La medic în Bistriţa-Năsăud: de la spital proaspăt renovat, la unităţi medicale ce abia reuşesc să asigure mâncarea bolnavilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa-Năsăud este judeţul contrastelor când vine vorba despre condiţiile din unităţile sanitare. Dacă Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost modernizat în ultimii ani, bolnavii având condiţii comparabile cu cele din marile centre universitare, alte unităţi sanitare sunt la un pas de faliment. Este şi cazul spitalului din Năsăud, care are datorii de 300.000 de lei şi abia reuşeşte să asigure hrana bolnavilor.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa a beneficiat de modernizări serioase în ultimii ani. A fost refăcută bucătăria, maternitatea, farmacia, secţia de pediatrie sau laboratoarele. De asemenea, a fost înfiinţată o secţie de dializă şi a fost extinsă Unitatea de Primiri Urgenţe. Final de 2014, prinde spitalul cu alte modernizări, pregătindu-se noi săli de operaţii şi saloane.

În ciuda condiţiilor care aduc cu cele din marile centre universitare nu sunt de trecut cu vederea acuzaţiile de malparxis.

Chiar dacă 2014 a ferit unitatea medicală de scandaluri, în 2013, un militar de doar 24 de ani ajungea în stare gravă la o clinică clujeană, după o operaţie banală de extirpare a hemoroizilor realizată la Bistriţa. Atât medicii cât şi conducerea spitalului nu au spus niciun cuvânt despre acest incident.

În 2012, o fetiţă de doar 2 ani îşi pierdea viaţa înecată cu vomă chiar în secţia de Pediatrie a spitalului. Fetiţa a fost adusă de mama ei la spital, pentru că se simţea rău. A fost consultată, i s-a dat un tratament şi a fost trimisă acasă, pentru ca să fie readusă la spital de către SMURD câteva ore mai târziu. În aşteptarea unui medic care să o ajute, fetiţa s-a înecat cu vomă şi a murit chiar în secţia de Pediatrie a spitalului.

Spitalul Judeţean de Urgenţă nu a scăpat nici de cercetări penale, şeful Secţiei de Urologie, medicul Dan Ştefănescu fiind acuzat în 2011 de luare de mită, după ce i-ar fi pretins unui bărbat 400 de lei pentru a-i stabili un diagnostic care să-l ajute în păstrarea pensiei de invaliditate. Deşi a existat şi un flagrant, medicul a fost scos de sub urmărirea penală, primind doar o amendă administrativă de 1000 de lei.

Problemele avute cu medicii nu au fost niciodată negate de către Mircea Gelu Buta, managerul spitalului, care a promis în repetate rânduri că va încerca să aducă specialişti din marile centre universitare.

image

Spitalul din Năsăud are datorii de 300.000 de lei FOTO: Bianca Sara/Arhivă


Mai mari sunt problemele la Năsăud, unde medicii se confruntă cu lipsa medicamentelor de bază şi până şi a alimentelor necesare pregătirii meselor pacienţilor.  La începutul acestui an, din cauza datoriilor înregistrate de către unitatea medicală au fost blocate inclusiv conturile Primăriei Năsăud. În toamna acestui an, în sprijinul Spitalului din Năsăud au venit localnicii din Nepos, care au donat 1500 de kilograme de cartofi.

Potrivit conducerii spitalului, în prezent datoriile unităţii medicale ajung la 300.000 de lei. Reprezentanţii spitalului spun însă că anul acesta s-a redus considerabil din datorie, cam cu 150.000 de lei. De asemenea, conducerea spitalului susţine că aceste datorii au fost provocate de faptul că Casa de Asigurări de Sănătate a refuzat să deconteze o parte din serviciile oferite de către unitatea medicală.

Viceprimarul oraşului Năsăud Niculai Găitan asigură că şi aceste datorii vor fi plătite cu ajutorul Guvernului. Peste 100.000 de locuitori ai judeţului din 23 de comune şi oraşe sunt arondaţi acestui spital.


Vă mai recomandăm:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: de la modernizări şi dotări, la medici cercetaţi pentru luare de mită şi copii care mor înecaţi cu vomă

Medicii care au tratat-o pe Antonia, micuţa care a şocat România după ce a murit în urma unei entorse, au scăpat basma curată. De vină ar fi o bacterie


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite