La 65 de ani de când au fost omorâţi cu sânge rece de către comunişti, martirii din Dealul Crucii au monumentul lor sfinţit de ÎPS Andrei Andreicuţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, pe o ploaie măruntă a fost sfinţit şi inaugurat monumentul ridicat în memoria celor trei martiri şi reprezentanţi ai luptei anti-comuniste, Leonia Bodiu, Ioan Burdeţ şi Dumitru Toader, care au fost executaţi cu sânge rece de către comunişti în 1949.

Cei trei au fost ucişi în data de 24 iunie 1949 în Dealul Crucii, cu o armă automată, de la un metru distanţă. Aceştia nu au avut parte de o judecată dreaptă şi nici de o înmormântare creştinească, fiind aruncaţi într-o groapă comună.

În 2009, în baza unor studii şi mărturii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a desfăşurat în Dealul Crucii, la limita localităţilor Nepos, Feldru şi Rebra, o acţiune de deshumare a rămăşiţelor martirilor. Cei trei au fost mutaţi în acelaşi an în cimitirul din Bistriţa, la slujbă participând Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul.

Cea care le-a adus celor trei moartea a fost organizaţia de rezistenţă „Garda Albă” creată în 1948 şi condusă de Leonida Bodiu. Aceasta avea nucleul pe raza comunelor Rebra, Rebrişoara şi Parva şi număra aproximativ 100 de membri.  La un de la înfiinţare mai bine de jumătate dintre membri săi au ajuns în arestul poliţiei, iar cei trei lideri au fost omorâţi cu sânge rece.

Liviu Pangraţiu, cel care i-a executat pe cei trei martiri împreună cu alţi doi plutonieri, nu a ajuns să plătească pentru faptele sale, acesta decedând în 2011, cu doar un an înainte ca Tribunalul Militar să se pronunţe în cazul său.

La 65 de ani de când au fost omorâţi cu sânge rece de către comunişti, cei trei luptători anti-comunişti Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Dumitru Toader au parte de propriul monument, ridicat în cimitirul central din Bistriţa, unde se odihnesc încă din 2009.

La sfinţirea monumentului au participat mai mulţi preoţi, în frunte cu ÎPS Andrei Andreicuţ, dar şi şefi de instituţii şi chiar profesorul Gheorghe Petrov, cel care coordonează deshumările celor ucişi de securitate. Nu a lipsit nici preotul Vasile Rus, nepotul lui Dumitru Toader, unul dintre cei trei martiri. Acesta a rememorat alături de cei prezenţi momentul descoperirii celor trei, dar şi chinurile prin care aceştia au trecut în 1949.

„Mă gândeam la bunicul, ce o fi fost în sufletul lui când a urcat în Dealul Crucii? A fost greu să-l revăd după 60 de ani. I-am găsit pe toţi trei îmbrăţişaţi, ca trei fraţi de suferinţă”, a precizat marţi preotul Vasile Rus, care a şi scris o carte despre ororile petrecute în urmă cu 65 de ani în Dealul Crucii.

Mai puteţi citi:

Cel mai blamat „securist” bistriţean a murit cu un an înainte să afle verdictul justiţiei în cazul său

Rămăşiţele unui simbol al luptei anticomuniste din Transilvania se întorc acasă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite