Zeci de romi trăiesc într-un focar de infecţie şi fără căldură, la Bistriţa, dar au televizoare, laptopuri şi antene de satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmeria a descins în tabăra de romi FOTO: Jandarmeria Bistriţa
Jandarmeria a descins în tabăra de romi FOTO: Jandarmeria Bistriţa

Jandarmii bistriţeni au descins joi într-o tabără de romi din zona industrială a municipiului. Ce au găsit acolo este greu de descris: locuinţe improvizate mizerabile fără căldură în care trăiesc minori şi persoane cu handicap, dar care sunt „dotate” cu televizoare, laptopuri şi antene de satelit.

20 de persoane de etnie romă, printre care se numără şi patru minori au fost identificate joi de către Jandarmerie în zona industrială a municipiului, unde trăiau în locuinţe improvizate.

„Tabăra” pusă la punct de mai multe familii de romi este compusă din mai multe cămăruţe dezafectate din beton, „reabilitate” cu carton şi lemn fără încălzire şi cu o instalaţie improvizată de electricitate.

Jandarmii au fost însoţiţi şi de reprezentanţi ai Poliţiei Locale, un consilier pentru problemele romilor din cadrul Direcţiei de Servicii Sociale, un reprezentant al Disciplinei în Construcţii şi un reprezentant al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care au încercat să ofere o alternativă celor 20 de persoane.

Cei prezenţi joi în tabăra de romi au încercat să o determine pe o tânără de 18 ani să se mute împreună cu fiul său de un an într-un centru maternal, însă adolescenta a refuzat să părăsească locuinţele improvizate, motivând că în ciuda condiţiilor grele copilul său nu a fost niciodată bolnav. Aceeaşi atitudine au avut-o şi ceilalţi romi care trăiesc lângă calea ferată. 

Deşi nu au căldură şi trăiesc într-un focar de infecţie, din locuinţele improvizate nu lipsesc televizoarele, calculatoarele, boxele, laptopurile sau antelene de satelit.

Adevărul a prezentat în februarie 2013 povestea uneia dintre familiile cu 11 membri care-şi duce traiul în zona industrială a municipiului, în locuinţe improvizate. Capul uneia dintre familiile care trăieşte lângă calea ferată, Sorin Tinca are 40 de ani şi a ajuns în zona industrială în anul 2012.

Cele 11 persoane trăiau din colectarea şi valorificarea fierului vechi şi a PET-urilor găsite în containere cu resturi menajere. Toţi membrii familiei cutreieră de dimineaţa până seara containerele din municipiu, încercând să valorifice ceea ce aruncă alţii.

Dintre cele 11 persoane niciuna nu avea buletin şi niciuna nu ştia să scrie sau să citească. Unul dintre băieţii lui Sorin Tinca, deşi nu avea nici 18 ani, era deja tatăl unui băieţel, Luis, acum în vârstă de un an.

Printre cei care îşi duc viaţa în locuinţele improvizate din zona industrială se numără şi o tânără de nici 18 ani cu handicap şi un bătrân cu miopie şi cu handicap, pe care l-a căpătat tot din cauza condiţiilor grele în care trăieşte. Bătrânul s-a ales cu laba piciorului amputată, după ce a suferit degerături severe.

Vă mai recomandăm:

FOTO Românii din lumea a treia. Viaţa tristă a oamenilor uitaţi de Dumnezeu într-un sat din Bistriţa-Năsăud

FOTO Văcuţe de 2.000 de euro bucata oferite în dar romilor din Bistriţa-Năsăud



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite