Mieii de Paşte nu mai încurcă circulaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii se comercializează în piaţa de pe Tărpiului
Mieii se comercializează în piaţa de pe Tărpiului

Primăria Bistriţa a decis să schimbe locul unde vor fi comercializaţi şi sacrificaţi mieii anul acesta. În piaţa agro-alimentară de pe strada Tărpiului, spaţiul este mult mai generos, iar maşinile nu mai blochează circulaţia aşa cum au făcut-o anul trecut în Piaţa Decebal.

Crescătorii de miei nu vor mai trece cu maşinile şi căruţele prin tot oraşul pentru a ajunge în piaţă. Aceştia vor avea acces de pe drumul de centură. În acest fel, municipalitatea vrea să evite ambuteiajele create anul trecut, când trei străzi şi o parcare au fost blocate din cauza maşinilor cu miei aduşi la vânzare şi sacrificare în Bistriţa.

Din Decebal pe Tărpiului

Bistriţenii care vor să cumpere miei pentru masa de Paşte vor trebui să meargă în piaţa agro-alimentară de pe strada Tărpiului şi nu în piaţa Decebal, ca şi până acum. Noul spaţiu dispune de 1.600 de metri unde crescătorii de ovine pot aduce animalele şi va avea, în curând, toate avizele pentru ca aici să se poată şi sacrifica animalele. „S-a decis mutarea pe strada Tărpiului pentru a nu mai încurca circulaţia din oraş. Anul trecut, s-au blocat strada Arţarilor şi legăturile cu Ioan Slavici şi Cuza Vodă, dar şi parcarea din spatele pieţei Decebal. Apoi, mulţi crescători au venit cu atelaje şi treceau prin tot oraşul, făceau mizerie, ca să ajungă la piaţa Decebal, care este o piaţă centrală. Pe Tărpiului, există varianta de legătură cu drumul de centură. Piaţa se află la 50 de metri de drumul de centură", explică Luca Răzoare, directorul Serviciului de Pieţe Târguri şi Oboare. Acesta mai spune că piaţa se va deschide din data de 29 martie, de la ora 07.00 şi va funcţiona în fiecare zi până la ora 19.00. „Sâmbătă, 3 aprilie, piaţa va fi deschisă până la ora 13.00", mai spune Răzoare. În ceea ce-i priveşte pe producătorii care nu sunt la curent cu schimbarările primăriei, Răzoare spune că nu vor fi amendaţi, dacă vor fi prinşi cu miei în Piaţa Decebal. „Am dat un anunţ public şi cei care nu sunt informaţi vor fi îndrumaţi spre piaţa de pe Tărpiului", completează Luca Răzoare.

Mieii se vând cu circa 15 lei kilogramul

În toate cele trei puncte de comercializare a mieilor din judeţ, anul acesta, ar putea fi scoşi la vânzare între 5.000 şi 10.000 de miei, crescuţi în gospodăriile bistriţene. Animalele se vor vinde la aceleaşi preţuri de anul trecut. „Animalele vii se vor vinde tot cam ca anul trecut, la preţuri de 15-20 de lei pe kilogram. Şi marfa va fi la nivelul celei comercializate anul trecut, adică între 5.000 şi 10.000 de animale", spune Ioan Câmpean, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine. Acesta adaugă că preţul unui kilogram de carne de miel, după asomare, ar putea creşte cu maximum 10 lei, taxa pe o impun măcelarii. Până când se vor vinde în oraş, mieii bistriţeni ajung pe mesele italienilor sau ale grecilor. „Până la această dată am trimis în străinătate cam  6.000 de miei vii, pe care i-am vândut cu 9, 3 -9, 6 lei pe kilogram", mai spune Câmpean.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite