Lucruri pe care nu le-ai ştiut despre dinozauri. Cel mai mic schelet descoperit încape într-o pungă de cumpărături

Lucruri pe care nu le-ai ştiut despre dinozauri. Cel mai mic schelet descoperit încape într-o pungă de cumpărături

Dinozauri pitici au fost descoperiţi inclusiv în Transilvania FOTO: Adevărul/Arhivă

Dinozaurii fascinează de când lumea. Animalele preistorice care au trăit mai bine de 160 de milioane de ani pe Pământ au inspirat producători de filme, de jucării sau de desene animate.

Omul a avut ocazia să trăiască alături de dinozauri doar în jur de două milioane de ani. Asta în condiţiile în care dinozaurii au trăit pe Pământ în jur de 160 de milioane de ani, adică de 64 de ori mai mult decât oamenii.
 
Factretriever.com vă prezintă curiozităţi despre cele mai fascinante animale preistorice:
 
- Specialiştii spun că dinozaurii au trăit pe Pământ în jur de 160 de milioane de ani, adică de 64 de ori mai mult decât oamenii.
 
- Singurul exemplar de sauropod Seismosaurus găsit de om se pare că ar fi murit după ce s-a înecat cu o piatră pe care încerca să o înghită. 
 
- Muşcătura unu T-Rex era de două ori mai puternică decât cea a unui leu.
 
- Craniul dinozaurilor are găuri mari, care îl făcea mai uşor. Unele dintre cele mai mari cranii erau la fel de lungi ca o maşină.
 
- Dinozaurii au trăit pe toate continentele, inclusiv în Antarctica.
 
- Dinozaurii erbivori trebuiau să mănânce o tonă de mâncare zilnic pentru a se sătura. Cum ar arăta masa zilnică a unui dinozaur? Ei bine, ar umple un autocar.
 
- Deşi majoritatea exemplarelor de dinozauri sunt mari, cei mai mulţi dinozauri care au trăit pe Pământ nu erau mai mari decât oamenii. Oasele lor, însă, nu s-au fosilizat atât de bine.
 
- Unii dinozauri aveau cozi şi de 25-30 de metri. Acestea îi ajutau să îşi păstreze echilibrul când alergau.
 
- Animalele preistorice au primit numele „dinozaur” de la paleontologul britanic Richard Owen, în 1842. În greacă, termenul înseamnă „şopârlă teribilă”.
 
- Potrivit specialiştilor, dinozaurii au coexistat cu omul doar în jur de două milioane de ani.
 
- Mai mulţi oameni de ştiinţă consideră că un meteorit masiv care a lovit statul mexican Yucatan a dus la dispariţia dinozaurilor. Acesta ar fi cauzat unde de şoc ce s-au propagat pe toată planeta.
 
- Nimeni nu ştie cu exactitate cât trăiau dinozaurii. Se speculează că aceste animale ar fi trăit în jur de 200 de ani.
 
- Oamenii de ştiinţă estimează că există peste 1.000 de specii diferite de dinozauri.
 
- Cercetătorii cred că unii dinozauri aveau sângele cald, în timp ce alţii îl aveau rece. Se bănuieşte că cei care consumau carne aveau sângele cald, iar cei care se hrăneau cu vegetale îl aveau rece.
 
- Exploratorul Roy Chapman Andrews a descoperit primul cuib de dinozauri, în 1923, în Deşertul Gobi. Până la această descoperire, oamenii de ştiinţă nu erau siguri cum se înmulţeau dinozaurii.
 
- Cele mai mari ouă de dinozaur descoperite aveau mărimea unei mingi de baschet.
 
- Un schelet de Mussaurus este cel mai mic schelet de dinozaur descoperit vreodată. Acesta încăpea într-o pungă de cumpărături. 
 
Sursă: factretriever.com
 

Vă mai recomandăm:

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările