O femeie din Bistriţa a murit de cancer cu banii de tratament păstraţi în buzunarul Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Buzan, în luna august a acestui an, când încă mai spera că va mai rămâne alături de fiul său o perioadă FOTO: Bianca Sara
Adriana Buzan, în luna august a acestui an, când încă mai spera că va mai rămâne alături de fiul său o perioadă FOTO: Bianca Sara

Adriana Buzan (35 de ani), din Bistriţa, a murit miercuri, după o luptă cu cancerul. Femeia se pregătea să meargă în Turcia pentru tratament, însă nu a mai ajuns. În aceeaşi perioadă, o asociaţie a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a întârziat aproape o lună virarea sumei stânse pentru bolnavă în cadrul unui concert caritabil.

Până în 2010, Adriana Buzan a avut o viaţă normală, era căsătorită şi avea un copil de 5 ani. În 2010, Adriana Buzan a fost diagnosticată cu cancer la sân. În acelaşi an, şi mama tinerei a fost diagnosticată cu aceeaşi afecţiune. „În 2010 am descoperit că aveam un nodul la sân, iar medicii au constatat că e cancerigen. Şi mama a fost diagnosticată cu cancer la sân în acelaşi an“, mărturisea Adriana în luna august a acestui an, când a acceptat în cele din urmă să îşi facă publică povestea.

Alături de mama sa, a început o luptă aprigă cu boala. În 2012, Adriana câştiga prima bătălie şi se întorcea fără să ezite la muncă. În doar 2 ani, în perioada 2012-2014, Adriana a primit lovitură după lovitură. A fost părăsită de soţ, iar la scurt timp, mama sa pierdea lupta cu boala, după ce cancerul a recidivat. La scurt timp după moartea mamei, s-a dus şi tatăl, din cauza unor complicaţii cauzate de diabet. Tot în 2014, după ce s-a trezit fără soţ şi părinţi şi cu un copil de crescut, Adriana a aflat că boala a recidivat, cu metastaze la oase şi ficat. După doi ani de luptă cu boala, povestea Adrianei era făcută publică şi începea o luptă contra cronometru pentru a aduna bani.

Medicii clujeni care o tratau de ani de zile i-au dat speranţe Adrianei şi i-au vorbit despre un tratament revoluţionar în Turcia, care i-ar fi putut prelungi viaţa. Medicii turci au consultat-o şi i-au recomandat un tratament care trebuia urmat acolo. Costul acestuia ajungea la 20.000 de euro.

În noiembrie, Adriana încă nu reuşea să adune suma necesară. La începutul lunii, în 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă a decis să se implice şi a organizat, prin Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud şi Protopopiatul Bistriţa, un concert caritabil la care au răspuns afirmativ zeci de artişti, fără a fi remuneraţi. La câteva zile bune de la concert, asociaţia anunţa, prin intermediul Radio Renaşterea, că în urma evenimentului caritabil s-au strâns 17.600 de lei. Culmea, aceasta era exact suma de care mai avea nevoie Adriana pentru a ajunge în Turcia.

La aproape o lună de la eveniment, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud nu virase banii strânşi în contul Adrianei. După ce ziarul local Bistriţeanul.ro a sesizat acest lucru în data de 6 decembrie, în aceeaşi zi, asociaţia a virat banii în contul Adrianei. Totuşi, încă de la începutul lunii decembrie Adriana era internată la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar din 4 decembrie era inconştientă. Adriana Buzan s-a stins în data de 7 decembrie, la ora 6.45.

Replica Protopopiatului

În data în care Adriana pierdea lupta cu viaţa, Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa venea cu o poziţie, postată pe pagina de Facebook, în care spune că banii au fost viraţi în contul tinerei.

„Imediat după spectacol, s-a luat legătura cu Adriana Buzan pentru a stabili modul în care va intra în posesia banilor. (...) Intenţia noastră a fost ca singurii beneficiari să fie Adriana, respectiv fiul său, Paul, astfel că am considerat necesar să avem această certitudine, având în vedere situaţia familială şi faptul că au existat nenumărate atenţionări că acel cont al Adrianei poate să fie utilizat de altceva“, precizează Protopopiatul Bistriţa, în comunicatul de presă.

Persoana la care se referă reprezentanţii Protopopiatului este fostul soţ al Adrianei, de care aceasta ea despărţită încă din 2014 şi cu care nu păstra legătura. Singura persoană care avea acces la contul în cauză în afară de Adriana era împuternicitul legal Sanda Alina Moldovan, una dintre bunele prietene ale acesteia.

„Accesul Adrianei la tratamentul din Turcia (respectiv deplasarea acesteia la clinica de specialitate) a fost în permanenţă condiţionat de evoluţia stării sale de sănătate. Astfel, medicii din Cluj-Napoca, unde a fost internată până săptămâna trecută, au considerat că oganismul Adrianei nu poate suporta un asemenea tratament. Din acest motiv, orice deplasare în Turcia era exclusă, însă, împreună cu Adriana, am stabilit să se plătească valoarea perfuziilor, care vor fi trimise din Turcia, astfel încât, atunci când acestea sunt livrate, să fie achitate din banii existent. Acest tratament putea fi administrat doar cu condiţia ca analizele medicale să indice valori în limite normale, ceea ce, din păcate nu s-a întâmplat“, mai precizează Protopopiatul în comunicatul de presă. La finalul comunicatului, Protopopiatul Bistriţa îşi manifestă regretul pentru moartea Adrianei şi spune că va suporta cheltuielile de înmormântare.

Vă mai recomandăm:

Fetiţa bolnavă de leucemie, părăsită de mamă în spital, s-a stins. Mama ei este în continuare de negăsit, iar poliţia apelează la populaţie să ajute la căutări

Lecţie de viaţă: un bistriţean bolnav a oferit locuri de muncă persoanelor cu handicap şi pregăteşte un centru de diagnoză pentru cancer

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite