Preotul-politician Ioan Aurel Rus a fost găsit vinovat şi condamnat cu doar 8 luni înainte să fie reprimit în Biserică

Preotul-politician Ioan Aurel Rus a fost găsit vinovat şi condamnat cu doar 8 luni înainte să fie reprimit în Biserică

FOTO: Facebook

În ultima lună a acestui an Ioan Aurel Rus a primit permisiunea de a sluji de la Sfântul Sinod. Cu doar 8 luni înainte, în luna martie, preotul-politician era condamnat la un an cu suspendare pentru mai multe infracţiuni comise în 2004.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit anchetatorilor, Ioan Aurel Rus s-a folosit de calitatea de demnitar pentru a transporta, călăuzi şi îndruma ilegal, prin frontiera de stat a României, în cursul anilor 2003 şi 2004, două persoane. Pentru acest lucru au fost falsificate şi o serie de documente. Ioan Aurel Rus, pe atunci demnitar din partea PRM, a fost acuzat de constituirea de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

La 6 ani de la comiterea faptelor acesta a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în anul 2010. Abia trei ani mai târziu judecătorii s-au pronunţat şi l-au condamnat pe Ioan Aurel Rus la un an de închisoare cu suspendare. Au urmat recursuri, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a menţinut sentinţa dată de judecătorii bistriţeni.

Alături de preotul-politician au mai fost trimişi în judecată pentru aceleaşi fapte Francisc Forrai, Mircea-Andrei Lucaciu şi Viorel-Sorin Lechinţan, toţi din Bistriţa-Năsăud.

La nici 8 luni de la condamnare, BOR îl recompensează pe Ioan Aurel Rus cu ridicarea caterisirii, măsură pe care Sfântul Sinod a luat-o în 2004, când preotul a refuzat să renunţe la politică pentru preoţie.

La condamnare se mai adaugă şi un „verdict” neplăcut dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a ajuns la concluzia că înainte de Revoluţie, Ioan Aurel Rus, în calitate de preot informa securitatea cu privire la spovedaniile enoriaşilor. Acesta era preot în localitatea bistriţeană Nepos. Potrivit CNSAS, acesta informa Securitatea când enoriaşii îi spuneau că ascultă Europa Liberă sau Vocea Americii sau când îi compătimeau pe etnicii maghiari că nu reuşeau să fugă din România.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Bogdan Ivanov a confirmat faptul că Ioan Aurel Rus este din nou preot însă misionar la bisericuţa Centrului de îngrijire a persoanelor cu handicap din Nuşeni.
 

 

Vă mai recomandăm:

FOTO Profeţii mai presus de Dumnezeu. Harul preoţilor Gheorghe şi Casian Pandelică, socotit vrăjmaş Bisericii Ortodoxe Române

Preoţii-vrăjitori ai României. Poveştile oamenilor în sutană care îţi citesc viitorul în Evanghelie. Teolog: „E o manipulare pentru a-i stoarce de bani pe naivi“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: