Ministrul Agriculturii invitat să facă lobby pentru oaia Bălă de Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Valer Tabără a vizitat expoziţia de oi bistriţene
Ministrul Valer Tabără a vizitat expoziţia de oi bistriţene

Valeriu Tabără a vizitat astăzi Târgul Oierilor de la Viişoara, unde vedetă a fost oaia „made în Bistriţa", Bălă. Asociaţia Crescătorilor de Ovine se străduieşte de trei ani să omologheze noua subvarietate, însă n-a reuşit să treacă de birocraţia ministerului

Aproape 400 de mioare, majoritatea din subvarietatea Bălă de Bistriţa, au fost expuse astăzi la a 13-a ediţie a Târgului Oierilor din Viişoara. Oile Bălă, mai mari şi mai productive decât mioritica ţurcană, rasă din care provin, sunt mândria crescătorilor bistriţeni care le-au obţinut la capătul a 25 de ani de încrucişări controlate.

Nici ţurcana nu e omologată

De trei ani Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Bistriţa-Năsăud se luptă pentru omologare cu hăţişul birocratic al Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie din Zootehnie, instituţie din Cadrul Ministerului Agriculturii, însă demersurile bat pasul pe loc. „Avem toate actele în regulă. După ce am depus actele, am tot tot facut expoziţii să o arătăm la toată lumea. Anul trecut cam pe vremea aceasta ne-au spus de la agenţie că e o chestiune de zile, apoi a apărut un impas : au descoperit că nici ţurcana, oaia din care se trage şi pe care o cresc de 2000 de ani românii nu e omologată", se plânge Ioan Câmpean, preşedintele asociaţiei bistriţene. Astăzi la expoziţia bistriţenilor, asociaţia l-a adus inclusiv pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în speranţa că lucrurile s-ar putea mişca mai repede atât cu omologarea , cât şi cu deblocarea subvenţiilor pentru oieri.„Nu i-am spus încă de oaie, îl ducem să o vadă şi să se convingă", spune Câmpean. Oierii bistriţeni şi-au ales cele mai frumoase exemplare, pentru a-l convinge pe ministru că merită omologate. „Eu cresc oi de când eram copil. Nu mai ies bani din asta, dar trebuie să le creştem, că altceva nu ştim să facem. Nu ştiu eu prea multe despre omologarea asta, dar am auzit că se dau mai mulţi bani de la stat şi ar fi bine să se întâmple", spune Ioan Cârcu, un crescător de oi din Unirea, de 52 de ani, care are 400 de exemplare Bălă. Şi Gheorghe Andreica are 800 de oi Bălă şi spune că a venit cu cele mai frumoase azi la expoziţie. „Pe cele mai frumoase le-am ales şi, oricât mi-ar da cineva pe ele, tot nu pot să le vând", spune oierul din Lechinţa.

Ministrul Valeriu Tabără le-a spus oierilor că hotărârea de guvern pentru acordarea subvenţiilor e gata şi că fiecare crescător va primi câte 10 euro pe cap de ovină. Întrebat dacă îi va ajuta pe oierii bistriţeni să îşi omologheze subspecia Bălă, ministrul a preferat să fie evaziv. „Există o lege de gestionare a resurselor genetice ale României. Toate rasele ancestrale pe care le avem, şi în zona ovinelor sunt foarte multe, vor putea constitui o bază de ameliorare a direcţiei în care se îndreaptă aceste rase. România dispune de sute de mii de reusrse vegetale valoroase, care pot duce la crearea de noi subrase", a precizat Tăbără. Acesta a adăugat că România ocupă, în acest moment, locul al treilea în Europa, la numărul de ovine.

Caracteristicile oii de Bistriţa

Faţă de ţurcana albă, rasă a cărei subvarietate este şi care ajunge doar la 40-50 de kilograme, exemplarele de Bălă ating 60-70 de kilograme, au o perioadă a lactaţiei mai lungă şi laptele mai gras. Producţia de lapte este aproape dublă decât la ţurcane, la fel şi cea de lână. Omologarea acesteia ar duce nenumărate avantaje crescătorilor : de la un preţ mai bun la vânzarea pentru reproducţie,  odată cu certificatul de rasă,  până la  îndemnizaţii de la bugetul naţional  şi o piaţă mai mare la export. În judeţ există în jur de 140.000 de oi Bălă.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite