Guvernul a lăsat Poliţia Comunitară fără obiectul muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitarii nu mai pot da nici un fel de amenzi până când Consiliul Local nu-i transformă în poliţie locală. Ei nu pot funcţiona pe vechiul regulament deoarece a fost abrogat prin lege, iar noul regulament -cadru a apărut cu mare întârziere în Monitorul  Oficial

Odată cu începerea noului an, poliţiştii comunitari nu mai au regulament de funcţionare. Poliţiştii primăriei nu mai pot da amenzi şi nu mai au niciun fel de prerogative de sancţionare. Bizara situaţie se datorează întârzierii publicării unor regulamente în Monitorul Oficial. Practic, guvernul a stabilit că poliţia comunitară trebuia să se transforme în poliţie locală, cu atribuţii sporite, însă metamorfoza nu s-a putut produce la timp. Ministerul Administraţiei şi Internelor ar fi trebuit să publice în timp util noul regulament cadru de funcţionare a poliţiilor locale, acesta urma să fie adaptat la particularităţile locale  ale fiecărei primării şi votat în Consiliul Local. Termenul limită pentru a putea funcţiona toată aceasta structură din priam zi a anului ar fi fost mijlocul lunii octombrie: „Când am văzut că trecem de data de 15 octombrie şi nu se întâmplă nimic, am realizat că vor fi probleme", explică Ovidiu Gabrean, şef serviciu în Poliţia Comunitară Bistriţa. Regulamentul-cadru a fost publicat cu trei zile înaintea sfârşitului anului, în 29 decembrie 2010, o dată imposibilă. De abia în primele zile din ianuarie conducerea Poliţiei Comunitare din Bistriţa s-a putut apuca de adaptarea regulamentul. Când va fi gata, diocumentul trebuie să ajungă în Consiliul Local, care trebuie să-l valideze: „Domnul primar va convoca o şedinţă extraordinară pentru că nu putem aştepta până la sfârşitul lunii", spune Florin Frandeş, directorul Poliţiei Comuitare Bistriţa.

Deocamdată doar constată

De la începutul anului poliţiştii comunitari sunt practic în imposibilitatea de a-şi mai îndeplini aproape orice fel de atribuţii: nu pot bloca maşinile parcate aiurea, nu pot sancţiona neplata taxelor pentru parcare şi pot interveni doar cu vorba bună la scandalurile dintre locatari ori la parcarea pe locul altuia în parcările de reşedinţă: „intervenim când suntem solicitaţi, însă nu dăm amenzi şi nici nu scriem procese verbale, încercăm să rezolvăm amaibil sitiuaţie", spune Ovidiu Gabrean. Anul trecut doar din amenzi pe ordine publică şi siguranţă rutieră Primăria Bistriţa a încasat  60190 de lei.

Bistriţenii habar nu au ce se întâmplă

Chiar dacă sunt direct afectaţi de faptul că poliţiştii comunitari nu pot da amenzi, bistriţenii nu ştiu acest lucru „Nu ştiam că în aceste zile poliţiştii comunitari nu mai pot da amenzi. Eu am ajuns în această zonă în interes de serviciu şi nu îmi permit să-mi asum riscul de a-mi fi ridicată maşina. Oricum suma pe care o plătesc este una modică, 50 de bani. Eu cred că îmi voi plăti în continuare tichete de parcare atunci când voi opri în astfel de zone", consideră Paul Marica, un bistriţean care a folosit în această dimineaţă unul dintre automatele de parcări din zona centrală.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite