Acordurile ruso-turce din 5 martie privind încetarea confruntărilor sunt din ce în ce mai fragile. Trupele lui Assad au rămas la sud de autostrada A5 şi se pregătesc să ia cu asalt zona muntoasă Jabal Zawiya la sud de autostrada A4, controlată de grupuri rebele, cu precădere Hayat Tahrir al-Sham, în timp ce Turcia continua masarea trupelor la nord de A4 în zona de dezescaladare Idlib, gândind şi ea o posibilă operaţiune nouă.

acum 7 zile · comentarii (6)

Este dureros ce se întâmplă în ţară. Numărul persoanelor infectate creşte de la o zi la alta. Din lipsă de protecţie eficientă, personal medical se îmbolnăveşte şi un spital se închide temporar. Acesta este cel mai mare şoc pe care noi toţi l-am suferit după cel de-al doilea război mondial şi este nevoie urgentă de un răspuns bine coordonat.

acum 7 zile · comentarii (8)

Nu dorm deloc liniştit ştiind că în situaţiunea nefericită a unei retrageri temporare a preşedintelui Iohannis, din posibile raţiuni medicale, cel care se instalează la Cotroceni e un neprieten dovedit al regimului drepturilor omului în România, domnul Titus Corlăţean. Bun prieten al fundamentaliştilor, altfel.

acum 7 zile · comentarii (24)

Hrănim furia colectivă cu migala unui maestru în filigran. Nu-i nicio întâmplare că noi, românii, am excelat în turnătoria la Securitate în vremurile comuniste. Este mai degrabă reflectarea unei vocaţii. Am devenit şi călăi, dar şi victime, însă asta nu ne-a împiedicat să ducem absurdul „pe cele mai înalte culmi”.

acum 7 zile · comentarii (58)

În aproape 30 de zile, în care lumea pare că s-a oprit, spaima, insecuritatea şi individualismul au cuprins mare parte dintre societăţile acestei planete. Pandemia cu COVID19 ne aruncă într-o nouă etapă a existenţei noastre în care, mai mult ca niciodată, distanţarea socială pare să fie singura cheie care ne poate deschide uşa spre normalitate.

acum 7 zile · comentarii (7)

Săptămâna trecută am pomenit despre liliac,  a cărui aripă era folosită pe vremuri într-o sumă de farmece şi vrăjitorii, iar câţiva dintre prietenii virtuali l-au blamat, aş zice eu, pe nedrept, ceea ce mă îndeamnă să scriu azi despre acest animal straniu, mamifer zburător, cu aripi neobişnuite, pe care unii le consideră înrudite cu ale demonilor.

acum 8 zile · comentarii (1)

Prietenul la nevoie se cunoaşte! Dar bogaţii, cei care şi-au adunat averile din munca oamenilor simpli, când se cunosc? Partidele au primit, din pixul lul Dragnea, sute de milioane de euro, ca să ce? Să ne lase în bătaia vântului când a venit criza! Nu mai vorbesc de miliardele obţinute din contracte cu statul. Doar sindicatele din învăţământ încasează 20 de milioane de euro pe an de la profesori. Scoateţi banii, şi ajutaţi oamenii sărmani!

acum 8 zile · comentarii (18)

Mulţi s-au întrecut în afirmaţii că o criză de magnitudinea celei din 1929-1933 nu va mai avea loc, că omenirea şi-a învăţat lecţia. Au fost alţii care au zis că în 2008 nu a fost o criză prea dură, ba chiar s-au întrecut în analize în care să o diferenţieze de aceea, deşi semănau perfect.

acum 8 zile · comentarii (31)

Romanul „Galapagos“, al scriitorului american Kurt Vonnegut, una dintre marile cărţi ale secolului XX, îşi poartă cititorii de la „sfârşitul lumii“ din prezent, ai cărui supravieţuitori se refugiază pe insula lui Darwin, unde naturalistul a făcut observaţiile esenţiale pentru teoria evoluţiei, până peste un milion de ani, când evoluţia ne va fi transformat în ceva cu totul diferit. Totul cu umorul şi optimismul specifice acestui mare umanist.

acum 8 zile · comentarii (5)

Măsurile luate de guvern pentru limitarea răspândirii COVID-19 vor deveni mai restrictive, şi de miercuri vom intra în carantina totală. Ieşirea din casă va fi permisă doar pentru a merge la serviciu sau pentru cumpărăturile de alimente. O nouă restricţie vizează persoanele peste 65 de ani, care vor trebui „să stea practic tot timpul în casă”, conform şefului statului.

acum 8 zile · comentarii (30)

Produs de Institutul V-DEM al Universităţii din Goteborg, raportul prezintă o analiză exhaustivă, foarte bine documentată, asupra unui proces extrem de vizibil pe plan mondial, anume “declinul global al instituţiilor liberal democratice”, consemnând cazul Ungariei ca situaţie limită în Europa în ce priveşte abandonul valorilor democratice.

acum 8 zile · comentarii (109)

Trebuie să recunoaştem că nu suntem obişnuiţi să regândim politicul plecând de la fenomenul vieţii. Iar cei care nu au ştiut să facă politică în timpurile în care viaţa nu era o resursă epuizabilă altcumva decât după legile firii, cu atât mai puţin nu ştiu să facă politică într-un timp în care viaţa e epuizabilă înainte de vreme. Va trebui să regândim toate formele contractului social în termenii biopoliticii.

acum 8 zile · comentarii (8)

Nu am auzit încă de cineva care să se plângă de duritatea decretelor militare emise de guvern. Am văzut însă din plin persoane care ignoră aceste recomandări, căci o recomandare fără sancţiune este o provocare a bunului simţ. Lipsa de fermitate şi insuficienta explicare a raţiunilor care stau în spatele ”recomandărilor”, politica paşilor mărunţi este ceea ce mă face să mă simt panicat.

acum 8 zile · comentarii (27)

Da, cetăţeni, l-am descoperit pe dumnezeul Miliţiei Române! Gata, el e! E tătuca tuturor miliţienilor aroganţi şi parveniţi ajunşi, naiba ştie cum!, să conducă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud. De fapt, ştiu cum a ajuns tovarăşul Jurcan Claudiu Petru să se cocoaţe pe scaunul de şefuleţ de Miliţie, plătit din banii munciţi de noi şi aruncaţi aiurea în buzunarele unor funcţionăraşi ca el.

acum 4 ani · comentarii (39)
Postari Recente