Parcul naţional cu cele mai multe specii de flora şi faună din ţară, pe cale să-şi piardă caprele negre. Braconierii şi câinii sălbăticiţi le-au pus gând rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei conferinţe de presă, biologul Parcului Naţional „Munţii Rodnei” Claudiu Iuşan a făcut cunoscut faptul că efectivul de capre negre din parcul naţional aproape s-a înjumătăţit, asta în condiţiile în care se fac eforturi încă dini anii `60 pentru mărirea numărului acestora. De vină ar fi braconierii „de lux”, bolile, dar şi câinii sălbăticiţi de la stâne.

Parcul cu cel mai mare număr de specii de floră şi faună din ţară, peste 6500, se confruntă cu o problemă care pare să fie scăpată de sub control. Potrivit biologului parcului, numărul caprelor negre aproape că s-a înjumătăţit în ultimii doi ani, acestea fiind chiar în pericol de a dispărea din Parcul Naţional Munţii Rodnei.

„Acum avem 70-80 de exemplare de capre negre, în condiţiile în care în urmă cu doi ani aveam aproape dublu. E o problemă majoră aceasta. Dacă în urmă cu 3-4 ani pozam grupuri de câte 60-70 de capre, acum abia numărăm 17-18”, a explicat joi într-o conferinţă de presă Claudiu Iuşan, biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Problema este cu atât mai gravă cu cât se fac eforturi considerabile încă din anii `60 pentru creşterea efectivului de capre negre în Parcul Naţional Munţii Rodnei, iar până acum câţiva ani s-a înregistrat o creştere constantă a numărului animalelor.

De vină pentru această situaţie sunt atât bolile, care au afectat destul de serios animalele în ultimii ani, în special iezii, dar şi câinii sălbăticiţi de la stâne. O altă problemă pare să fie „braconajul de lux” cum îl numeşte biologul.

Este de lux pentru că nu este destinat oricărui vânător.  Pentru a putea vâna capre negre ai nevoie de maşini de teren performante, dar şi de arme de vânătoare foarte scumpe şi bune.

„Nu putem să le facem faţă, rangerii nu pot să păzească zi şi noapte braconierii, care vin şi cu maşini mai bune decât ale noastre”, a completat Iuşan.

Cei care au „atentat” la caprele negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei până acum au primit cel mult o amendă, asta deşi reprezentanţii PNRM au făcut solicitări pentru continuarea anchetelor în aceste cazuri.

Vă mai recomandăm:

Turism montan cu microhidrocentrale. Cum este zdruncinată liniştea unui sat de munte unde se relaxau Coşbuc, Rebreanu şi Sadoveanu cu două MHC-uri

Speciile de animale din Parcul Naţional Munţii Rodnei, subiect pentru 12 ghiduri de cunoaştere a acestei rezervaţii a Biosferei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite