O fetiţă de etnie maghiară a fost pălmuită la şcoală de doi colegi români, pentru că ar fi vorbit ungureşte. Conducerea şcolii susţine că a fost o ceartă banală

O fetiţă de etnie maghiară a fost pălmuită la şcoală de doi colegi români, pentru că ar fi vorbit ungureşte. Conducerea şcolii susţine că a fost o ceartă banală

Copila de la secţia maghiară ar fi fost agresată pentru că vorbea limba maternă şi nu româna FOTO: Bianca Sara

O elevă de clasa a V-a de etnie maghiară a fost pălmuită de doi colegi români la unul dintre cele mai bune licee din Bistriţa-Năsăud. Liderii UDMR spun că este vorba despre un conflict interetnic, în timp ce conducerea şcolii susţine că este o ceartă între copii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul a avut loc joi, 21 septembrie, într-unul dintre cele mai bune licee din Bistriţa-Năsăud, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, singura unitate de învăţământ din judeţul Bistriţa care are şi secţie cu predare în limba maghiară.
 
Potrivit liderului UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Attila, o fetiţă din clasa a V-a, de la secţia maghiară, a fost pălmuită şi lovită cu o umbrelă de doi copii din clasa a VI-a, de la secţia română.
 
Incidentul a avut loc chiar la şcoală, în pauza dintre ore. Fetiţa ar fi fost lovită pentru că vorbea cu două colege în limba maghiară. Mai mult, cei doi copii ar fi numit-o pe fată „bozgor”.
 
„Din ce am înţeles de la mama fetiţei, aceasta se afla pe coridor şi vorbea limba maghiară cu alte două colege, iar cei doi băieţi s-au apropiat, au pălmuit-o şi au lovit-o cu umbrela (...) Au numit-o „bozgor”, iar vineri, din ce am înţeles cei doi au recunoscut că au lovit-o pentru că vorbea limba maghiară. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva până acum în „Andrei Mureşanu” (n.r. Colegiul Naţional Andrei Mureşanu)”, a relatat Decsei Attila. 
 
La două zile de la incident, UDMR a ieşit cu un comunicat public, în care dă vina pe presă şi politicieni pentru atitudinile negative şi violente vis-a-vis de comunitatea maghiară. Întrebat dacă nu cumva a fost o ceartă între copii, dată fiind şi vârsta lor fragedă, Decsei Attila a explicat:
 
„Sigur nu au învăţat asta la şcoală, ci din mass media sau din familie. Reacţiile negative din mass-media pot influenţa şi determina astfel de comportamente. Şi eu am doi copii acolo (n.r. Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”) şi o să am reţineri de acum când îi trimit la şcoală”, a mai spus liderul UDMR.
 

Şcoala spune că este o ceartă între copii 

Conducerea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” recunoaşte incidentul şi a precizat că s-a deschis o anchetă, iar luni, o comisie specializată, va stabili şi o sancţiune pentru cei doi băieţi care au agresat-o pe eleva de etnie maghiară.
 
Directoarea colegiului, Iuliana Vlad spune însă că este vorba despre o ceartă între copii şi nu de un incident interetnic, cum sugerează liderii UDMR. De altfel, în colegiul respectiv nici nu s-a mai semnalat în ultimele decenii un astfel de conflict între elevii maghiari şi cei români. 
 
„Acel incident a fost unul izolat. A fost o ceartă între copii, nici vorba despre conflict interetnic. Noi nu am avut astfel de probleme până acum. Cred că a fost o ceartă între copii. Eu nu ştiu ca acei copii să fi recunoscut că acela ar fi fost motivul (n.r. limba vorbită de fetiţa de etnie maghiară). Avem zero toleranţă faţă de astfel de incidente, nu le tolerăm şi nu le încurajăm”, a explicat directoarea exectivă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, Iuliana Vlad. 
 

Vă mai recomandăm:

 
 
 
citeste totul despre: