FOTO „Capitala” ciobăneştilor carpatini a adunat, duminică, peste 60 de câini din toată ţara şi de peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Duminică a avut loc expoziţia anuală de ciobăneşti carpatini, susţinută de Club Carpatin România, care s-a format tocmai în Bistriţa-Năsăud, judeţul având cei mai mulţi crescători din ţară. Peste 60 de câini din toate colţurile ţării, unul venind tocmai din Franţa, au luat parte la expoziţie şi examenul de selecţie.


Ciobăneştii carpatini au pus Bistriţa pe harta expoziţiilor canine

Expoziţia anuală a Clubului Carpatin România a atras ca un magnet iubitorii acestei rase, promovate deja de în jur de 30 de bistriţeni. Clubul în care s-au înscris crescători din toată ţara s-a format tocmai la Bistriţa, asta şi din cauza numărului mare de oieri care găsesc această rasă foarte folositoare la stână, de sute de ani.


Peste 60 de ciobăneşti carpatini din toată ţara şi chiar din străinătate, unul fiind adus de stăpânul său francez special pentru această competiţie în România, au participat la eveniment.


Ciobăneştii carpatini au demonstrat încă o dată că sunt o rasă care se adaptează foarte uşor condiţiilor meteo, făcând faţă cu brio căldurii insuportabile de astăzi. Au putut fi admiraţi câini din această rasă de toate vârstele, puii făcând însă deliciul celor mici.

ciobanesti carpatini 1


Exemplarele intrate în concurs s-au ales cu hrană, precum şi diplome sau cupe. De asemenea, astăzi, în cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi examenul de selecţie care le va permite câinilor să obţină dreptul de reproducere, asigurându-le pedigree-ul puilor rezultaţi din reproducere.


Potrivit lui Andrei Deac, vicepreşedintele Club Carpatin România, în ultimii ani, mai exact din 2005, de când s-a trecut de prima etapă de omologare tot mai mulţi români, dar şi străini s-au arătat interesaţi de această rasă. Acesta se aşteapta ca din 2014, când se va finaliza omologarea internaţională a rasei să devină mai populară.

Mai ales străinii îi caută şi asta pentru că nu sunt făcuţi în laborator, sunt câini rustici, fără defecte, fără malformaţii. Se numără printre puţinele rase de câini care încă îşi arată utilitatea, deşi participă şi la expoziţii, mulţi dintre ei îşi fac treaba exemplar şi la stână, precizează Andrei Deac.



Ciobăneştii carpatini, incluşi într-un program de reducere a pagubelor cauzate de lupi şi urşi


La expoziţie au participat şi reprezentanţi ai programului Life Extra, care acţionează în 4 ţări, iar la nivelul României îşi doreşte prevenirea şi reducerea pagubelor cauzate de lupi şi urşi prin utilizarea câinilor de pază, iar cel mai bun în acest sens a fost considerat ciobănescul carpatin.

Aceşti câini îşi fac treaba foarte bine, sunt printre cei mai potriviţi câini pentru stână pe care i-am văzut. Este cu siguranţă un câine foarte special, ne spune un reprezentant al programului Life Extra, venit tocmai din Olanda, pentru a observa această rasă la ea acasă.


Motivul pentru care a fost inclus ciobănescul carpatin în acest program este tocmai pentru că este utilizat de secole pentru asigurarea protecţiei turmelor de oi împotriva marilor răpitori, fiind parte integrată a sistemului de păşunat tradiţional din Carpaţi şi nu numai.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite