FOTO Istorie „vie” la Complexul Muzeal.Copiii au asistat la lupta dintre un dac şi un roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate momente pregătite de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a fost cel susţinut de Asociaţia Terradacica din Cluj, care a pus „în scenă”, miercuri pentru elevii de toate vârstele o luptă între un dac şi un roman, nu înainte ca un arheolog al instituţiei să le descrie şcolarilor armura celor doi.

Zeci de elevi de la diverse şcoli din municipiu şi-au petrecut dimineaţa la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, unde au profitat de evenimentele organizate de instituţie.

După ce au făcut o tură pe la animalele care sunt temporar găzduite de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, elevii au fost aşteptaţi miercuri în curtea instituţiei de doi soldaţi, gata de luptă. Este vorba despre un soldat dac şi unul roman care fac parte din asociaţia clujeană Terradacica.

„Am avut un soldat roman şi un soldat dac. Dacul este „bistriţean”, respectă detaliile de echipament din această zonă. Armele şi detaliile sunt realizate după descoperiri făcute în Bistriţa-Năsăud. Romanul l-am adaptat şi pe el cu ce aveam în zonă”, explică arheologul Radu Zăgreanu, cel care s-a ocupat de acest eveniment.

În ciuda faptului că a durat doar câteva minute, lupta dintre cei doi soldaţi i-a încântat pe cei mici, care nu au părăsit curtea muzeului până când nu s-au fotografiat cu cei doi luptători.

Potrivit arheologului Radu Zăgreanu colaborarea cu asociaţia clujeană este una mai veche şi va continua, asta pentru că astfel de evenimente rămân întipărite în memoria elevilor şi chiar le deschid apetitul pentru istorie.

De asemenea, Complexul Muzeal are în plan şi activităţi de arheologie experimentală, având în vedere faptul că curtea acestuia permite acest lucru. Dorinţa cea mare a instituţiei este însă să ajungă la copiii din mediul rural, care sunt privaţi de genul acesta de activităţi.

”Suntem printre puţinele ţări care nu a profitat de graniţa romană, care se află chiar în judeţul nostru. Ar fi o şansă extraordinară să includem atât asociaţia, cât şi muzeul şi şcolile din mediul rural în proiecte mai mici care să ducă oarecum la descoperirea unei identităţi. Aceasta este o identitate destul de importantă care ne leagă cu restul Europei”, completează Radu Zăgreanu.

Vă mai recomandăm:

Localitatea Măluţ ascunde semne ale unei păduri preistorice

Bambi, un pui de căprioară salvat de la moarte, mascota muzeului judeţean


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite