FOTO Ouăle sunt împodobite în comuna bistriţeană Leşu cu „dantela reginelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica Rauş, o fostă educatoare în vârstă de 64 de ani din comuna bistriţeană Leşu, se foloseşte de „dantela reginelor” pentru a împodobi ouăle de Paşte. Aceasta reuşeşte să transforme în doar o oră sau două un ou într-o adevărată operă de artă.

După decenii petrecute printre copii, Rodica Rauş s-a văzut „nevoită” să se întoarcă la o mai veche pasiunea de-a sa pentru a-şi umple timpul. Este vorba despre dantela frivolite, numită şi „dantela reginelor”, asta pentru că primele doamne care au promovat dantela frivolite au fost tocmai Regina Maria şi Regina Elisabeta, care realizau mileuri cu fir de aur.


„Ştiu să lucrez de mică, mama m-a învăţat să lucrez. Ea a fost orfană, iar în casa de copii unde a crescut se învăţa genul acesta de lucru. Mama a fost şi la mare, mergea vara cu modele şi le arăta turistelor şi se alegea cu comenzi pe care le făcea în timpul anului”, povesteşte Rodica Rauş.


De decenii Rodica Rauş face dantelă pentru gulere, feţe de masă sau chiar costumul popular. De altfel, nu există fată pe Valea Ilvelor şi chiar a Bârgăului care să nu aibă dantelă frivolite pe costumul popular, făcută de doamna Rodica.


Intrarea la pensie şi descoperirea Internetului a determinat-o pe Rodica Rauş să caute noi modele şi noi tehnici de realizare a dantelei frivolite. Artistele din întreaga lume care s-au „specializat” în datelă i-au arătat că aceasta poate să se transforme în coliere, brăţări, cercei sau chiar agrafe. Curiozitatea ieşită din comun a determinat-o să experimenteze şi să încerce modelele pe care le vedea pe Internet.


Rodica Rauş se foloseşte de o ustensilă numită suveică sau navetă, destul de greu de procurat în România, cea utilizată de fosta educatoare provenind tocmai din Marea Britanie. Magia se face cu ajutorul acestei navete şi a unei aţe groase din poliester utilizată în pielărie.

image

Pentru aceste minunăţii, Rodica Rauş se foloseşte de o suveică specială FOTO: Bianca Sara


Ultimele care au fost acoperite cu „dantele reginelor” au fost tocmai ouăle vopsite. Pentru ca operele de artă să dureze cât mai mult, Rodica Rauş comandă ouă din lemn, pe care mai apoi le vopseşte şi le „împodobeşte” cu dantelă. De asemenea, aceasta mai foloseşte şi ouă din polistiren.


Pe unele ouă dantela este lipită cu un adeziv special, în timp ce pe altele este prinsă cu ajutorul aţei. Anul acesta toate ouăle împodobite au fost oferite cadou membrilor familiei şi prietenilor.


De la ouă cu dantelă la ouă „mărgelate”


Aceasta nu este singura tehnică mai puţin obişnuită de decorare a ouălor de Paşti. În Salva, ouăle sunt decorate cu mărgele mici şi colorate. Procedura este una destul de complicată şi migăloasă fiecare mărgea fiind pusă pe un şirag, cu care mai apoi se înconjoară oul.

image

Tehnica de „încondeiere” cu mărgele mai este întâlnită şi în Bucovina FOTO: Bianca Sara


Virgina Linul, meşterul popular care încă mai păstrează această tradiţie numeşte învelişul de mărgele „armură”. Mărgelele nu sunt aşezate nici ele aleatoriu, poziţia fiecăreia fiind calculată foarte atent, astfel încât armura să formeze diferite modele. Meşterul popular spune că a învăţat această metodă de la bunica sa.

Vă mai recomandăm:

În Salva, ouăle roşii se împodobesc cu mărgele

Pe Valea Sălăuţei din judeţul Bistriţa-Năsăud există obiceiul ca, de Paşti, femeile să împodobească ouăle roşii cu mărgele folosite, în restul anului, la confecţionarea costumelor populare, a pălăriilor şi a curelelor.

Proiect DIY: Ouă încondeiate cu ojă de unghii

Dacă anul acesta vreţi să încondeiaţi ouăle de Paşte altfel decât cu clasica vopsea pe care o cumpăraţi din supermarket, atunci următorul proiect DIY vă este dedicat. Doamnelor, dacă vă era teamă că oja vi se usucă în sticluţe pentru că o aplicaţi prea rar, acum a venit vremea să îi daţi şi o altă utilizare!

De ce se vopsesc ouăle în Joia Mare. Tradiţii şi superstiţii de Paşte în Moldova

Credincioşii creştin-ortodocşi respectă cu sfinţenie tradiţia vopsitului ouălor de Paşte, obicei care face trimitere la jerfa Mântuitorului de pe muntele Golgota.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite