Parcursul celui mai longeviv şi influent deputat de Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul politic Ioan Oltean a reuşit performanţa de a fi cel mai longeviv deputat de Bistriţa-Năsăud. Influenţa sa nu a fost contestată nici de opoziţie, numeroşi primari recunoscând că anumite proiecte au fost aprobate datorită intervenţiei deputatului. Născut în judeţul Cluj, a fost adoptat în 1986 de Bistriţa-Năsăud, care i-a devenit „casă”.


Ioan Oltean s-a născut în anul 1953 în localitatea Valea Unguraşului, unde a şi urmat şcoala primară. Şcoala gimnazială a făcut-o tot în judeţul Cluj, la Ceaba. În anul 1974 termina Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, şcoală care i-a şi permis să-şi înceapă cariera de dascăl.

Cinci ani mai târziu, în 1981 începea Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai, pe care o termină în 1986.

În Bistriţa-Năsăud ajunge în anul în care termină liceul, profesând ca învăţător la Şcoala Generală Nr. 4 din municipiu, timp de 12 ani. După terminarea studiilor superioare se angajează ca jurist la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti.

Cariera politică o începe chiar în primul an după Revoluţie, fiind secretar FSN Bistriţa-Năsăud. Din 1994 conduce cu o mână de fier organizaţia judeţeană PDL.

Ajunge deputat tot în 1990, fiind în perioada 1992-1996 consilier judiric şef la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Din 1990 nu a reuşit să „piardă” scaunul de deputat, ba mai mult a avut parte şi de funcţii mai importante de-a lungul timpului.

Timp de un an (în perioada 1996-1997) a fost ministru al Apelor Pădurilor şi Protecţiei Mediului. A ocupat şi funcţiile de secretar general al PDL, vicepreşedinte al PDL, dar şi de vicepreşedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor sau chestor al Camerei Deputaţilor.

Liderul democrat-liberalilor bistriţeni este căsătorit şi are o fiică, aceasta serbându-şi majoratul de curând, la restaurantul celui mai luxos hotel din judeţ.

Activitatea intensă pe scena politicii româneşti se vede şi în averea deputatului, care are, oficial, trei apartamente, unul în Bistriţa şi două în Bucureşti, şi o casă în Bistriţa. Acestea au fost achiziţionate între anii 1992 şi 2005.

De asemenea, oficial, deputatul are 4 terenuri, suprafaţa acestora variind între 500 şi 3000 de metri pătraţi. Unul dintre terenuri este situat în Bistriţa, iar celelalte în Voluntari, Afumaţi şi respectiv Tunari.

Potrivit declaraţiei de avere, Ioan Oltean conduce un autoturism din anul 2005 şi deţine 2,6 milioane de acţiuni, în valoare de 264.000 de lei, la compania bistriţeană Teraplast. Deputatul nu duce lipsă nici de credite, fiind dator la o bancă cu 31.000 de lei, sumă pe care trebuie să o returneze până în 2022.

La salariul de parlamentar se adaugă şi chiria apartamentelor, care îi mai aduc 70.000 de lei pe an. Ioan Oltean nu deţine societăţi comerciale şi nici nu are acţiuni la alte firme sau companii exceptând Teraplast.

Gurile rele spun că averea deputatului ar fi mult mai mare, însă ar fi mascată cu ajutorul apropiaţilor, pe numele cărora ar fi trecute diferite proprietăţi. Discreţia absolută îl ajută pe deputatul Ioan Oltean să îşi ţină departe familia şi averea de ochii presei.



Vă mai recomandăm:

Democrat-liberalii bistriţeni se iau la trântă la avere. Ioan Oltean, la concurenţă cu fostul director al Teraplast, Florin Urîte

La o zi după ce a fost numit cel mai extremist din Parlament, Ioan Oltean şi-a retras proiectul legislativ care viza Biserica Greco-Catolică

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite