VIDEO Aventurile muzicianului bistriţean care a reuşit să-i impresioneze pe cei de la Scorpions, pe Haddaway sau Candy Dulfer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alen Clay David este un pianist de 41 de ani stabilit în Norvegia, originar din Bistriţa. Dacă în Bistriţa muzicianul este prea puţin cunoscut, în localurile din Norvegia, Germania sau Austria a făcut furori. De departe însă cea mai valoroasă amintire a sa este legată de întâlnirea cu Scorpions, Haddaway sau Candy Dulfer.

A crescut chiar în centrul istoric al municipiului, fiind înconjurat de  note muzicale încă de când era copil, asta pentru că tatăl său era un saxofonist, care încânta cu rimuri de jazz români din toate colţurile ţării.

A început aventura muzicală cu vioara, însă s-a molipsit de la fratele său care momentan cântă în Germania şi s-a îndrăgostit de pian. A urmat şcoala de muzică din municipiu şi, recunoscător că părinţii i-au dat o educaţie muzicală aleasă, şi-a luat viaţa în piept, folosindu-se de ce îi era mai drag: pianul.

Până la 25 de ani bistriţeanul a cântat ba singur ba cu trupă în diferite locuri din ţară, cele mai frumoase amintiri avându-le de la malul mării. A avut ocazia să primească o ofertă şi un contract în Norvegia şi nu a ezitat, aceasta devenind ţara sa de adopţie, unde îşi petrece multe luni din an.

După ce a cântat toata viaţa sa coveruri, muzicianul a revenit la Bistriţa pentru a lansa primul său album, dedicat bistriţenilor. L-a numit „Inside of me” şi spune că îşi pune viaţa pe tavă cu acest album, care conţine atât piese în limba română, cât şi în limba engleză. Întrebat de ce a aşteptat atât până să lanseze un album propriu, Alen asociază această ezitare cu teama de a nu fi primit cum sunt primite coverurile cu care îi fascinează pe străini.

Întâlnirea vieţii lui: Scorpions

Una dintre cele mai frumoase amintiri ale bistriţeanului este legată de întâlnirea cu legendarii de la Scorpions. A avut ocazia să îi întâlnească pe cei de la Scorpions în anul 2010, când concerta într-un piano-bar din Koln.

Într-o seară, după terminarea show-ului, bistriţeanul a fost abordat la bar de Pawel Maciwoda, basistul formaţiei Scorpions, care a rămas impresionat de sufletul pe care îl pune artistul în muzică.

Au pălăvrăgit întreaga noapte, Pawel Maciwoda propunându-i chiar lui Alen să contribuie cu partea de pian la cel mai nou proiect al său, care poartă numele Stillwater. Din cauza timpului scurt, Alen nu a mai apucat să facă asta, purtând şi la această oră un regret în acest sens.


„Am rămas blocat. În primă fază m-am întrebat: oare e adevărat sau tipul ăsta glumeşte? Mi-a spus că mi-a apreciat foarte mult munca şi că de cinci ani caută un pianist şi l-a găsit. La rândul meu i-am spus că e o revelaţie să mă întâlnesc cu ei (n.r. Scorpions) că am crescut de mic cu ei. Nu îmi găseam cuvintele,” povesteşte Alen întâlnirea sa cu basistul formaţiei Scorpions.


A doua seară, toţi membri formaţiei Scorpions au venit în barul unde cânta bistriţeanul pentru a-l asculta.

Aceasta nu este însă singura dată când s-a bătut de artişti celebri. În urmă cu patru ani, tot într-un pian- bar a avut ocazia să-l întâlnească pe Haddaway, care în anii `90 cucerea topurile din întreaga lume cu „What is love”. Dacă pe basistul trupei Scorpions l-a recunoscut, Haddaway a fost nevoit să se prezinte pentru ca bistriţeanul să-şi dea seama cine e.

Tot în urmă cu patru ani, Alen a avut ocazia să o întâlnească şi pe saxofonista Candy Dulfer, care l-a zărit pe scenă într-un bar, şi-a luat instrumentul şi l-a acompaniat într-un jam session spontan.

Tatăl său, marea sa inspiraţie

Cel căruia îi este cel mai recunoscător Alen este însă tatăl său care s-a stins în urmă cu câţiva ani buni. Acesta consideră întâlnirile sale cu artişti celebre legate de tatăl său, mai ales că Scorpions, Haddaway şi Candy Dulfer erau preferaţii părintelui său.

Deşi nu a ales calea jazz-ului şi nici nu a studiat saxofonul, Alen a moştenit talentul muzical al părintelui pe care l-a făcut cunoscut în aproape toată Europa. În sufrageria din casa sa construită în România a pus la loc de cinste saxofonul tatălui său în amintirea sa.

Deşi locuieşte în Norvegia, Alen spune că inima sa e tot în România, asta şi pentru că mama sa şi patru dintre cei cinci copii ai săi sunt în ţară. Doi dintre ei, Alen şi Beatrice, de 14 şi respectiv 16 ani par să îşi urmeze părintele în lumea muzicală.

Beatrice a dat de înţeles faptul că îşi doreşte o carieră muzicală şi în weekend, la lansarea primului album al tatălui său, când l-a acompaniat pe acesta pe scenă fără vreo planificare sau repetiţie în prealabil.

Vă mai recomandăm:
 

La doar 12 ani l-a cucerit pe Costas Cotsiolis, unul dintre maeştrii chitarei

Mat Maneri, geniul jazzului american, îndrăgostit de muzica tradiţională românească şi de langoş

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite