Ofiţerul care face poze

Ofiţerul care face poze

Ovidiu Grovu

A fost ofiţer artilerist, iar după ce s-a retras din armată s-a dedicat fotografiei. Fostul ofiţer spune că atunci când apasă pe declanşatorul de la aparatul foto îşi ţine respiraţia, cum făcea şi când trăgea cu arma.

A descoperit fotografia din pură întâmplare şi a devenit pentru el o pasiune nestăvilită, care îi răpeşte timpul liber la care visa atunci când era în armată. Însă îi place atât de mult încât petrece zilnic ore în şir citind despre fotografie. „Interesul meu pentru fotografie a venit dintr-o întâmplare amuzantă. În 2006 am plecat împreună cu soţia mea într-o vacanţă în afara ţării. Atunci un coleg mi-a zis dacă tot te duci în Tunisia ia aparatul ăsta foto aşa să faci nişte poze. Era un aparat digital comun. Când m-am întors acasă şi m-am uitat la poze nu înţelegeam de ce sunt aşa de proaste şi de ce nu am reuşit să trag nişte cadre încântătoare. Aşa m-am apucat să citesc despre fotografie, care a devenit noua mea pasiune" povesteşte fostul ofiţer.

Prima experienţă fotografică

Pentru Ovidiu Grovu prima experienţă fotografică în adevăratul sens al cuvântului a coincis cu ultima sa misiune ca militar. „ În perioada martie 2007, februarie 2008 am fost în misiune în Congo ca observator  militar. Această ultimă misiune a mea ca militar a fost, de fapt, prima misiune fotografică dacă o pot numi aşa. Programul de acolo mi-a permis să studiez în continuare fotografia ,iar aparatul pe care l-am luat cu mine mi-a dat posibilitatea să pun în aplicare ceea ce am învăţat. Aşadar anul acela de experienţă militară mi-a dat şi un an de experienţă fotografică.

Picturi digitale

Cum este un iubitor de frumos şi vrea să fotografieze doar ce este frumos fostul ofiţer a mers puţin mai departe de fotografie şi a încercat să facă picturi digitale. „E mult de muncă la aceste picturi digitale, dar iese ceva extraordinar de frumos după părerea mea şi cel mai bine se vede diferenţa dacă vezi fotografia şi înainte ca e să fie pictată digital. Nu cred că sunt eu vreu talent în sensul acesta, dar îmi place să mă joc. În plus, eu sunt de acord şi cu fotografiile modificate. Eu cred că dacă o femeie are o imperfecţiune atunci când îi faci poza, nu o laşi aşa o aranjezi puţin pentru că e posibil să fi avut o zi proastă, şi atunci de ce să strici ceva frumos", mai spune fotograful.

Fotograful frumosului

Deşi atunci când a fost în Congo a avut ocazia să fotografieze şi calamităţi sau situaţii nefericite Ovidiu Grovu nu a făcut-o. „Nu am putut să apăs pe declanşator atunci când aveam ocazia să trag cadre urâte, eu sunt fotograful frumosului", adaugă fotograful.

Ce-i place

Orice pasiune pe care a avut-o înainte de a se apuca de fotografie a trecut în planul doi. „ Înainte să fac fotografie mergeam la pescuit, eram foarte pasionat, dar am renunţat după o captură de păstrăv care este şi acum record la nivel naţional- 8,05 kilograme. Eu am numit-o blestemul capturii, şi aşa că am renunţat la acest sport", mai spune Ovidiu Grovu.

Ce nu-i place

Faptul că în România democraţia este prost înţeleasă. „La noi, conceptul de democraţie a fost înţeles greşit de la început, români vorbesc de democraţie, dar se gândesc doar la ei , nu se gândesc că nu trebuie să îi deranjeze pe alţii prin actele lor democratice", adaugă fostul ofiţer

Întrebări şi răspunsuri

Ce satisfacţie îţi aduce fotografia?

Cele mai mari satisfacţii date de fotografie sunt atunci când îi dau cuiva albumul şi îl răsfoieşte de trei ori consecutiv fără să zică nimic şi cu expresie uimită. Ce apreciere mai mare ai nevoie decât un client mulţumit, deşi sună foarte comercial.

Vei renunţa vreodată la fotografie?

Nu cred, nu m-am gândit la asta. Deocamdată îmi place prea mult. E un motiv atât de simplu şi solid că îmi place. Mă văd bătrân făcând fotografii.

Profil:

Născut : 16 februarie, Călăraşi

Studii: Studii militare şi licenţiat în economie

Familie: Căsătorit


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: