FOTO Monştrii Bistriţei: de la generalul Giorgio Basta, la execuţiile comuniştilor şi la contemporanul Francisc Trombiţaş

FOTO Monştrii Bistriţei: de la generalul Giorgio Basta, la execuţiile comuniştilor şi la contemporanul Francisc Trombiţaş

Gheorghe Basta a fost unul dintre cei mai cruzi vasali pe care i-a avut Transilvania FOTO enciclopediaromaniei.ro

Nici municipiul Bistriţa şi nici celelalte localităţi şi oraşe din judeţ nu au scăpat de teroarea diferitelor personaje care i-au îngrozit locuitorii. Dacă în 1600 întreaga Transilvanie era terorizată de generalul Gheorghe Basta, înainte de `90 comuniştii au impus „moda” execuţiilor, iar în democraţie personaje precum Francis Trombiţaş îngrozeau ţăranii bistriţeni.

Ştiri pe aceeaşi temă


Gheorghe Basta, italianul cu sânge rece care a pus gând rău judeţului Bistriţa-NăsăudCu siguranţă printre cele mai crude personaje pe care le-a cunoscut judeţul Bistriţa-Năsăud se numără Gheorghe (sau Giorgio pe numele său real)  Basta, care s-a născut în 1550 în apropiere de Taranto, în regatul lui Napoleon.
Giorgio a fost un general italian de origine albaneză, angajat de împăratul Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, pentru a conduce forţele habsburgice în războaiele antiotomane şi ulterior pentru a administra Transilvania, în calitate de vasal imperial.


Din ordinul său a fost ucis, în 1601, în apropiere de Turda, aliatul său, voievodul Mihai Viteazul. Generalul a îngrozit însă întreaga Transilvanie cu cruzimii de care dădea dovadă. În 1604 cheamă la Cluj nobili maghiari din toată Transilvania pe care îi spânzură.


Ravagii a făcut generalul care şi-a pus amprenta pe istoria naţională şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit istoricilor, printre localităţile pe care pur şi simplu le-a distrus în totalitate, ucigând tot ce îi ieşea în cale, se număra Lechinţa, care a fost prădată de mercenarii generalului în 1602.


Ocupate şi răvăşite de către generalul Basta au fost şi oraşele Beclean şi Bistriţa tot în 1602. Cei mai curajoşi s-au dovedit a fi bistriţenii, care au închis porţile oraşului când au auzit că generalul ar avea în plan să atace cetatea. Deşi stricăciunile produse erau evidente, inclusiv locuitorii s-au înarmat şi au ajutat soldaţii cetăţii cum au putut mai bine. Servitoarele maghiare au fost şi ele alături de soldaţi, aruncând vase cu apă clicotită peste atacatori.De la spânzurările generalului, la execuţiile comuniştilorUrmătorii care au terorizat bistriţenii au fost comuniştii, care nu de puţine ori chinuiau sau chiar omorau cu sânge rece pe oricine nu respecta regulile statului. Printre cei mai cruzi mercenari comunişti care au rămas în istorie se numără Liviu Pongraţiu, care a executat, împreună cu alţi doi plutonieri, trei martiri în anul 1949 pe Dealul Crucii, situat între localităţile Rebra şi Nepos.


Un an mai târziu, în anul 1950, o trupă de soldaţi a împuşcat mortal şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani în apropierea satului Hălmăsău. Patru dintre victime au fost înmormântate chiar la locul execuţiei, fără sicriu, doi câte doi, în două gropi alăturate. Mai mult, rudele celor decedaţi au fost aduse şi forţate să sape gropile unde au fost aruncaţi cei patru.


Francisc Trombiţaş, ciobanul bistriţean care a concurat cu Rîmaru

Imediat după Revoluţie o altă serie de crime provoca dezgust în două localităţi bistriţene Sălcuţa şi Vermeş. Autorul, care nu s-a lăsat până nu a batjocorit şi omorât 5 persoane, este ciobanul analfabet Francisc Trombiţaş. Acesta ar fi omorât cinci oameni: un bărbat şi patru femei, pe două dintre ele abuzându-le sexual. Două dintre victime au fost omorâte pentru că au fost martore la alte două crime comise de bărbat.


Totul a început în 1992, cu moartea unei femei în vârstă de 64 de  ani, care a fost violată şi strânsă de gât. Alături de ea a fost găsit cu tâmpla zdrobită, şi un bărbat care o ajuta periodic pe femeie în gospodărie.


Doi ani mai târziu, alte două femei din Sălcuţa au dispărut, fiind căutate în disperare mai bine de o lună şi jumătate. Cele două femei, de 58 şi respectiv 68 de ani, au fost strangulate de către ciobanul analfabet chiar cu baticul de pe cap.


Ultima sa crimă a avut loc în 1999, când ciobanul deja avea 63 de ani şi a vizat-o chiar pe cumnata sa, pe care a violat-o şi mai apoi a strangulat-o cu un ciorap. 


Anchetatorii îl descriau pe baciul Francisc Trombiţaş ca fiind un bărbat violent, cu glume scârboase în program. Bătrânul de 63 de ani era „vesel şi sadic”, mereu pus pe glume, chiar şi cu anchetatorii. Acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 2005. 

Rămășițele martirilor de la Nepos, executați de Liviu Pongrațiu și plutonierii săi FOTO: iiccr.ro 

Imagini din aceeasi galerie
  • Rămășițele martirilor de la Nepos, executați de Liviu Pongrațiu și plutonierii săi FOTO: iiccr.ro 
  • Gheorghe Basta a fost unul dintre cei mai cruzi vasali pe care i-a avut Transilvania FOTO enciclopediaromaniei.ro
  • Giorgio Basta a distrus aproape în totalitate mai multe localități din Bistrița-Năsăud la începutul anilor 1600 FOTO: enciclopediaromaniei.ro
  • Francis Trombițaș a fost condamnat în 2005 la închisoare pe viață pentru cele 5 crime pe care le-a comis FOTO jurnalul.ro 
  • În spatele căminului cultural din Sălcuța și-au găsit sfârșitul Rus Anicuța și Conț Elena FOTO: jurnalul 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: