Kart propulsat de mașini de găurit și cu lanțuri de bicicletă FOTO/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tineri din Bistriţa au construit  o maşinuţă ce are în loc de motor şase bormaşini. Bistriţenii vor concura, în weekend, cu alte 120 de echipe la un concurs internaţional din Ungaria. Kartul electric are 65 de kilograme şi ajunge la 60 de kilometri pe oră.

Bistriţenii Bogdan Pop Coman, Cătălin Boanţă, Adrian Fetti şi Raul Marina, studenţi în anul I şi II la Cluj-Napoca, au construit un kart propulsat de şase maşini de găurit. Tinerii bistriţeni speră ca anul acesta să câştige cu maşina lor concursul Bosch Electromobil Race de la Miskolc din Ungaria, ce are loc în weekend.  Ideea participării la concurs şi implicit a construirii maşinuţei i-a venit lui Bogdan Coman, student în anul II la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, secţia Construcţii de maşini.

image

VEZI MAI MULTE POZE

„Am văzut afişul în care se anunţa concursul şi m-am gândit să particip şi anul acesta. Anul trecut am făcut parte dintr-o echipă care s-a clasat pe locul II în România, dar acum ne dorim că câştigăm marele premiu la nivelul Europei", explică studentul bistiţean. Pornind de la această idee i-a cooptat pe ceilalţi membri ai echipei şi s-au pus pe treabă. „Construirea kartului a durat destul de mult deoarece am lucrat la el doar în weekenduri, dar am reuşit să-l terminăm în patru luni",  povesteşte Bogdan.

image

Colegul său de echipă Cătălin Boanţă este student în anul I la aceeaşi universitate, dar la secţia de Mecatronică. „Pe mine m-a cooptat Bogdan. M-a întrebat dacă vreau să intru în echipă şi nu am putut refuza această oportunitate. La cross-ul Gabriela Szabo am testat prima dată kartul în afara poligonului", spune Boanţă.

Kart cu lanţuri de bicicletă

image

Cei patru tineri au reuşit să transforme puterea maşinilor de găurit în putere de propulsare datorită modului de transmisie a celor şase aparate ataşate. Coman explică fatul că maşinuţa are toată propulsia realizată pe pinioane şi lanţuri de bicicletă, ceea ce o face mai uşoară decât un kart obişnuit. „Cred că avem şanse să câştigăm deoarece faţă de aparatul de anul trecut, acum avem un calcul al rapoartelor mult mai bun şi am realizat şi cutie de viteză", susţine cel mai experimentat dintre membrii echipei. Concursul se va desfăşura în perioada 14-17 aprilie, iar la start s-au aliniat 120 de echipe printre care şi A-Team din Bistriţa. Kartul cântăreşte 65 de kilograme, are 0,2 Cai Putere, o autonomie de 4 minute pe o distanţa aproximativă de 1 kilometru, iar viteza maxima este de 60 km/h.

Despre modul de desfăşurare al concursului, cei patru explică faptul că va fi o competiţie de viteză. „Probele vor fi eliminatorii, cu patru concurenţi aliniati la start, urmând ca primele două maşini câştigătoare să meargă în etapa următoare. Asemanator curselor de Formula 1, „monoposturile" vor putea opri la boxe pentru a schimba acumulatorii. Cea de a doua probă va fi cea de viteza în linie dreaptă, sau binecunoscuta „liniuţă". Va conta, pe lângă viteza pe care o atinge kartul, şi modul în care este condus, deoarece acest lucru poate duce la câştigarea sau pierderea concursului", explică Boanţă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite