Braconierii surprinşi de turişti la vânătoare de capre negre au fost identificaţi pe baza fotografiilor devenite virale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu o lună şi jumătate, o fotografie realizată de un turist în Parcul Naţional Munţii Rodnei devenea virală. Aceasta nu surprindea vreun peisaj superb din zonă, ci doi bărbaţi care duceau o capră neagră moartă prin rezervaţia naturală. Cei doi au fost identificaţi şi arestaţi prevenitiv, diinf cercetaţi pentru 4 infracţiuni.

În luna iunie, o fotografie realizată în Parcul Naţional Munţii Rodnei determina revoltă în spaţiul virtual. Un turist a surprins doi bărbaţi care duceau o capră neagră moartă prin Parcul Naţional Munţii Rodnei. 

La scurt timp, poliţia maramureşeană se sesiza şi începea cercetările. După mai bine de o lună şi jumătate, oamenii legii i-au identificat pe cei doi bărbaţi, care au 23 şi respectiv 46 de ani şi sunt din Borşa. 

În data de 3 august, IPJ Maramureş a efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza localităţii Moisei şi a oraşului Borşa. Vizaţi erau cei doi bărbaţi care nu doar că au braconat capre negre chiar în Parcul Naţional Munţii Rodnei, ci i-au ameninţat şi pe turiştii care i-au fotografiat. 

Peste 100 de kg de carne de vânat identificată la maramureşeni

„În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au identificat şi indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor 112 kg de carne de vânat, două lunete pentru arme de vânătoare, două cartuşe cu glonţ, un trofeu provenit de la un exemplar de cerb carpatin, precum şi alte bunuri. De asemenea, a fost ridicată suma de 53.000 de lei. Toate bunurile ridicate urmează să fie supuse unor constatări criminalistice balistice respectiv expertizei medico-veterinare”, precizează reprezentanţii IPJ Maramureş.

Doi bărbaţi, Ioan Timiş şi Iosif Danci, de 23 şi respectiv 46 de ani, ambii din Borşa, au fost reţinuţi de poliţişti iniţial pentru 24 de ore, fiind prezentaţi Judecătoriei Baia Mare cu propunere de arestare preventivă.

Judecătorii au hotărât ca cei doi să petreacă după gratii şi următoarele 30 de zile. Cei doi sunt cercetaţi pentru braconaj cinegetic, uciderea speciilor de faună sălbatică protejată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă letală. 

Claudiu Iuşan, biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei atrăgea atenţia încă din 2014 asupra faptului că rangerii sunt depăşiţi de braconierii din zonă, care vin dotaţi cu tot ce trebuie în zona protejată şi omoară animale sălbatice protejate de lege. 

Problema este cu atât mai gravă cu cât se fac eforturi considerabile încă din anii `60 pentru creşterea efectivului de capre negre în Parcul Naţional Munţii Rodnei, iar până în urmă cu câţiva ani creşterea era constantă. 

Vă mai recomandăm:

Parcul naţional cu cele mai multe specii de flora şi faună din ţară, pe cale să-şi piardă caprele negre. Braconierii şi câinii sălbăticiţi le-au pus gând rău

Captură impresionantă în urma percheziţiilor de joi din Bistriţa-Năsăud: s-au confiscat 17 trofee, arme, artificii şi alcool

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite