FOTO Protest prin artă stradală împotriva sumelor uriaşe care ajung la biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia a stârnit până şi mirarea preoţilor FOTO: NIŞTE Brand
Statuia a stârnit până şi mirarea preoţilor FOTO: NIŞTE Brand

Un artist bistriţean de 20 de ani a ales să protesteze împotriva alocării de sume uriaşe pentru biserică cu o statuie realizată din haine care se ruga la o valiză cu bani. Opera de artă a fost amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Duminică, la ora prânzului, imediat după ce s-a terminat slujba, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca era vizitată de un „enoriaş” cel puţin deosebit. Este vorba despre o statuie realizată din haine care se ruga o valiză cu bani.

Opera de artă a stârnit curiozitatea trecătorilor şi chiar şi a feţelor bisericeşti din catedrală. În spatele său stă un artist bistriţean de doar 20 de ani, care nu este la prima ispravă. Artistul spune că a dorit să îşi manifeste dezaprobarea cu privire la sumele uriaşe care sunt direcţionate către biserici, dar şi cu privire la îndepărtarea feţelor bisericeşti de ceea ce înseamnă credinţă.

„Nu judec oamenii care cred în orice credinţă, dar această manifestare haotică de a construi o biserică la tot colţul de bloc mi se pare o ipocrizie şi o lipsă de respect pentru restul lumii care nu îmbrăţilează nicio religie,” explică Mind Fk, artistul care stă în spatele statuilor.

Tânărul dezaprobă, de asemenea, şi încăpăţânare Bisericii Ortodoxe Române de a duce la bun sfârşit Catedrala Mântuirii Neamului, numind lăcaşul de cult „obiect lipsit de sens şi o altă metodă de a spăla nişte hârtii numite bani”.

statuie protest 6

Foto: NIŞTE Brand

Artistul a mai urat doamnelor „La mulţi ani” de 8 martie tot printr-o statuie, a făcut aceeaşi urare şi românilor de ziua lor şi a marcat chiar şi Ziua Păcălelilor. Nu a ignorat nici Valentine`s Day, pe care a marcat-o cu o statuie şi multe inimioare. Proiectele sale au putut fi admirate în Bistriţa, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Artistul îşi spune Mind Fk, încercând  să-şi păstreze anonimatul, şi a început să promoveze diverse mesaje cu ajutorul statuilor anul trecut. Spune că vrea să atragă atenţia românilor asupra artei stradale şi să le aducă un zâmbet pe buze sau chiar să-i facă să se gândească la anumite chestiuni cu ajutorul mesajelor ce însoţesc statuile.

Tehnica folosită de bistriţean este una specială, deocamdată unică în ţară. Pentru confecţionarea statuilor în mărime naturală se foloseşte de haine şi sârmă. Costul materialelor pentru un „om” ajunge la 50 de lei, artistul refuzând să dezvăluie procedeul de realizare.


Vă mai recomandăm:

FOTO Un artist anonim impresionează bistriţenii cu un concept de artă stradală unic în ţară

FOTO „Păcală” a fost prădat de bistriţeni. Curioşii s-au servit din geanta plină cu dolari plasată în centrul oraşului



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite