Muncitorii „rebeli” ai celui mai mare angajator din Transilvania care nu au fost constrânşi să demisioneze s-au trezit cu scrisori de avertisment acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care au luat parte la greve şi încă mai au un loc de muncă au primit prin poştă avertismente de la conducerea companiei FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Cei care au luat parte la greve şi încă mai au un loc de muncă au primit prin poştă avertismente de la conducerea companiei FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Începând de săptămâna trecută, mai mulţi muncitori ai producătorului neamţ Leoni ar fi fost forţaţi să îşi dea demisia. Toate acestea după ce muncitorii în cauză ar fi vorbit cu presa şi ar fi postat pe pagina personală de Facebook imagini de la grevele spontane de acum două săptămâni. Cei care încă mai au un loc de muncă au primit acasă scrisori cu avertismente.

În perioada 10-11 mai, mii de muncitori ai producătorului neamţ Leoni au participat la greve spontane, strigându-şi nemulţumirile în faţa celor două fabrici din Bistriţa.

Oamenii erau nemulţumiţi de faptul că li se tăiaseră o parte din sporuri, iar noul contract colectiv de muncă nu anunţa majorările salariale aşteptate. În timpul grevelor, mai mulţi muncitori ai Leoni au postat pe paginile lor de Facebook imagini de la aceste proteste, iar unii au vorbit şi cu reprezentanţii presei.

La o săptămână şi jumătate de la aceste greve, mai exact vineri 19 mai, zeci de persoane şi-au dat demisia din Leoni. Muncitorii spun că au fost forţaţi să îşi dea demisia după ce au vorbit cu presa şi au postat poze pe Facebook de la proteste. 

Oamenii ar fi fost luaţi din timpul programului şi duşi, rând pe rând, în biroul conducerii, unde ar fi fost constrânşi să îşi semneze demisia, fără preaviz. După ce au fost convinşi să îşi semneze demisiile, fiind ameninţaţi cu judecata, oamenii au fost conduşi spre ieşire de agenţii de pază,unde îi aşteptau taxiuri pentru a-i duce acasă.

Acest proces ar fi continuat şi săptămâna aceasta, când alte zeci de persoane şi-au pierdut locul de muncă. 

Marţi, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a primit în audienţă două persoane care ar fi fost obligate să îşi dea demisia. 

„Din punct de vedere legal li s-a comunicat petiţionarilor că singurul mod de soluţionare a problemelor prezentate este demersul unei acţiuni în instanţă. În urma discuţiilor, reprezentantul ITM, doamna Gina Emrich, a constatat că este probabil să fi existat un viciu de consimţământ la semnarea demisiilor fără consultarea Comisiei de disciplină. Voi solicita o întrevedere cu managementul fabricii Leoni, cât mai curând posibil, mai ales că au fost semnalate mai multe cazuri similar de concediere la fabricile Leoni Bistriţa”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.

Scrisori cu avertisment pentru cei care încă au un loc de muncă

Cei care au participat la grevele din 10-11 mai şi care încă nu şi-au pierdut locul de muncă au primit avertismente, care au venit în poştă. Aceştia au fost anunţaţi şi că cele două zile de grevă nu vor fi plătite.

„Evenimentele desfăşurate pe parcursul celor două zile sunt considerate grevă ilegală, întrucât nu au fost respectate cerinţele legale şi în consecinţă participarea angajatului la această grevă ilegală, fără respectarea dispoziţiilor legale, reprezintă o încălcare a obligaţiilor de serviciu şi a prevederilor din Regulamentul intern Leoni. Angajatul a încălcat prin fapta sa următoarele prevederi: să respecte programul de lucru, să respecte prevederile cuprinse în prezentul Regulament, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă”, se arată în decizia de aplicare a sancţiunii disciplinare primite de angajaţi.

Practic în această decizie de aplicare a sancţiunii disciplinare, cei în cauză sunt avertizaţi că „absenţa nemotivată timp de 1-3 zile sau mai mult, precum şi repetarea absenţelor nemotivate mai scurte sunt considerae abatere disciplinară şi pot face obiectul încetării contractului individual de muncă”.

image
image

Vă mai recomandăm:

A doua zi de grevă la cel mai mare angajator din Transilvania. Mii de oameni îşi strigă nemulţumirile în faţa fabricii Leoni

Liderul de sindicat al unuia dintre cei mai mari angajatori din Transilvania: „În Leoni este o situaţie aproape de sclavagism”

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite