Pescuitul, „boală grea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supăraţi foc că e prohibiţie pe apele curgătoare, singura opţiune a pescarilor sunt lacurile. Zeci de bistriţeni au aşteptat cu sufletul la gură acest weekend pentru a merge la pescuit pe lacul de la Sigmir, situat într-un cartier al oraşului.

Nu-i deranjează că se trezesc cu noaptea în cap, de la 3-4 noaptea, ca să prindă un loc bun de pescuit. Împătimiţii spun că dimineaţa, până în ora 10.00, se pescuieşte cel mai bine fiindcă peştii sunt înfometaţi şi nu sunt prea atenţi. Din dorinţa de a uita de grijile cotidiene şi de a se simţi bine în mijlocul naturii, pescarii au ales să vină la „Cupa Hubertus" de la Sigmir. Unul dintre ei este Marius Rus, pescar de peste 35 de ani. El spune că azi s-a refugit la Sigmir ca să scape de gălăgia oraşului. S-a trezit de la 3 noaptea, şi-a făcut ordine printre undiţe, s-a gândit bine ce momeli să ia cu el, toate pentru a câştiga marea cupă. „Pescuitul şi apa sunt singurele lucruri care mă ajută să mă detaşez de tot ce înseamnă probleme. Vin la Sigmir de plăcere, şi atunci când nu sunt concursuri. Am prins deja un crap de peste 3 kg. Sper să câştig", povesteşte pescarul în vârstă de 42 de ani. Marius este un împătimit fără margini. Ca profesie, el este arbitru la campionatele naţionale de pescuit şi este adeptul lui „prinde şi eliberează!". „Pescuiesc de plăcere şi nu duc peşti acasă. Îmi exersez doar abilităţile. Respect şi în practică ideea de pescuit sportiv", adaugă arbitrul Marius Rus.

Peştii secolului al XXI-lea, greu de păcălit

Nici peştii nu mai sunt ca pe vremuri. Nu se lasă uşor prinşi. Ca să-i păcălească, pescarii folosesc momeli care de care mai atractive. De la clasicile momeli constând în viermi, mămăligă şi porumb, împătimiţii şi-au procurat, de la magazinele de specialitate, nadă cu diferite arome. „Pentru ziua de zi mi-am luat momeală cu miros de de căpşuni şi usturoi, pufarin cu gust de miere şi scoică, dar şi porumb roz. Am dat cam 50 de lei pe toate. Oricum îmi ajung pe ziua de azi", explică pescarul.

„Poţi fi pescar şi cu 100 lei, dar şi cu 5.000 de lei"

Pasiunea lor nu este deloc ieftină. Numai o undiţă bună costă în jur de 200-300 de lei, însă una performantă, pentru concurs, depăşeşte 3.000 de lei. Un alt împătimit al acestui sport este Dan Suciu, care are şi un magazin pentru pescari bistriţeni. El a venit cu soţia la concurs. Ca să se recompenseze că a trezit-o la 5 fără un sfert, Dan trebuie să facă tot ce trebuie pentru a câştiga „Cupa Hubertus". „Poţi fi pescar şi cu 100 lei, dar şi cu 5000 de lei, depinde cât vrei tu să investeşti, dar şi cât te lasă buzunarul", spune Dalia, soţia lui Dan Suciu.

„Cupa Hubertus" se încheie astăzi, cu premierea, la ora 19.00. Cei mai buni pescari vor fi răsplătiţi cu cupe, şepci, tricouri  şi genţi. În Bistriţa sunt aproape 10.000 de astfel de împătimiţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite