcţii şi chiar forţă de muncă folosite la ridicarea vilelor lor şi chiar cu butoaie cu bere.

Vile şi maşini achiziţionate din salarii de bugetari

Ioan Ovidiu Mureşan încasează lunar 6600 de lei lunar, iar soţia sa 5300 de lei. Aceştia locuiesc într-o vilă cochetă de 280 de metri pătraţi la ieşirea din municipiu ridicată chiar de ei şi au în curte trei maşini: un BMW din 2008, altul din 2011 şi o Toyota din 1996, primită cadou de la Traian Larionesi.


Casa comisarului-şef Ioan Ovidiu Mureşan

image

Roberto Hasnăş încasează lunar 6700 de lei, deţine o vilă de 200 de metri pătraţi în municipiu şi o casă de vacanţă de 100 de metri pătraţi la Piatra Fântânele. De asemenea, acesta deţine un autoturism Renault din 2003 şi un Mercedes Benz din 2008.


Casa şefului Poliţiei Rutiere Roberto Hasnăş

image

Leon Cloşcă încasează lunar puţin peste 4000 de lei şi deţine 15.500 de metri pătraţi de teren în trei localităţi bistriţene, precum şi trei case, una de 81 de metri pătraţi, alta de 110 metri pătraţi şi alta de 115 metri pătraţi. Două sunt situate în comuna Sava şi una în Ilva Mică. Şeful Poliţiei Năsăud are două maşini un VW din 2003 şi un Opel din 1994.

Traian Larionesi, milionarul amator de senzaţii tari

Multe dintre neregulile comise de cei trei şefi din IPJ au fost făcute în schimbul unor cadouri primite de la omul de afaceri Traian Larionesi. Din 2012, de când în fruntea Consiliului Judeţean se află Radu Moldovan (PSD), firmele omului de afaceri pun mâna pe tot ce înseamnă licitaţii publice în Bistriţa-Năsăud, fie că este vorba despre reabilitare drumuri sau construcţii de imobile.

Pe lânga maşinile scumpe, ale căror preţuri de achiziţie trec de 100.000 de euro, cum este cazul unui Porsche Cayenne alb, Traian Larionesi investeşte sumele frumuşele primite de la stat şi în excursii de vânătoare în locuri exotice.

image

Omul de afaceri Traian Larionesi, alături de un elan vânat în Alaska

Doar în 2013 Larionesi a întreprins două astfel de excursii : una în Alaska şi alta în Africa de Sud. De acolo s-a întors cu peste 15 animale exotice împăiate, precum antilope, reni sau chiar lei. Preţul acestora ajunge la câteva zeci de mii de euro. De asemenea, asociaţia cinegetică controlată de Larionesi „Ursul Brun” a pus mâna în urmă cu câţiva ani pe unul dintre cele mai dorite fonduri de vânătoare din ţară, Dealul Negru, care adăposteşte efectivul cel mai mare de urşi bruni din Europa.

INTERCEPTĂRI

În data de 13 iunie 2014, Hasnăş îl contactează telefonic, de două ori, pe un agent de poliţie aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existenţa accidentului sau să falsifice actele de constatare, deşi o persoană fusese rănită suferind o fractură. Potrivit anchetatorilor, comisarul şef de poliţie îi cere agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală şi să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Discuţia dintre cei doi a fost interceptată:

"X – Da!

H – Servus Ioane, Roberto!

X – Să trăiţi, şefu!

H – Pă unde eşti, bătrâne?

X – Îs aici, la locul accidentului.....,

H – Mă, nu...

X – .... accidentului

H – Ascultă-mă, nu cumva remorca stătea, maşina stătea în loc nu?

X – No, amu, nu putem zice că...., aşa îi.

H – No.

X – No, da nu-s......,

H – Hî?

X – Eu ştiu, nu putem zice treaba asta.

H – Păi te gândeşti......

X – Îi tomna aicea...

H – Cum îi?

X – Îi tomna aicea la intersecţie, cum o ia spre Cormaia. Ştiţi?

H – Păi da atuncea o păţeşte şi ăla care-i cu maşina, toţi o păţesc.

X –Amu no îi un tractor înregistrat.

H – Hî?

X – Îi tractor înregistrat la primărie.

H – Îhî!

X – Ştiţi?

H – No....

X – Îi tractor înregistrat, cu remorcă....,

H – Ce căta...,

X – ...remorcă înregistrată.

H – ...ce căta ăla în remorcă?

X – No, o vrut să-i aducă lui nişte, nişte balastru, ceva de-astea pietre dinastea, să-i aducă...

H – Ascultă-mă, Ioane...,

X – (Neinteligibil)

H – ...tu eşti băiat deştept şi te orientezi. El îi prieten cu şoferu', da? Îs prieteni?

X – Amu, prieten normal numa’ no..., vedem noi.

H – Vezi, Ioane, n-are fractură, n-are nu-i nu?

X – Are, are o fractură la braţ.

H – Gândeşte cum o faci Ioane, că-i uşor, că nu-i pe DN, a fost acolo, ştii unde cum să ia la Cormaia, la calea ferată nu?

X – Da, da, da.

H – No acolo să spună, mă Ioane, gândeşte şi fă-o cumva să fie, ca să nu mai avem necazuri.

X – Da, da, bine.

H – Că avem foarte multe, pentru că-i interesat şi şoferu să nu fie şi îi interesat şi ăla, să spună că maşina

era oprită şi a vrut să sară jos. Înţelegi? (Neinteligibil)

X – Da, da, da.

H – Cel mai bine aşa. Pentru că numa ei doi sunt, martori nu au fost altcineva, că aşa am înţeles.

X – Da, da, da. Bine.

H – Ioane, fii băiat deştept, te rog io frumos. Bine?

X – Bun, bine. Trăiţi.

H – Ne auzim.

X – Trăiţi, trăiţi".


Vă mai recomandăm:

Şeful IPJ Ovidiu Mureşan, şeful de la Rutieră Roberto Hasnăş şi şeful Poliţiei Năsăud, Leon Cloşca, reţinuţi pentru 24 de ore

Percheziţii DNA în birourile şi la casele mai multor şefi din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud. Un om de afaceri i-ar fi cadorisit pe şefii IPJ cu arme, maşini şi chiar bere pentru a închide ochii



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite