FOTO Simbolul culturii bistriţene încă din 1896, intră de astăzi oficial în reabilitare

FOTO Simbolul culturii bistriţene încă din 1896, intră de astăzi oficial în reabilitare

FOTO: Bianca Sara

Astăzi, primarul Ovidiu Creţu a predat clădirea Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc” pentru a fi reabilitată. Clădirea a fost construită în 1896 şi a fost în prima fază „Casa asociaţiei meseriaşilor din Bistriţa”, fiind folosită tot pentru diferite evenimente artistice.

Ştiri pe aceeaşi temă


Centrul Municipal de Cultură, fosta casă a asociaţiei meseriaşilor

Casa de Cultură „George Coşbuc” sau fosta Bistritzer Gewerbeverein (Casa asociaţiei meseriaşilor din Bistriţa) a fost construită în 1896 şi este situată în apropierea parcului municipal. Din 2004 figurează pe lista monumentelor istorice.


Clădirea a fost realizată după planurile arhitectului vienez Peter Paul Brang, pe  trei niveluri. Parterul clădirii a găzduit cel mai select restaurant al oraşului, acesta fiind menţionat în romanul „Ion ” al lui Liviu Rebreanu.


„A doua seară, înviorată şi gătită cu rochia  cea albastră ca cerul, care George zice că-mi şade admirabil, am cinat la Gewerbeverein (n.r. restaurantul care funcţiona la parterul Casei de Cultură). A fost o minune. Cânta muzica militară. Era lume imensă şi elegantă”, se precizează în romanul „Ion”.


Tot în clădirea de pe strada Albert Berger numărul 10 a funcţionat şi o bibliotecă în perioada 1949-1951.


Simbolul culturii bistriţene, reabilitat cu 20 de milioane de lei

Clădirea care adăposteşte Centrul Cultural Municipal va fi reabilitată cu ajutorul fondurilor europene. 20 de milioane de lei a primit municipalitatea din fonduri europene să reabiliteze structura de rezistenţă a clădirii, să repare şi recondiţioneze elementele de decor şi finisaj cu valoare istorică, să refacă instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare, dar şi să recondiţioneze sistemul de ventilare al clădirii.


De asemenea, vor fi schimbate şi scaunele din interior, iar scena va fi modernizată şi dotată cu aparatură nouă. Se va reveni de asemenea la forma iniţială, pregătindu-se o fosă retractabilă pentru orchestră.


Astăzi, primarul Ovidiu Creţu a predat clădirea constructorului Creativ Grup care va primi pentru lucările efectuate 7,3 milioane de lei. Lucrările au termen de finalizare 31 de luni.


În acest timp, Centrul Cultural Municipal îşi va desfăşura activităţile pe pietonalul Liviu Rebreanu sau în cortul montat lângă Biserica Evanghelică.

După finalizare, noua clădire a Centrului Cultural Municipal va găzdui un muzeu de artă medievală cu expoziţii periodice, expoziţii de sculptura, grafica, pictură, fotografie sau cursuri de balet, dans popular, de societate şi sportiv, precum şi iniţiere în arta tradiţională.

 

Vă mai recomandăm:

FOTO Meseriaşii Bistriţei anilor 1900 îşi demonstrau supremaţia în paşi de dans şi nu cu uneltele în mână

FOTO: Sugăletele şi Biserica Evanghelică, dovada măiestriei arhitecturale a saşilor bistriţeni

 


 

FOTO: Bianca Sara 

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO: Bianca Sara 
  • FOTO: Bianca Sara 
  • FOTO: Bianca Sara 
  • FOTO: Bianca Sara 
  • FOTO: Bianca Sara 
  • FOTO: preluare Laurențiu Grec 
  • FOTO: preluare Laurențiu Grec 
  • Fostul restaurant Gewerbeverein FOTO: preluare Laurențiu Grec
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: