Cum a murit în faşă „cea mai mare investiţie din judeţul Bistriţa-Năsăud” promisă de ministrul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ghidcabinet.ro
FOTO: ghidcabinet.ro

32 de spitale noi visa fostul şi actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în 2008. Unul dintre ele, care presupunea o investiţie de 120 de milioane de euro, urma să fie construit la Bistriţa. La aproape 5 ani de la promisiune, ministrul Sănătăţii a uitat de ea, în timp ce autorităţile judeţene spun că nici nu se poate vorbi de materializarea ideii.


Înainte de alegerile din 2008, fostul şi actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu promitea nu mai puţin de 32 de spitale noi în toată ţara, investiţie ce ar fi urmat să coste peste 2,7 miliarde de euro.

Unul dintre ele trebuia să fie construit la Bistriţa, autorităţile judeţene de la acea vreme identificând şi un teren de 4 hectare pe strada Tărpiului unde să fie ridicat. Acesta trebuia să aibă 450 de paturi, un heliport şi să înghită nu mai puţin de 120 de milioane de euro.

„Este o investiţie fără precedent în Bistriţa, este una dintre cele mai importante investiţii pe plan mondial în infrastructura din acest domeniu, preciza în 2008 la Bistriţa fostul şi actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.  

Banii ce urmau a fi investiţi în cele 32 de spitale care s-au împuţinat în timp, ajungând la 15,  proveneau de la bugetul de stat şi din sumele provenite din taxa pe viciu. La acel moment aproximativ 11 milioane de euro au fost cheltuiţi pe documentaţii şi au fost demarate chiar şi procedurile de licitaţie publică pentru mai multe din spitale.

Se vorbea la acea dată chiar şi de pregătirea personalului de specialitate pentru noul spital, avansându-se ideea rezidenţiatelor pe post şi a pregătirii asistenţilor în regim de stat.

Ministerul Sănătăţii a aprobat în final doar 15 spitale, cel de la Bistriţa rămânând pe listă, însă cu un număr redus la jumătate de paturi şi cu aproape 100.000 de euro mai puţin.

Chiar şi licitaţia a fost organizată pentru spitalul din Bistriţa, fiind câştigată de Astaldi SPA, cunoscută în zona construcţiilor din România pentru nenumăratele contracte cu statul. Aceasta a mai modernizat aeroportul „Henri Coandă” şi a administrat Metrorex SA. Ochii au fost aţintiţi asupra acestei companii şi în 2002, când fostul său director a fost arestat, fiind acuzat de relaţii cu mafia siciliană. 

Bistriţa-Năsăud era cel mai „avansat” judeţ când vine vorba de pregătirea spitalului invizibil. Autorităţile judeţene au aşteptat câteva luni bune cu sufletul la gură demararea lucrărilor, însă în zadar, proiectul murise în faşă, imediat după schimbarea ministrului. De proiect şi-a adus aminte în 2011 ministrul de atunci al Sănătăţii Cseke Attila, care anunţa că donează studiile de fezabilitate autorităţilor locale, însă, se pare în teritoriu nu a mai ajuns niciunul.

Revenit pe post, Eugen Nicolăescu şi-a adus aminte de proiect, susţinând însă ideea lui Cseke Attila de donare a studiilor de fezabilitate autorităţilor locale care îşi permit o asemenea investiţie. Asta după ce a acuzat fostul guvern de nematerializarea proiectului.

Potrivit autorităţilor locale construcţia unui nou spital iese din discuţie, în condiţiile în care în ultimii ani s-au băgat bani buni în reamenajarea şi modernizarea actualei unităţi spitaliceşti. 

 

Vă mai recomandăm :

Cum a cheltuit ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, 11 milioane de euro pe hârtie de făcut avioane

Directorii de spitale se plâng că banii le ajung doar pentru salarii. Nicolăescu: „Avem nevoie de manageri adevăraţi!”

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite