FOTO Toni Pal: „Satul românesc îşi pierde autenticitatea cu o viteză fantastică. În 5 ani nu vom mai avea ce poza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii bistriţeni se tem că în curând nu vor mai putea surprinde simplitatea vieţii săteşti FOTO: Adevărul/ Bianca Sara
Fotografii bistriţeni se tem că în curând nu vor mai putea surprinde simplitatea vieţii săteşti FOTO: Adevărul/ Bianca Sara

32 de instantanee care înfăţişează Valea Sălăuţei îi aşteaptă pe iubitorii de fotografie la ArtGaleria de pe pietonalul Liviu Rebreanu. 15 fotografi au bătut cărăruile Văii Sălăuţei pentru a surprinde pulsul vieţii tradiţionale româneşti, iar singurul lor regret este faptul că satul românesc îşi pierde autenticitatea cu viteza luminii.


„Acum am ales Valea Sălăuţei, este o zonă mai puţin exploatată din punct de vedere fotografic. În trei zile am reuşit să acoperim toată zona. Am ales-o pentru că foarte multă lume, chiar şi din judeţ nu a fost acolo şi e păcat, pentru că e o zonă de-a dreptul specială”, ne spune Toni Pal, fondatorul foto-clubului bistriţean, care, sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură, colindă judeţul pentru cele mai spectaculoase instantanee.

Foto-clubul este la a treia tabără fotografică, iar Toni Pal ne dezvăluie faptul că cea mai „atractivă” locaţie pentru vizitatorii din afara judeţului este Colibiţa, dar şi Bighiciu şi Suplai, care sunt printre puţinele locuri care încă şi-au păstrat autenticitatea.

„Colibiţa a surprins prin pitorescul său, însă din punct de vedere etnografic este destul de săracă. Compensează în schimb Dealul Ştefăniţei, unde modernismul încă nu s-a impus şi unde poţi să vezi rămăşiţe de acum 50 de ani”, mai precizează Toni Pal.

Fotografii bistriţeni şi-au dorit în prima instanţă să surprindă întreg judeţul cu zonele lui pitoreşti  şi arhitectura rurală într-un album care să vorbească de la sine, însă lipsa de fonduri i-a determinat să se mulţumească cu cele 500 de instantanee foarte bune, ca documentare şi valoare artistică.

Teama cea mai mare a fotografilor care îşi propun să surprindă satul tradiţional bistriţean este că în câţiva ani nu vor mai avea ce poza, întrucât zonele rurale îşi pierd autenticitatea cu o viteză fantastică.
 
„Când faci fotografii trebuie să fii foarte atent să nu surprinzi vreo antenă sau vreun termopan. Sunt foarte dezamăgit de Runcu Salvei de exemplu. Am fost în urmă cu trei ani înainte să fie asfaltat şi încă era autentic, acum au pus stăpânire vilele, termopanele şi plasticul”, povesteşte Toni.

Potrivit fotografilor, una dintre soluţii ar fi amenajarea unei singure case în fiecare sat, care să reprezinte zona respectivă, până nu va fi prea târziu. O altă posibilitate ar fi susţinere din partea punctelor turistice, tot mai comune şi în mediul rural.

„Dacă nu găsim o soluţie, sufletul satului românesc se rupe. Nu ştiu ce va fi în 10 ani, nu sunt foarte optimist. În 5 ani nu ştiu zău ce vom mai fotografia”, conchide Toni Pal.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite