Percheziţii DNA în birourile şi la casele mai multor şefi din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud. Un om de afaceri i-ar fi cadorisit pe şefii IPJ cu arme, maşini şi chiar bere pentru a închide ochii

Percheziţii DNA în birourile şi la casele mai multor şefi din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud. Un om de afaceri i-ar fi cadorisit pe şefii IPJ cu arme, maşini şi chiar bere pentru a închide ochii

Procurorii au ridicat mai multe documente de la casa şefului IPJ Ovidiu Mureşan

Procurori din cadrul DNA Cluj-Napoca efectuează luni dimineaţă percheziţii la sediul IPJ Bistriţa-Năsăud, în birourile unor persoane cu funcţii de conducere şi la domiciliile acestora. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, printre cei vizaţi este şi comandantul IPJ, comisarul-şef Ovidiu Mureşan.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 15 persoane din Bistriţa-Năsăud, printre care mai mulţi martori şi şefii IPJ au fost duşi la sediul Cluj-Napoca al DNA pentru audieri. Dacă din sediul IPJ Bistriţa-Năsăud cei cercetaţi au fost scoşi prin spatele instituţiei ferindu-se astfel de ochii presei şi în sediul DNA Cluj au fost băgaţi la fel. 
 

UPDATE 16.51 În urmă cu câteva minute, din sediul IPJ BN, a ieşit adjunctul IPJ, Ciprian Buta. Acesta spune că nu a fost pus sub acuzare, că i-au fost percheziţionate biroul şi domiciliul şi că nu i-a fost ridicat nimic, de acasă şi de la birou. Întrebat dacă ştie pentru ce sunt cercetaţi sefii şi colegii săi din Inspectorat, el a spus că nu ştie şi că nu a reuşit deloc să discute azi cu ei.

UPDATE: Potrivit unor documente făcute publice, în luna mai a acestui an, comisarul şef Ioan Mureşan a dispus un control asupra activităţii şefului Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ioan Ani. Controlul a fost făcut de către adjunctul Ciprian Buta şi de către Şeful Serviciului Investigaţii Criminale Leon Paul Andreica. Au fost constatate deficienţe în activitatea profesională a comisarului şef Ioan Ani.


Pentru a se evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi înlocuirea sa din funcţia deţinută, Ioan Ani i-a cerut sprijinul lui Traian Larionesi, patronul unor firme care-şi desfăşoară activităţi în domeniul exploatării forestiere. Acesta ar fi trebuit să intervină pe lângă Ovidiu Mureşan şi să evite sancţionarea şi concedierea lui Ani, lucru care s-a şi întâmplat.


Procurorii au descoperit faptul că Larionesi beneficia de protecţia şi sprijinul lui Mureşan şi a lui Ani. Mai mult, comisarul şef Ioan Mureşan ar fi primit de la Larionesi mai multe cadouri, printre care o armă de vânătoare marca Blaser în valoare de 17.000 de lei, dar şi un autovehicul de teren Toyota din 1996, înmatriculat pe numele soţiei şefului poliţiei.


Ioan Ani ar fi primit şi el materiale de construcţii utilizate la vila sa de pe Valea Jelnei pentru protejarea lui Larionesi. Roberto Hasnaş, şeful Poliţiei Rutiere ar fi primit mai multe butoaie de 30 de litri cu bere. Acesta intervenea şi atunci când apropiaţii lui Larionesi încălcau regulile de circulaţie şi chiar produceau accidente rutiere.


Larionesi ar fi protejat şi de Roberto Hasnaş, şeful Poliţiei Rutiere, care alături de Ovidiu Mureşan şi Ioan Ani ar împiedica ofiţerii şi agenţii de poliţie să controleze maşinile care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri.


Leon Anton Cloşcă, şeful Poliţiei Năsăud a primit pentru protejarea lui Larionesi forţă de muncă pentru construcţia vilei sale. Acesta a împiedicat şi el agenţii din subordine să-l sanţioneze pe Larionesi.

 

UPDATE Conform procurorilor, comisarul şef Ovidiu Mureşan (inspector şef al IPJ Bistriţa Năsăud), comisarul şef Ioan Ani (şeful Biroului Arme, Explozivi), comisarul şef Hasnăş Roberto Emil (şeful Serviciului Poliţiei Rutiere) şi inspectorul principal Leon Cloşcă (şeful Poliţiei Năsăud) sunt suspectaţi că ar fi implicaţi în săvârşirea unor acte repetate de corupţie, respectiv în acte repetate de pretindere şi primire a unor sume de bani în legătură cu atribuţiile lor de serviciu.

UPDATE După percheziţiile efectuate la casele lor, şefii poliţiei bistriţene au fost aduşi rând pe rând la sediul IPJ, de unde urmează a fi duşi la audieri în Cluj-Napoca. Se pare că vizată mai este o instituţie publică, dar şi o societate comercială de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

UPDATE Sunt vizaţi şi ar putea fi reţinuţi şeful Poliţiei Năsăud, Leon Cloşca, şeful de la Arme şi Muniţii, Ioan Ani, dar şi şeful de la Poliţia Rutieră, Roberto Hasnaş. Printre instituţiile vizate de percheziţii se numără sediul IPJ Bistriţa Năsăud, dar şi sediul Poliţiei Năsăud.

Casa comisarului-şef Ovidiu Mureşan a fost luată la puricat încă de dimineaţă (Foto: Bianca Sara)

Percheziţii au loc şi în birourile, respectiv la domiciliile adjunctului IPJ Bistriţa-Năsăud, Ciprian Buta şi şefului Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră, Roberto Hasnaş. 

Ancheta procurorilor DNA vizează fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de cei trei poliţişti în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Purtatorul de cuvant al IPJ Bistriţa-Năăsud, Virgina Roşca, a confirmat ca DNA efectueaza perchezitii la sediul lor. Roşca a ţinut însă să precizeze că nu poate oferi detalii despre acţiunea DNA şi persoanele care sunt vizate de către procurorii anticorupţie, conform Agerpres.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârşire, în cursul anului 2014, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie. În cursul zilei de 24 noiembrie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 12 locaţii situate în localităţi din judeţul Bistriţa Năsăud şi în municipiul Bistriţa, între care trei sedii ale unor instituţii, restul fiind sedii de societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei”, se afirmă într-un comunicat de presă făcut public de DNA.

Revenim cu detalii.

Încă de dimineață a fost luată la puricat casa șefului poliției bistrițene Ovidiu Mureșan FOTO: Bianca Sara 

Imagini din aceeasi galerie
  • Încă de dimineață a fost luată la puricat casa șefului poliției bistrițene Ovidiu Mureșan FOTO: Bianca Sara 
  • Procurorii au ridicat mai multe documente de la casa șefului IPJ Ovidiu Mureșan 
  • Primul adus de către mascați a fost Roberto Hasnaș, șeful Poliției Rutiere FOTO: Bianca Sara
  • Două dube și o mașină mică așteaptă să-i ducă pe șefii IPJ-ului la Cluj la audieri FOTO: Bianca Sara
  • Al doilea adus a fost Ciprian Buta, adjunctul IPJ BN FOTO: Bianca Sara
  • Procurorii DNA au luat din birouri mai multe documente FOTO: Bianca Sara 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: