FOTO Vânătoare cu parfum de femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Labonţiu are 29 de ani şi de un an este vânător cu acte în regulă, după ce a cutreierat cu puşca în spate pădurile judeţului Harghita. Nici nu e de mirare, dacă luăm în calcul faptul că este a patra generaţie de vânători. Microbul i l-a transmis şi soţului său, şi fiicei sale, care, deşi abia se apropie de vârsta adolescenţei, se vede cu arma în mână.

Am găsit-o pe Monica Labonţiu la un concurs de gătit vânat, unde acompania Clubul de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Făgeţel Mortonca“  din Harghita, alături de tatăl, soţul şi fiica sa. Majoritatea femeilor care au participat la concurs se pricep la gătit, dar sunt străine de vânătoare.

„PRIMA OARĂ AM TRAS CU ARMA LA TREI ANI“


Tânăra de 29 de ani, din comuna Corbu, judeţul Harghita, gestionar de meserie,  este una dintre puţinele femei-vânător din ţară, pasiune pe care  a moştenit-o, fiind a patra generaţie de mânuitori ai armei. Atât tatăl, cât şi bunicul şi străbunicul s-au îndrăgostit de puşcă şi de vânătoare la vârste fragede, iar Monica nu a făcut excepţie.

„Eu umblu la vânătoare de când mă ştiu. Şi acum ţin minte cum am tras prima dată cu arma, la vârsta de trei  ani. E singura amintire pe care o am de la o vârstă atât de fragedă. Părinţii mei spun că mă purtau în raniţă cu ei la vânătoare“, povesteşte Monica.


Ea spune că, deşi provine dintr-o familie de vânători, decizia de a o apuca, pe această cale i-a aparţinut. Părinţii ei, care şi-au dorit să o vadă şi pe ea cu puşca în mână, n-au influenţat-o în niciun fel.


Chiar dacă a cutreierat de când se ştie pădurile din apropierea staţiunii Borsec, locuind la 15 kilometri distanţă, permis de portarmă are doar de un an. Asta pentru că, după cum spune tânăra, este destul de complicat să ajungi vânător cu acte în regulă, fie că eşti bărbat, fie că eşti femeie.


„Nu am reuşit să-mi fac actele mai repede, e destul de complicat. Ai nevoie de un an de practică la o asociaţie, care să te recomande şi să confirme că ai participat la mai multe partide de vânătoare. Apoi trebuie să treci de un test-grilă cu 800 de întrebări referitoare la specii de vânat, dar şi la etică vânătorească. Urmează un curs de primă armă, în cadrul căruia trebuie să mergi într-un poligon autorizat”, explică tânăra.


ÎNVĂŢAŢI CU FRIGUL


„Acest drog, că nu pot să-i spun altfel, e frumos, dar e şi greu pentru o femeie. Depinde foarte mult de teren. În zona de deal e mai uşor pentru o femeie să se descurce la vânătoare, în timp ce, în zona de munte, e greu iarna, ai nevoie de o condiţie fizică bună. Noroc că avem bărbaţi care ne însoţesc şi ne fac urmă prin zăpadă. Mai e şi frigul, totuşi locuim în Harghita, «polul frigului». La minus 30 de grade e neplăcut să stai nemişcat, nu oricine rezistă. Noroc că noi suntem învăţaţi cu frigul“, completează Monica.


Iarna aspră nu a împiedicat-o pe tânără să-şi petreacă mai tot timpul liber la vânătoare, alături de soţul său, care, deşi nu provine dintr-o familie de vânători, a luat şi el „microbul“. Mai mult, în timp ce Monica nu se încumetă să vâneze animale mai mari, rezumându-se momentan la iepuri, soţul său deja urmăreşte sălbăticiuni mai mari, precum porcul mistreţ.


Şi fiica lor, Ela, pare să fie fascinată de armă şi de urmăritul sălbăticiunilor prin pădure. „Dacă ea vrea într-adevăr, o ajut, dar dacă înclină spre altceva, o las să facă exact ce îşi doreşte. Nu vreau să o presez. Dacă noi suntem familie de vânători, nu înseamnă că şi ea trebuie să ne urmeze, dar «microbul» este deja instalat, l-a luat de la noi“, spune cu mândrie vânătoriţa.


O armă bună, de la 1.000 de euro

Printre dezavantajele acestui sport se numără şi costurile destul de ridicate pe care le necesită. „E destul de costisitor. Acum sunt echipamente pentru toate buzunarele. O armă bună găseşti de la 1.000 de euro în sus; cu mai puţini bani iei una mai slăbuţă sau la mâna a doua. Oricum, nu ieşi foarte ieftin: ca să ajungi un vânător bun, trebuie să tragi mult cu arma, să exersezi, iar armamentul costă”, precizează Monica. Ea spune că în judeţul Harghita sunt doar trei femei care şi-au obţinut actele necesare pentru a vâna.
 

Vă mai recomandăm:

Povestea primei studente din istoria României

Povestea bărbatului care s-a ascuns de Securitate aproape 20 de ani deghizat în femeie

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite