FOTO Secretele ţinutelor din epoca victoriană, dezvăluite la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a găzduit astăzi o expoziţie cel puţin deosebită, care a venit să dezvăluie secretele ţinutelor din epoca victoriană. Patru ţinute cu crinolină au fost recreate, venind ca turnate pe cele patru curajoase care s-au încumetat să le poarte.


Serbările Medievale au debutat astăzi cu o expoziţie de rochii şi obiecte din perioada 1840-1890, care a avut loc la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, instituţie care a şi organizat evenimentul. Au putut fi admirare imagini de crochiuri din revistele de modă care circulau în acea perioadă, maşini de cusut, obiecte personale sau de decor aduse de la mai multe muzee din Transilvania, precum şi imagini cu bistriţence de dinainte de 1900 sau cu balurile vremii.

Obiectele expuse au fost completate de patru ţinute inspirate din cele din perioada 1840-1890, care au fost îmbrăcate de patru domnişoare, accesorizate corespunzător.


Cercetătorul ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie Alba Iulia, Ionela Mircea, a precizat că e nevoie de mâini dibace pentru a reproduce o rochie din 1800, acestea fiind destul de greu de reprodus.


Rochiile care au putut fi admirate astăzi la Bistriţa s-au purtat în epoca Victoriană, perioadă care i-a împrumutat numele Reginei Victoria, care urcat pe tronul Angliei în 1837.


Potrivit cercetătorului ştiinţific Ionela Mircea, aceasta a reuşit să facă din Anglia un mare imperiu, dar şi să îşi impună ideile, inclusiv pe cele vestimentare. A introdus un cod al vestimentaţiei, de la care nimeni care apărea în faţa sa nu putea să se abată.


Regina Victoria a impus la curtea sa rochia crinolina, largă de amploare. Iniţial  această amploare a rochiei era dată de jupoane, la care s-a renunţat ulterior pentru că împiedica femeia să se deplaseze.
Talia de asemenea trebuia să fie cât mai îngustă. „Cu cât era mai îngustă, cu atât era declarată mai distinsă, mai aristocrat. Este purtat corsetul şi strans atât de tare încât femeia era nevoită să poarte mereu asupra ei un flacon cu săruri pentru situaţiile în care se întâmpla să leşine,” precizează Ionela Mircea.


Crinolina s-a păstrat până în 1867, când a fost înlocuită cu turnura. Se renunţă la crinolină pentru că aceasta ajunge să fie purtată şi de pătura de jos a societăţii, plus că era o adevărată corvoadă pentru cea care o purta: nu îi permitea să meargă cu trăsura, să se aşeze pe scaun sau chiar să danseze cu un partener pentru că se atingeau doar cu vârful degetelor.


În 1800 garderoba femeii era de o mare diversitate. Femeile aristocrate aveau câte o ţinută pentru fiecare ocazie: pentru dimineaţă, seară, prânz, rochii de inbterior, de exterior, pentru vizită, pentru plimbare sau pentru mers în concediu. Şi accesoriile erau diverse, existând pălării, evantaie şi gentuţe de toate formele şi mărimile.


În ciuda faptului că au intervenit chiar şi medicii pentru a stopa purtarea corsetului, întrucât acesta avea repercursiuni serioase asupra sănătăţii, o talie de 50 de centimetri de exemplu abia permiţându-le doamnelor să respire, acesta continuă să fie purtat până în 1914.

Expoziţia poate fi admirată până în data de 15 august, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Vă mai recomandăm:

Weekend-ul aduce cea de-a şaptea ediţie a Serbărilor Bistriţei Medievale

FOTO O puştoaică dă lecţii de independenţă financiară. La 18 ani a reuşit să aducă branduri celebre pe meleaguri bistriţene



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite