Paznicul care a făcut o avere din bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Varga  este un bistriţean de 45 de ani fără studii superioare care joacă la bursă de mai bine de şapte ani şi a învăţat singur secretele investiţiilor. Deşi a făcut o avere din bursă, acesta nu îşi părăseşte slujba de paznic.

Bistriţeanul Adrian Varga lucrează ca paznic de 27 de ani la baza sportivă a companiei Iproeb. Bărbatul şi-a început aventura cu bursa în anul 2005, după ce cu cinci ani înainte îşi pierduse locuinţa la FNI. „Nu am făcut-o ca să mă îmbogăţesc. Eu mă comport normal, ca şi cum nu aş avea niciun leu: merg la muncă, lucrez, mi-e frică să nu mă dea afară“, explică Adrian Varga.

Bistriţeanul a început să înveţe secretele bursei cu ajutorul unei publicaţii de profil. A studiat fiecare număr an de an, până când şi-a făcut curaj şi a investit primii bani: 3.700 de lei. „Nu înţelegeam absolut nimic, dar, încet, încet, am învăţat. Când am cumpărat primele acţuni, nici n-am ştiut la ce cumpăr. Primii bani pe care i-am investit i-am adunat din salarii, agricultură şi micile investiţii pe care le făcusem în aur“, completează Adrian. 


Paznicul spune că trebuie să fie mereu la curent cu cele mai noi ştiri şi este o adevărată enciclopedie de evenimente politice care au loc pe tot mapamondul. Recunoaşte că în primii ani, mai ales când a început să se simtă criza, se speria când vedea că o acţiune scade foarte mult şi vindea pe pierdere.

image

Faptul că şi-a pierdut locuinţa la FNI l-a ajutat să fie mai prevăzător şi să nu rişte foarte mult. Deviza sa este: să nu intri niciodată cu toţi banii. Are şi o explicaţie pentru asta: pierderea unor sume mari de bani poate să te descurajeze şi să te facă să te retragi. Cea mai mare sumă de bani investită o singura dată a fost de 15.000 de lei, cea mai mare pierdere a fost de 8.000 de lei într-o zi, iar cel mai mare câştig de 6.000 de lei.


Care sunt cele mai sigure acţiuni


Bistriţeanul investeşte la Bursa de Valori Bucureşti şi la Rasdaq. Spune că a cumpărat acţiuni în toate domeniile, de la farmaceutice, petrol şi bănci, până la Fondul Proprietatea. Întrebat care sunt cele mai sigure acţiuni, Adrian precizează că nu există aşa ceva. Totuşi le consideră mai puţin riscante pe cele vizibile, ale companiilor mari, cu profit.


În 7 ani a reuşit să adune 200.000 de lei, dintre care doar 25% sunt investiţi la bursă, restul fiind în fonduri de acţiuni, fonduri de obligaţiuni monetare, la BCR, în prima de stat sau valută.


În ciuda câştigurilor, Adrian Varga continuă să lucreze ca paznic. Întrebat de ce nu a ales să trăiască din dobânda care ajunge lunar la 2.000 de lei şi din câştigurile de la bursă, bistriţeanul precizează: „Acesta este primul meu loc de muncă şi am pus suflet. Aş tânji după locul acela mai mult decât aş tânji după bani sau altceva. Aici am plantat primul brad acum 20 de ani. În plus, vreau să le arăt oamenilor că şi lucrând pe bani puţini poţi să economiseşti şi să investeşti mai apoi.


Paznicul de 45 de ani are planuri mari, visul său fiind să aibă propriul său fond de investiţii. Vrea să ajungă la 500.000 de euro, sumă pe care crede că o va acumula în 5 ani. Cu acest fond de investiţii vrea să ajute companiile şi firmele aflate în dificultate cu diferite sume de bani, intrând totodată în acţionariat, care să-i permită să ia decizii când vine vorba de management.


CIFRĂ 200.000 de lei a adunat paznicul în 7 ani. 25% sunt investiţi la bursă, iar restul se află în fonduri de acţiuni.

Vă mai recomandăm:

Un bistriţean se numără printre primii căutători de trufe din ţară. de 13 ani aleargă după „diamantul pământului”

FOTO O puştoaică dă lecţii de independenţă financiară. La 18 ani a reuşit să aducă branduri celebre pe meleaguri bistriţene

FOTO Sălbăticiunile le fac cu ochiul oamenilor de afaceri bistriţeni. „Ferma de mistreţi”, noul business ce prinde contur

 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite