La 72 de ani parcurge 10 kilometri zilnic

Emil Mihai Ţermure face aproape zilnic turul oraşului, iar ieri a câştigat titlul de "Seniorul bicicliştilor" în cadrul unui concurs organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului. Organizatorii spune că prin acest gen de întreceri încearcă promovarea unui stil de viaţă sănătos.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera de Comerţ şi Industrie BN (CCI BN) i-a premiat ieri, de Ziua fără Autoturism, pe cei mai vârstnici biciclişti din Bistriţa, în cadrul unui concurs numit „Seniorul bicicliştilor".Competiţia s-a desfăşurat pe pietonalul din Centrul Vechi al Bistriţei şi a făcut parte din manifestările programate să aibă loc în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilităţii". „Anul acesta am organizat cea de-a doua ediţie a concursului Seniorul bicicliştilor şi am avut mai mulţi concurenţi faţă de anul trecut. Am plecat de la ideea că mersul pe bicicletă este sănătos şi nu costă nimic. În plus, vârstnicii au nepoţi pe care îi pot învaţă să facă mişcare încă de mici", explică Diana Siman, responsabilul competiţiei de ieri, totodată şi coordonatorul Direcţiei de Integrare Europeană al CCI BN.

Siman mai spune că "Seniorul bicicliştilor" a fost anunţat din timp, iar desemnarea celui mai vârstnic veloturist din Bistriţa s-a făcut în baza unui singur criteriu: vârsta. "Cei trei domni premiaţi s-au înscris de dimineaţă şi dintre ei l-am ales pe Emil Mihai Ţermure, care era cel mai vârstnic", adaugă responsabilul întrecerii. Premiile au constant în accesorii pentru biciclete (faruri, o pompă, un vitezometru electronic, un suport pentru sticla de apă).

Îşi face cumpărăturile cu bicicleta

Emil Mihai Ţermure, în vârstă de 72 de ani, este un pensionar care locuieşte în Centrul Vechi al Bistriţei. El spune că a trecut întâmplător ieri pe pietonal şi şi-a zis că nu are nimic de pierdut dacă participă. "M-am bucurat când am aflat că am luat locul I. Am primit un kilometraj şi o lampă pentru bicicletă", mai zice vârstnicul. El nu se desparte nicio zi de bicicleta sa, pe care o preferă în defavoarea maşinii sale. "Fac zilnic câte 10 km pe bicicletă. Am zile în care fac turul oraşului. E sănătos şi te ajută să-ţi păstrezi condiţia fizică", susţine Ţermure.

Acesta are doi nepoţi, Raluca de 10 ani şi Alex de 14 ani, pe care i-a învăţat să meargă pe bicicletă. Când îi vede îşi aduce aminte că şi el era de vârsta lor când a urcat prima dată pe o bicicletă. "Când sunt singur, merg cu bicicleta la cumpărături", adaugă pensionarul, un fost maistru instructor la actualul Colegiu Tehnic INFOEL din Bistriţa.

Vrea mai multe piste pentru veloturişti

"Seniorul" vrea ca veloturiştii din Bistriţa să aibă mai multe piste doar pentru ei, piste care să fie mai largi decât cele existente. "Am fost în oraşele germane Nurnberg şi Munchen, iar acolo lumea respectă bicicliştii. Ei au piste speciale făcute doar pentru ei. În plus, în străinătate sunt priviţi altfel şi regulile de circulaţie sunt respectate", susţine Ţermure.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările