Ioan Zanca, antrenorul celor mai bune atlete din istoria României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Zanca alături de actualele sale eleve
Ioan Zanca alături de actualele sale eleve

Gabrela Szabo sau Doina Melinte sunt doar două dintre marile atlete ale României descoperite de antrenorul bistriţean Ioan Zanca de-a lungul carierei sale

Ioan Zanca este unul dintre cei mai buni antrenori de atletism din România. El a fost cel care a le-a descoperit pe cele mai mari atlete pe care le-a dat judeţul nostru, dar nu numai. Cu elevi care au obţinut peste 500 de medalii  de-a lungul carierei, bistriţeanul spune că cel mai mare regret al său este că a scăpat printre degete alte mii de copii talentaţi care au renunţat la sport din diferite motive.

A descoperit sportul care i-a decis viaţa în urmă cu mai bine de 50 de ani. „Copil fiind, familia mea locuiam exact în zona actualei săli polivalente. Fiind lângă stadion şi parc, acestea erau locurile noastre de joacă. Prin clasa a V-a am fost selecţionat la atletism de către profesorul Bitner, care a plecat ulterior în Germania. Aşa mi-am început cariera de atlet, iar probele la care am obţinut performanţe erau cele de garduri. Am făcut probe de sprint, dar şi de semifond. După ce am terminat facultatea am ajuns la catedră şi nu am continuat sportul de performanţă, pentru că în acele vremuri cam odată cu studenţia se termina şi cariera sportivă", povesteşte Zanca.

Marile performanţe în dreptul numelui lui Ioan Zanca au apărut după ce a început antrenoratul. De-a lungul carierei sale a antrenat mii de tineri bistriţeni, unii au făcut performanţă, alţii au renunţat pe parcurs deşi puteau să ajungă în vârf deoarece aveau toate calităţile necesare. Cele mai bune performanţe le-a obţinut la probele de semifond, explicaţia pentru aceste reuşite fiind lipsa dotărilor pentru antrenament, dar şi condiţiile climatice şi geografice ale zonei. „S-a pus problema ce putem noi face în parc, pe malul apei, în Pădurea Ghinzii şi concluzia a fost că probe de semifond şi aruncări pentru că aveam terenul de pe Liviu Rebreanu. În plus, suntem într-o zonă montană care ofeă foarte bune condiţii de selecţie în rândul copiilor în ceea ce priveşte probele de rezistenţă. Dar tot aici intervine un paradox, cele mai mari atlete ale noastre au fost orăşence, Gabi Szabo, Nadia Sângeorzan. Doar Maria Cioncan şi Anuţa Cătuna au confirmat această teorie, ele fiind din zona de munte", explică antrenorul.

Nu doar bistriţence au trecut prin mâna lui Ioan Zanca ci şi fete din alte oraşe. Un exemplu este Doina Melinte, fostă campioană olimpică şi mondială, actualmente secretar de stat, tânăra din Botoşani a venit la Bistriţa la Şcoala de Comercială. După ce a început şcoala, profesorul ei de sport m-a chemat că face un cross să vad dacă nu găsesc pe cineva talentat. Doina a cîştigat competiţia şi de atunci a început să facă sport de performanţă a continuat aici până a terminat liceul şi apoi a mers la Suceava şi aşa mai departe. De fapt, noi am avut foarte multe fete care au făcut aici junioratul cu continuitate ca şi senioare în altă parte",  îşi aminteşte Ioan Zanca felul în care a întâlnit-o Doina Melinte.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite