FOTO O cruce din gheaţă de patru metri şi grea de două tone, ridicată în Pasul Tihuţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de joi, o cruce care ajunge la 4 metri şi are o greutate de două tone veghează asupra Pasului Tihuţa, care leagă Ardealul de Moldova. Aceasta este amplasată în curtea unei mănăstiri şi a fost făcută, cu ajutorul meşterilor, în două zile.

În fiecare an, de Bobotează, o cruce uriaşă din gheaţă realizată la Mănăstirea Piatra Fântânele veghează asupra  Pasului Tihuţa, care face trecerea spre Moldova. Anul acesta, meşterii s-au întrecut pe ei, realizând cea mai mare cruce din gheaţă de până acum.

Aceasta are patru metri şi cântăreşte nu mai puţin de două tone. Pentru a o realiza, meşterii din Piatra Fântânele au avut nevoie de două zile. Aceştia au muncit sub atenta supraveghere a maicii Siluana, arhitectă de meserie. 

Maica Siluana, care se ocupă în fiecare an de acest proiect a dorit ca crucea nu doar să respecte dimensiunile, ci să fie şi stabilă. Blocurile de gheaţă, care au fost luate din iazurile oamenilor, au 22 de centimetri grosime. 

image

Pentru asamblarea crucii, meşterii s-au folosit de un buldoexcavator. Lucrarea a fost finalizată joi seara. Odată îmbinate plăcile, crucea a fost udată cu apă şi lăsată să se odihnească până dimineaţa.

„Aici, la mănăstire, facem astfel de cruci de gheaţă de peste 10 ani cu ajutorul localnicilor şi al părintelui Andrei. Aceasta ne aduce aminte de răstignirea Domnului Iisus, iar apa de botezul Domnului”, povesteşte duhovnicul mănăstirii Piatra Fântânele, Gavril Horţ. 

Mănăstirea Piatra Fântânele, vegheată de una dintre cele mai mari cruci din ţară

Slujba de Bobotează a fost oficiată vineri, chiar în faţa acestei cruci din gheaţă. Aceasta este a doua care veghează mănăstirea şi pe cei care trec prin zonă. În incinta mănăstirii mai este o cruce uriaşă din metal de peste 30 de metri înălţime, care cântăreşte 16 tone. 

 Construirea acesteia a costat 300.000 de lei, lucrările începând în anul 2009 şi fiind finalizate în 2010. Crucea este situată la o altitudine de peste 1.100 de metri şi este vizibilă şi pe timpul nopţii datorită sistemului de iluminat instalat.  

Vă mai recomandăm:

FOTO Satul unde până şi preotul se deghizează în strigoi. Cum s-a mutat Halloween-ul în ianuarie într-o localitate bistriţeană

Ce dorinţă „inedită” şi-a pus un tânăr care a recuperat o cruce din apele aproape îngheţate ale Bistriţei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite